Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 16 Decembrie 2018 - 10880 vizitatori azi
O intalnire emotionanta cu istoria, la Maieru.

Numerosi elevi si profesori de la Liceul Tehnologic "Liviu Rebreanu" din Maieru au participat miercuri, 31 ianuarie, in sala festiva a scolii, la prima intalnire organizata in acest an de Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, cu tema "Cartile si cantecele Marii Uniri". Despre cum a fost pregatit momentul de la 1 Decembrie 1918 in judetul Bistrita-Nasaud a vorbit cercetatorul Adrian Onofreiu, de la Directia Judeteana a Arhivelor Nationale, care a evocat demersurile de constituire a garzilor nationale, ca si alegerile delegatilor pentru Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia. "Sfatul National Roman din Maieru, Comitatul Bistrita-Nasaud, incredinteaza pe presedintele sau, domnul Iulian Ciorma, ca in numele poporului din comuna sa ia parte la Adunarea Nationala ce se va tinea la Alba-Iulia la 1 decembrie 1918, pe stil nou si in numele si la dorinta acestui popor sa-si deie votul cu cei multi pentru binele si bunul viitor al neamului", se arata in Credentionalul emis de organismul local din Maieru la 29 noiembrie 1918. "Cel care a condus delegatia maiereana la Alba-Iulia, pe 1 decembrie 1918 a fost Constantin Partene", a spus si prof. Icu Craciun, moderatorul intalnirii. Fila de istorie locala pe care elevii nu o regasesc in manuale!  

  Dupa documente, au urmat cartile, despre care a vorbit scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud. "Ideea noastra, promovata prin acest proiect cultural, este de a resuscita interesul pentru istoria Romaniei si pentru acest mare eveniment care a fost Unirea. Si nu a fost numai o unire intre Transilvania si Regat, ci au mai venit in aceasta Unire si Bucovina si Basarabia, si astfel s-a facut acea Romanie Mare despre care vorbeste atat de frumos Lucian Blaga, intr-o carte extraordinara pe care v-o recomand si care se numeste "Hronicul si cantecul varstelor". V-am vorbit despre Blaga pentru ca el este scriitorul care va deschide cu adevarat cultura transilvaneana catre Regat, cu acel volum de poezii din 1919, <>" (Ioan Pintea).    Directorul bibliotecii judetene le-a prezentat elevilor, rand pe rand, cateva dintre cartile care "vorbesc" despre Marea Unire: "Istoria Transilvaniei" (Ioan-Aurel Pop, I. Bolovan, editura Scoala Ardeleana 2016), "Basarabia in actul Marii Uniri de la 1918" (I. Turcanu, M. Papuc, Ed. Stiinta, Chisinau 2017), "Ion Breazu - Literatura Transilvaniei" (Ed. Casa Scoalelor 1944), "O istorie sincera a poporului roman" (F. Constantiniu, Editura Enciclopedica 2011), "Sextil Puscariu - Memorii" (Ed. Minerva 1978), "Iancu Flondor, Bucovina si Romania Mare. Documente si scrisori" (Ed. Humanitas 2017) si "O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri" (N. Djuvara, Ed. Humanitas 2002). "Sunt carti pe care, daca incepi sa le citesti, nu le mai lasi din mana!", le-a spus Ioan Pintea elevilor.  A urmat un moment muzical in care cei prezenti au cantat cu multa insufletire "Treceti batalioane romane Carpatii" si "Hai sa-ntindem Hora Mare", impreuna cu Florin Sasarman.  "A fost foarte interesanta aceasta intalnire, cu cartile, despre Transilvania, Basarabia ... dar si pentru ca este legat de istoria locala" (Alex, elev). "Am aflat despre implicarea scriitorilor in Marea Unire" (Samuel, elev); "Am vazut carti pe care as vrea sa le citesc. Categoric, ma intereseaza ce s-a intamplat acum 100 de ani, la Unire!" (Rebeca, eleva); "Mie mi-a placut cel mai mult partea interactiva, cu cantecele despre Marea Unire! Eu nu am mai ascultat cantecele acestea" (Maria, eleva).    "Am ramas chiar impresionat de acest eveniment, desfasurat intr-o atmosfera foarte placuta, o adevarata ora de istorie. Multumim Bibliotecii Judetene si va mai asteptam sa marcam Centenarul Unirii si cu alta ocazie, la Maieru", a spus si prof. Ioan Bindea, director adjunct al Liceului Tehnologic "Liviu Rebreanu" Maieru.    Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud va sustine intalnirile "Cartile si cantecele Marii Uniri" pe parcursul intregului an 2018, in localitatile judetului. 

            www.bjbn.ro  

0 comentarii1918 vizualizări02 februarie 2018
rss 2.0
rss 2.0