Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Marti 26 Mai 2020 - 29776 vizitatori azi
Unde locuieste pacea?

Marti, 15 noiembrie 2016, in "Saptamana Educatiei Globale", au fost "Impreuna, pentru pace" elevii grupului Eco de la Centrul Scolar de Educatie Incluziva Nr.1 Bistrita si elevii clasei pregatitoare "D" de la Colegiul National "Andrei Muresanu" Bistrita, coordonati de catre prof. Teodora Popescu respectiv, prof. Rodica Halmu. Activitatea a debutat la CSEI Nr.1 Bistrita unde totii elevii au primit insigne dedicate special evenimentului, au facut cunostinta cu invitatii prezenti la actiune: d-na Zorica Morar, din partea Primariei Municipiului Bistrita; d-na bibliotecar Rodica Linul de la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" BN - Sectia "Copii"; invitatii din scoala: director prof. Imola Doris Vass, director adj. prof. Mariana Moldovan, consilier educativ prof. Simona Archiudean, bibliotecar Cecilia Deac, informatician Marius Pop.

Iata cateva dintre raspunsurile-interpretari date de catre copii notiunii de "pace": "este atunci cand nu ne batem"; "cand facem liniste"; "cand nu ne impingem pe scara", "cand vorbim frumos unii cu altii", "cand facem fapte bune". Pacea locuieste "la bunica", "la mare", "in inima"... Sala s-a umplut, mai apoi, de glasurile copiilor care recitau, la unison: "Pentru pace, pentru pace/Multumim frumos"(GrigoreVieru). Prin intermediul discutiilor cu profesorii si cu invitatii prezenti, prin vizionarea unei scurte prezentari tematice, elevii au avut posibilitatea sa afle mai multe informatii despre pace, in context global, prin prezentarea unor exemple de bune practici din activitatile desfasurate anterior in cadrul proiectelor de colaborare educationala eTwinning, actiunilor eco-civice (Patrula de Reciclare, "Planteaza un copac pentru Pace"), etc.

Toate mainile copiilor au fost ridicate atunci cand li s-a facut propunerea de a realiza unul dintre simbolurile pacii respectiv, porumbelul cu ramura de maslin. Intr-o atmosfera recreativ - atractiva, la atelierul Eco-Art, s-au nascut o multime de porumbei din servetele, din resturi de hartie si ata de pescuit, dar, mai ales, din determinarea, indemanarea si bucuria copiilor. Apoi, porumbeii au "calatorit", impreuna cu creatorii lor, pana la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" BN unde au facut un scurt popas, sa admire si alte "pasari" - cu mult mai multe aripi, care stateau linistite, asezate pe rafturi. O parte dintre porumbei pacii "au decis" sa ramana aici, sa-i inspire pe curiosii cititori. Ceilalti porumbei s-au cubarit in ramurile unui copac din apropierea statuii poetului Andrei Muresanu, sa fie prezenti acum, la sarbatorirea celor doua sute de ani de la nastere marelui revolutionar.

In inima copiilor locuieste pacea. Sa nu-i cerem chirie. Sa nu o impingem pe scara. Sa nu o dam afara.

 

 

Prof. Teodora Popescu

0 comentarii5208 vizualizări16 noiembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0