Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 17 Iunie 2024 - 14587
Profesor doctor Gheorghe Ples - 70.

Pentru noi, fosti colegi de activitate didactica la Liceul "George Cosbuc "din Nasaud o lunga perioada de timp, este o bucurie, fericire si onoare sa adresam, la ceas aniversar, urari de bine, sanatate si noi impliniri, celui ce poarta numele Gheorghe Ples, profesor, doctor in stiintele educatiei si director al liceului.

          Nascut dintr-o veche familie nasaudeana, este traitor aici de 7 decenii; a studiat si cunoscut foarte bine trecutul Nasaudului, dedicand mult timp si energie, pentru mai buna cunoastere a evolutiei si valorilor Nasaudului sau cel drag.

         Intre 1953 si 1964 a parcurs cu rezultate deosebite studiile preuniversitare pe bancile liceului nasaudean, afirmandu-se prin alese calitati comportamentale: interes pentru studiu si spirit analitic, curiozitate si harnicie, ordine, migala, perseverenta, tenacitate si preocupari multilaterale. Aceste inzestrari s-au constituit  in muguri ai unor performante deosebite: rezolvitor  fruntas de probleme propuse liceenilor la Gazeta matematica - seria B, membru al formatiilor de calusari, teatru si cor ale liceului, participant in anii `60 la primele editii ale olimpiadelor scolare de matematica, fizica si limba romana ale Regiunii Cluj si, in final,  prin calitatea de sef de promotie al seriei 1963/64 a liceului sau , in anul Centenarului acestuia.

          A urmat Facultatea de matematica la Universitatea din Cluj, dupa care in 1969, in virtutea unei  vechi strategii de incadrare didactica a liceului sau, a raspuns afirmativ chemarii directorului Grigore Gazdac, de a deveni profesor de matematica la fosta sa scoala, mandat pe care l-a onorat timp de 42 de ani, pana la pensionarea din 2011.

         Fire sociabila, vesela, entuziasta, indragit de elevi in ciuda modului sau exigent de evaluare, s-a remarcat prin rezultate didactice deosebite, fiind selectionat de Ministerul invatamantului in lotul de profesori trimisi pentru cooperare pedagogica  internationala: 4 ani in Maroc  si  un an in Franta. Timp de aproape un deceniu a indeplinit, in doua etape, cu performante remarcabile, functia de director al liceuluinasaudean.

        Corect, drept, impartial, bun organizator, apropiat de oameni, exigent mai intai cu el insusi, a stiut inca din anul de debut  managerial sa proiecteze obiective vizionare curajoase, pe care le-a si implinit:

1982-1984 - restrangerea, in favoarea calitatii invatamantului, a numarului exagerat de profiluri si clase industriale, mai aproape de standardul traditional al liceului (de la 8 profiluri tehnice la 3; de la 30 de clase la 20);

1982, septembrie - convingerea autoritatilor sa infiinteze Scoala generala nr.1,cu clasele I-VIII, in scopul pastrarii la Ministerul invatamantului a cladirii Pedagogicii, propusa initialspre transferare la  M.E.F.M.C. (cu pretul cedarii, in schimb, a cladirii actuale a Colegiului economic);

1983 - readucerea, de la Targu-Mures, a claselor de profil pedagogic, formate din elevi proveniti din judetul B-N (seriilor admise in 1981si 1982) si comasarea lor, cu includerea intregului profil, in structura Liceului "George Cosbuc "; pentru intaia oara in istorie, dupa 140 de ani ai Liceului fost graniceresc si  peste 70 de ani de experienta locala efectiva a scolilor pedagogice, clasele acestora si-au impletit evolutia, simbioza care continua si astazi;

1985 - reabilitarea si modernizarea bazei sportive in aer liber;

1986 - crearea primului cabinet de informatica din judet, cu sprijinul directorului Pop Andrei, al Intreprinderii Textila;

1987/1988 - reparatii capitale, modernizarea si dotarea cu aparatura si mobilier nou a cladirii liceului;

1988 - recuperarea in circuitul didactic, dupa 4 decenii,  a edificiului fostei Scoli primare "Vasile Nascu", transformata in Scoala de Aplicatie;

1988,octombrie - organizarea si desfasurarea sarbatorilor dedicate Aniversarii a 125 de ani de la infiintarea Liceului graniceresc.

        A urmat intre 1995-1997 un al doilea mandat managerial in care, printre realizari s-au numarat: obtinerea in 1996 a titulaturii de Colegiu "George Cosbuc", cu clase de scoala normala si scoala de aplicatie; initierea in 1995 a Concursului interdisciplinar "Dr. Paul Tanco" care a dainuit prin 16 editii pana in 2011 si, mai ales, demararea documentatiei pentru crearea in Nasaud a Extensiei Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, deschisa la 1 octombrie 1998 si al carui director adjunct de studiu a fost intre 2002-2008, reusind in 2005, amplasarea acesteia in aripa de nord, modernizata si dotata pe cheltuiala Universitatii, a Caminului de zi.

          Una dintre pasiunile extraprofesionale ale profesorului si directorului Ples s-a dovedit a fi cercetarea istoriografica, materializata in initierea si finalizarea "Micromonografiei liceului" - in 1988, colaborarea cu sute de pagini la "Monografia orasului Nasaud"  si  la "Monografia Colegiului National"George Cosbuc",  la 150 de ani de existenta! - 2013.

        Corolarul acestor demersuri este concretizat in cele 3 volume ale lucrarii de mare amplitudine, Scolile Nasaudului (1635-2015), care intrece tot ce s-a publicat despre invatamantul nasaudean de-a lungul timpului, prin:  calitatea documentarii, volumul de munca si de timp alocate, spiritul analitico - sintetic, profunzime si argumentatie. Cartea poate fi considerata o capodopera care ar trebui sa fie prezenta in bibliotecile de familie ale nasaudenilor si ale scolilor  din Tara Nasaudului.

       Profesorul Gheorghe Ples este un pedagog de aleasa calitate, fidel traditiilor, valorilor si dimensiunilor identitare ale Nasaudului, totodata, s-a dovedit a fi un foarte bun coleg si prieten care a stiut sa ofere si sa primeasca stima si simpatia colegilor de munca, a generatiilor de fosti elevi si studenti, ca si ale parintilor acestora.

 

Monica si Traian Vertic, profesori pensionari, Nasaud.

 

 

0 comentarii3325 vizualizări20 octombrie 2016
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0