Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Vineri 29 Mai 2020 - 9702 vizitatori azi
Casa Memoriala Andrei Muresanu a ciulit urechile la Scrisorici pentru pisici.

Concursul de creatie literara si artistica "Scrisori de mai", initiat in 2014  de Inspectoratul Scolar BN si Palatul Copiilor Bistrita, in parteneriat cu Biblioteca Judeteana George Cosbuc si cu Revista Miscarea literara, a devenit anul acesta regional, inscris in calendarul Ministerului Educatiei Nationale.

            Lansarea proiectului a avut loc de curand la Casa Memoriala Andrei Muresanu, Bistrita, unde participantii au facut cunostinta cu temele, autorii alesi in proiect si cu unii eroi-pisoi, protagonisti in lucrari consacrate, dar si in elaborarea unor viitoare creatii.

            Mai intai, gazda evenimentului, doamna bibliotecara Angela Costin a proiectat un colaj poetic-muzical din scriitorii care vor insufleti Scrisorile de mai: Nichita Stanescu, Ana Blandiana si Vasile Igna, prezentandu-le elevilor aspecte importante din viata si activitatea acestora.

            Poeta Mirela Orban, membra in juriu, alaturi de poeta Andreea Gal si de artistul plastic Paul Tarziu, in anii precedenti ai Scrisorilor de mai, a facut o sinteza a primelor doua editii ale competitiei literare si artistice, vorbind despre rostul creativitatii in dezvoltarea personalitatii copiilor, despre nevoia de libertate si entuziasm.

            Coordonatoarele proiectului, doamnele profesoare Iulia Istrate, Diana Morar si Ionela-Silvia Nusfelean, au prezentat date esentiale legate de proiectul amintit. Temele sunt: "Scrisoare unui pisic favorit", la ciclul primar; "Scrisoare lui Spirt si/ sau Arpagic" - doi motanei eroi ai poetilor Vasile Igna si Ana Blandiana - la gimnaziu, iar la liceu: pornind de la "leoaica tanara" a lui Nichita Stanescu, alegand si un motto sugestiv din poezia Anei Blandiana, elevii trebuie sa scrie o "Scrisoare Iubirii". Fiecare lucrare literar-epistolara sa fie ilustrata plastic (in orice tehnica) sau prin grafica digitala (in orice program de procesare imagine). Compozitia plastica/ digitala complementara sa se afle pe aceeasi pagina cu textul. Textele pot fi scrise fie de mana, fie tehnoredactate in Times New Roman, caractere de 12, spatiere la un rand. Dimensiunea foii de lucru - A4. Sugestii pentru intinderea scrisorilor - 1-3 pagini. Fiecare cadru didactic poate participa cu maxim 7 elevi sau 7 echipe!

            Iulia Rebrean i-a provocat pe elevi la un joc rimat, sa reconstituie impreuna pasaje cu Arpagic, motanelul favorit al poetei Ana Blandiana, iar cativa dintre cei mai mici actori de la Palat - Alex Rus, Ioana Parauan, Patric Rus si Matei Flonta le-au facut cunostinta bistritenilor cu Spirt, pisoiul erou al poetului Vasile Igna, autor cu care speram sa ne intalnim la premierea concursului de Scrisori, in ultima zi de mai.

            Un moment special in activitate a fost si provocarea "Amintiri cu pisici", unde s-au dezvaluit momente remarcabile  legate de aceste "fapturi interesante si fabuloase", vorba colegului nostru Mihnea Encean. Fiecare s-a simtit liber sa depene povesti pisicesti. Casa Memoriala Andrei Muresanu a ciulit urechile la Scrisorici pentru pisici si i-a rasfatat cu ceva dulce pe cei implicati, mari si mici.

            Vocea favorabila a publicului, prin doamna profesoara Olimpia Moldovan, bunica Malinei, o promitatoare poetesa blandiana, a accentuat faptul ca lansarea proiectului "Scrisori de mai" a fost un eveniment de bun augur. Urmeaza diseminarea din gura in gura, prin Inspectoratul Scolar, prin Palat, pe didactic.ro, prin presa judeteana etc. si speram ca sfarsitul de mai sa fie cu cat mai multe si surprinzatoare Scrisorici pentru pisici si nu numai.

 

Carmen Rus si Andreea Lechintan, Jurnalism, Palatul Copiilor Bistrita.

0 comentarii4879 vizualizări12 aprilie 2017
rss 2.0
rss 2.0