Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Marti 26 Martie 2019 - 5782 vizitatori azi
Cristina Hadarau si Teodor Encean - in Cenaclul George Cosbuc.

Luna de luna, in ultima joi, Cenaclul George Cosbuc se reuneste, de aproape 50 de ani! Intalnirea de mai a Cenaclului a adus in atentia iubitorilor de poezie doua promisiuni literare bistritene - Cristina Hadarau si Teodor Encean, care au lecturat din creatia proprie, joi, 31 mai a. c, ora 18, la Casa de Cultura a Sindicatelor.

Cristina Hadarau este profesoara la Scoala Gimnaziala Nr. 1, Bistrita, fiind implicata in multe proiecte educative/ creative nationale si internationale, scriind poezie inca din clasele primare. A citit: Program de insomnie, Somnul, Respiratia, Pragul, Fantani, Poveste, De-a joaca, Personajele, Nocturna. Citam un fragment din Program de insomnie: "Primavara ajung in orele de sus/ Unde soarele nu mai este doar un print/ Pe draperia de in/ Ci o forma perpendiculara din care iese lumina/ Ca dintr-un bulb electric/ Conectat la rotatie…".

Teodor Encean este elev in clasa a VIII-a la Colegiul National Andrei Muresanu, Bistrita, activand, inca din clasa I, in cercul Micii Blandieni Bistriteni de la Palatul Copiilor, cu rezultate frumoase, recent obtinand Premiul I la faza judeteana a Concursului National Tinere Condeie. A lecturat Epava, Noaptea de dupa, Venin, Cioburi, Semnal. Redam doua strofe din poezia Epava: "Ecouri si bolti de cristal/ In linistea apelor tulburi…/ Un ocean de mormant crucial/ Si valuri printre randuri.// Presiunea a devenit mortala./ Fosile de scoici traiesc monosilabic,/ Stralucesc prin amorteala/ Si invelesc epava de Titanic…".

Cu indeletnici lirice de multa vreme, dar discreti, cititorii au surprins prin prospetime, forta, imagini inedite, esente, bucurand ascultatorii, care nu s-au sfiit sa-si impartaseasca impresiile favorabile si sugestiile, printre acestia numarandu-se si doctor Ioana Encean, mama Poetului, jurnalistul Menut Maximinian, scriitoarea Lucretia Bucur, directorul Casei de Cultura a Sindicatelor - Alexandru Catcauan, profesoara Ionela-Silvia Nusfelean, alaturi de multi si determinati elevi de la Palatul Copiilor si nu numai, care au intrat curajosi in dialogul tonic.

Presedintele Cenaclului, Olimpiu Nusfelean, a remarcat, in poezia Cristinei Hadarau: structura foarte buna, imagini surprinzatoare, stari poetice diferite, care merg de la Ioan Alexandru spre un univers mai domestic, motivul luminii, finalul care da sens intregului, sugerand doar eliminarea unor explicatii si implicarea mai determinata in viata literara.

Legat de poezia lui Teodor Encean, criticul Olimpiu Nusfelean a retinut: imagini si rime interesante, faptul ca socheaza discret la nivelul poemului, ca are capacitatea de reflexie, de a-si asuma trairi, aducand in discutie Corabia beata a lui Arthur Rimbaud, dezlantuirea din intimitatea poemului, dialogul cu alteritatea, dialog retoric, crezul ascuns, indarjirea, fiind increzator ca lectura sustinuta si exercitiul creativ o sa-i fortifice scrisul.

Aceste prime aprecieri critice edifica faptul ca avem in prim planul atentiei recente doua promisiuni literare reale, revista Miscarea literara asteptand, pentru publicare, grupaje lirice ale ambilor poeti.

 

Grupa de Jurnalism a Palatului Copiilor Bistrita

0 comentarii1610 vizualizări05 iunie 2018
rss 2.0
rss 2.0