Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 01 Iunie 2020 - 16174 vizitatori azi
Dascalii nasaudeni, si-au colindat elevii.

Educatorii de la scolile nasaudene, tutelate de cei doi stalpi ai limbii romane-Cosbuc si Eminescu, sunt convinsi ca a colinda sau a  vorbi  despre colinzi este ca o marturisire, ca un dar care desface legaturile micului univers individual si-l proiecteaza in nemarginire.   In cele doua unitati scolare, grupurile de copii, formatii artistice scolare, coruri, dansuri,  printre care vestitii "Mugurasi " ,au intretinut o atmosfera calda, crestineasca, in salile de spectacole care au devenit neancapatoare.

      Elevii si-au colindat dascalii, aidoma curgerii  valurite a turmelor de pastori  in leaganul unui popor, a spicelor de grau, leganarea codrului, a paraielor de munte ce se varsa in Somesul nepieritor, precum si astrii in ochii  vestitorilor noului nascut, toate avand un singur interlocutor -CREDINTA STRABUNA.

   Ne-a incintat aparitia in scena a corurilor dascalesti din cele doua unitati scolare, care si-au respectat elevii, colindindu-i, dovedind  ca nu se sustrag  de la nobila misiune a dascalului care dintotdeauna se face prezent,  cind interesele obstei o cer, spre a duce duhul nou al culturii romanesti,  acolo unde porneste strigatul  de ajutor.Dascalii de la Colegiul National "George Cosbuc"si Scoala Generala "Mihai Eminescu" s-au dovedit a fi strajeri ai culturii si obiceiurilor de Craciun, o solie de chemare  pentru toata breasla dascaleasca.

    Prin astfel de manifestari se stabileste o noua relatie profesor-elev, dascalii se fac ascultati si mai mult apreciati, iar pasiunea pentru cultura  se transmite rapid de la profesor la elev,  ca adevarate colocvii pe teme culturale.

       Iata actiuni,  prin care copiii,  prin activitati educative si atragatoare prin reprezentari  vizuale, ilustrative,  entuziasmeaza copiii si le ofera modele de  a-si organiza judicios timpul.

   Dascalii au cantat si au colindat in aplauzele indelungi ale elevilor ,unde tineretea a fost lasata sa zburde la o varsta  a prieteniei cu muzica,  receptand intreaga simfonie a vietii.

  In aceasta atmosfera incarcata de armonie  si respect reciproc,  elevii i-au intampinat cu cosul plin de bunatati oferite colindatorilo, din neam in neam, placinte si cozonac. Obiceiuri ce s-au nascut din pendularea continua intre cei doi poli ai naturii-vatra si cer, ca o respiratie a spatiului mioritic.

        In cele doua scoli, colindele elevilor si a dascalilor au rasunat intr-o  singura voce unica-cea a  sufletului unei stravechi entitati, ce s-a raspindit ca si samanta buna,  rodind pe un sol prielnic-CREDINTA.

 

      Ioan Mititean

 

 

0 comentarii4788 vizualizări27 decembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0