Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 9780 vizitatori azi
Premiul I castigat de un Proiect eTwinning de la Gradinita nr. 3 Bistrita.

Marti, 20 decembrie 2016, la Institutul de Stiinte ale Educatiei din Bucuresti, in calitatea sa de Centru National eTwinning Romania, a avut loc prima ceremonie de acordare a Premiilor nationale eTwinning din Romania. Evenimentul a reunit aproximativ 60 de participanti: cadre didactice din invatamantul preuniversitar, reprezentanti ai Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, ai Agentiei Nationale Erasmus+ (ANPCDEFP), ai Unicef Romania si ai Centrului National eTwinning.

Actiunea eTwinning, componenta a Programului Erasmus+ al Comisiei Europene, se adreseaza tuturor institutiilor de invatamant preuniversitar, tuturor profesorilor, indiferent de disciplina predata, directorilor de unitati scolare si inspectorilor scolari, fiind implementat in Romania de catre Institutul de Stiinte ale Educatiei.

Din judetul Bistrita-Nasaud au fost invitate 3 cadre didactice: Emese Cimpean de la Colegiul National "Petru Rares" Beclean si Vasilica Gazdac de la Scoala Gimnaziala "Tiberiu Morariu" Salva in calitate de ambasadori eTwinning si Ionela Camelia Lazea de la Gradinita cu Program Prelungit Nr. 3 Bistrita, in calitate de finalist la Premiul pentru invatamant prescolar.

Profesorul pentru invatamant prescolar Ionela Lazea s-a calificat in aceasta competitie cu proiectul european eTwinning "Small Scientists, discovering the sky" (Micii oameni de stiinta descopera cerul),  si a castigat Premiul I la categoria Proiect invatamant prescolar, la nivel national, o performanta deosebita pentru o gradinita din Bistrita.

Proiectul castigator s-a derulat in perioada ianuarie - iunie 2016 cu prescolarii din grupa mijlocie C de la Gradinita cu Program Prelungit Nr. 3 din Bistrita. Parteneri in proiectul "Small Scientists, discovering the sky" au fost 11 cadre didactice si prescolarii indrumati de acestea, din 8 tari europene: Polonia (2 parteneri), Romania (2 parteneri: din Bistrita si Scornicesti), Turcia (2 parteneri), Bosnia si Hertegovina, Lituania, Letonia, Portugalia si Croatia.

Activitatile au fost axate pe consolidarea si imbunatatirea comunicarii intre elevii din culturi diferite, incurajarea comunicarii intr-o limba straina, utilizarea calculatorului si instrumentelor TIC si realizarea unor experimente stiintifice care activizeaza gandirea creativa a elevilor. Metodele si tehnicile de lucru au fost inovatoare pentru prescolari, in special experimente stiintifice adaptate nivelului de varsta al copiilor, precum si munca in echipa ori invatarea colaborativa.

Activitatile au fost planificate in comun cu partenerii europeni, in prima etapa,  fiecare trebuind sa gandeasca experimente care sa poata fi efectuate de copii, cadrele didactice ajutandu-i in mica masura. Experimentele grupei mijlocii C au avut ca tema apa: Curatarea apei - filtrarea,  Topirea ghetii, Mini-circuitul apei in natura, Apa plimbareata, Absorbtia apei si Nivelului apei-congelare. Apoi, in etapa urmaatoare, au fost alese experimente din cele prezentate partenerilor, prescolarii grupei mijlocii realizand: Vulcanul, Cum sa umfli un balon cu otet si bicarbonat de sodiu?, Apa si balonul, Aer cald - aer rece, Cum sa faci ploaie? si Faceti-va propriul curcubeu.

La sfarsitul proiectului s-a creat un e-book cu experimentele realizate de parteneri,  intitulat "Science Experiment for Preschools" (Experimente stiintifice pentru prescolari). Copiii au desenat experimentele, iar unele dintre ele se gasesc in carte. 

 In vederea realizarii obiectivelor pedagogice ale proiectului eTwinning s-au utilizat in mare masura instrumente TIC, s-a asigurat securitatea prescolarilor in mediul virtual, s-a folosit aparatura si softuri speciale in multe dintre activitatile pe tot parcursul proiectului: camere foto, calculator, spatiu virtual eTwinning al proiectului -Twinspace, conferinte video online prin Skype, software special pentru procesare si prezentare a imaginii si filmelor si pentru crearea unui site web al proiectului: http://smallscientists.weebly.com

 

0 comentarii8589 vizualizări22 decembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0