Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Sambata 15 Decembrie 2018 - 6166 vizitatori azi
Cadre didactice bistritene au vizitat orasul dragostei, Coimbra din Portugalia.

Din 18 pana in 24 februarie 2018, cinci cadre didactice de la Gradinita cu Program Prelungit Nr.3 Bistrita au luat parte la prima activitate transnationala de invatare, predare si formare din cadrul proiectului Erasmus+ KA219 Small Scientists Across Europe: Mici oameni de stiinta din Europa (2017-1-FR01-KA219-037465_5) care a avut loc in minunatul oras Coimbra, situat pe malul raului Mondego in Portugalia. Doamnele prof. Liliana Rad, Andreea Rosca si Marinela Rus, alaturi de d-na director prof. Carmen Muscari- Salvan si coordonatoarea proiectului prof. Ionela Lazea au vizitat scoala gazda Agrupamento de Escolas Rainha Santa Isabel din Coimbra - Portugalia alaturi de cadre didactice din tarile partenere: gradinita Ecole Maternelle Tordo, Franta - coordonatoarea proiectului si alte 4 institutii de nivel prescolar din Europa precum Lasteaed Põngerjas din Narva - Estonia, Kauno lopselis-darzelis "Giliukas" din Kaunas - Lituania, Gradinita cu Program Prelungit Scornicesti - Romania si Huma Hatun Ozel Egitim Anaokulu din Yildirim - Turcia.

            Ceremonia de deschidere a evenimentului de formare a avut loc in scoala gazda si debutat cu o primire calduroasa din partea copiilor care au cantat si au dansat pentru musafirii lor.  D-na Filipe Laura de la agentia nationala eTwinning Portugalia si Ministerul Educatiei, invitat special al gazdelor, a promovat actiunea eTwinning in randul participantilor, iar directorul scolii gazda, dl. Nuno Dias, a detaliat specificul sistemului de invatamant portughez. In momentele urmatoare s-a vizitat scoala gimnaziala si studioul de arta pentru copiii cu cerinte educationale speciale, urmand ca mai apoi, cadrele didactice, impartite pe echipe de lucru, sa viziteze gradinitele care fac parte din proiect: Eiras, Loreto, Brasfemes, Stª Apolónia, Trouxemil, Larça, Ingote si Souselas pentru a interactiona cu prescolarii portughezi si parintii acestora.

            Intalnirile de lucru din cadrul acestei mobilitati au vizat in special discutarea experimentelor care vor fi aplicate la grupele de prescolari incluse in proiect, precum si crearea fiselor de evaluare care vor fi aplicate dupa terminarea primei teme a proiectului: Pamantul, dar si modalitatea de creare a unor povesti si puzzle-uri pe marginea acestei teme. S-a prezentat site-ul proiectului si exemplificat instrumente web adecvate pentru activitatile propuse si s-au stabilit detalii pentru utilizarea platformei eTwinning in cadrul proiectului Erasmus+. Coordonatorii proiectului au stabilit detalii referitoare la urmatoarea mobilitate a proiectului care va avea loc in luna aprilie in Kaunas, Lituania si au discutat detalii organizatorice pentru buna derulare a proiectului.

Sesiunile de lucru au inclus si prezentari despre importanta stiintei sustinuta de d-na Maria Filomena Gaspar, profesor la Universitatea din Coimbra, conferinta despre stiinta in educatia de nivel prescolar sustinuta de dl. profesor dr. universitar Carlos Fiolhais, de la catedra de fizica teoretica a Universitati din Coimbra, prezentare despre nutritia la varsta copilariei sustinuta de d-na Maria Joao Campos, dar si prin ateliere de lucru la Exploratório - Centro Ciência Viva de Coimbra. Vizitarea ludotecii de la Spatiul Ferrer Correia si scoala pentru persoane cu nevoi speciale au intregit experientele oferite de coordonatorul proiectului din Portugalia, d-na profesor Maria Francisca Pessoa.

            Primirea calduroasa pregatita de gazdele noastre s-a extins si in pregatirea unui program variat de vizite: Piata Republicii, Universitatea din Coimbra care dateaza din 1290 si este una dintre cele mai vechi si mai mari universitati din Portugalia, Biblioteca Joanina din Coimbra, un monument national, cu valoare istorica si culturala incontestabila, Muzeul Machado de Castro, construit pe ruinele fostului forum roman Aeminium (numele roman al Coimbrei) si manastirea Santa Clara a Nova.

            Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Erasmus+, noul program al Uniunii Europene in domeniul educatiei, formarii profesionale, tineretului si sportului.

Toate informatiile pe care le furnizam reprezinta responsabilitatea exclusiva a echipei de proiect, iar Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul in care este folosit continutul acestor informatii.

 

Coordonator proiect prof. inv. prescolar Ionela LAZEA

Gradinita cu Program Prelungit Nr. 3 Bistrita

0 comentarii2261 vizualizări01 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0