Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Sambata 15 Decembrie 2018 - 6286 vizitatori azi
Centenarul Unirii. Contributia cadrelor didactice din judetul nostru la realizarea Marii Uniri.

Prin pozitia sa, dar mai ales prin contributia fruntasilor sai, care in cea mai mare parte au fost cadre didactice, judetul nostru a indeplinit un rol activ in realizarea marelui act istoric de la 1 Decembrie 1918. Alaturi de numele lui Enea Grapini, fiul acestor plaiuri, din solida spita a Grapinilor de la Sant, unul dintre cei sase socialisti din Consiliul National Roman Central, putem insira numele unor cadre didactice ca : Stefan Scridon, Macedon Linul, Vasile Bichigean, Victor Motogna, Leonida Pop, Nicolae Draganu, Victor Onisor, Solomon Halita si altii, care s-au format la inalta scoala a patriotismului nasaudean, au fost participanti activi la evenimentele revolutionare din aceasta parte a tarii.

            Oamenii de la catedra, insufletitorii si protagonistii ideii Unirii, fapt dovedit si prin continutul programelor scolare, al lectiilor si activitatilor organizate in scoli, confirma inca o data dorinta fierbinte de realizare a acestui vis de veacuri. Presiunile morale si materiale exercitate asupra cadrelor didactice de catre regimul maghiar, perchezitiile, inscenarile si arestarile lor, n-au putut sa le potoleasca entuziasmul cu care au participat in toamna anului 1918 la actiunile de inlaturare a vechiului aparat de stat.

            Numele unor cadre didactice va fi prezent in majoritatea consiliilor sau Garzilor nationale, infiintate pe teritoriul intregului judet, indeplinind diferite functii. La Nepos, Garda nationala este condusa de invatatorul Ioan Istrate, la Malut, invatatorul Iuliu Muresan este ales secretar, iar la Chirales, Garda nationala este condusa de invatatorul Ioan Moraru. La Nasaud, profesorii Vasile Motogna si Leonida Pop fac parte din secretariatul Consiliului national, iar Vasile Bichigean, din cadrul Garzii nationale.

            Documentele vremii atesta numeroase semnaturi ale slujitorilor scolii pe actele de plangere catre CNR din Arad, sau pe cele adresate organelor locale. Invatatorul Ioan Muresan din Telciu, informeaza Consiliul National din Nasaud ca in comuna sa "domneste o anarhie completa si solicita ajutor pentru asigurarea ordinii si linistei’’. Leon Balint, elev in clasa a V-a de gimnaziu, arata ca "in comuna Zagra se petrec lucruri neplacute, iar in Hordou, Telciu, Bichigiu si Romuli, agentii provocatori cauta sa invrajbeasca populatia’’.

            Consiliile si Garzile nationale actioneaza pretutindeni in vederea inlaturaririi oricarui pericol care ar putea impiedica realizarea Unirii. Demne de remarcat sunt faptele de mare curaj ale celor doi invatatori din Monor, Grigore Somesan si Mihail Echim, inrolati in armata. Un rol important in organizarea Garzilor nationale in majoritatea satelor de pe Valea superioara a Somesului si de pe Bargau, a avut-o Pavel Tofan din Nepos.

            In ziua cand se proclama Unirea Transilvaniei cu Romania, invatatorii care nu au mers la Alba Iulia au organizat in sate adunari populare in care le-au explicat oamenilor semnificatia acestui eveniment. Scoala avea sa castige atatea lucruri importante de care era vitregita pana atunci : predarea in limba romana, istoria si geografia sa utilizeze terminologia stiintifica romaneasca si sa se introduca elemente despre Constitutia Romaniei.

            Invatatorii si profesorii din judetul nostru s-au incadrat in marele efort pentru realizarea actului istoric de la 1 Decembrie 1918.

 

Mircea Darosi.

 

0 comentarii1932 vizualizări31 ianuarie 2018
rss 2.0
rss 2.0