Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 10606 vizitatori azi
Tineri condeieri in Tabara de la Muncel.

In perioada 16-21 iunie, elevii premiati la faza nationala a Concursului de creatie literara "Tinere Condeie", printre care se numara si cinci elevi din judetele Mures si Bistrita-Nasaud, care au format o echipa, au fost chemati in Tabara de la Muncel, judetul Iasi, ducand cu ei mult entuziasm si talent.

Elevii Catalin Suteu (Liceul Pedagogic "Mihai Eminescu" Targu Mures, profesor Gabriela Iliescu), Elena Ciot-Monda (Scoala Gimnaziala Josenii-Bargaului, profesor Veronica Balan), Maria Pop (Liceul de Muzica "Tudor Jarda", Bistrita, profesor Roxana Kovacs), Alexandra Manzat (Colegiul National "Liviu Rebreanu", Bistrita, profesor Alina Molnar), Emilian Horea (Palatul Copiilor, Bistrita, profesor I.S.N.), insotiti de Ionela-Silvia Nusfelean, profesoara cercului de creatie literara de la Palatul Copiilor, Bistrita, au pornit, in dimineata de 16 iunie, spre Tabara din Muncel, unde au fost asteptati de doamna profesoara Mihaela Hura, coordonatoarea secunda a Taberei. Dintre acestia, Elena si Alexandra au participat cu proza, iar ceilalti cu poezie.

In cadrul Taberei, condeierii au lecturat in cadrul unor cenacluri creatiile castigatoare. Tinerilor li s-a dat sansa de a-si exprima opiniile si de a face observatii utile, spiritul critic al acestora fiind apreciat de profesorii participanti, implicati in dezbateri. La unul dintre ateliere, s-a creat si un amplu poem comun. De asemenea, Petre Craciun, coordonatorul principal al Taberei si presedintele juriului Tinere Condeie, faza nationala, a premiat laureatii si profesoarele participante cu diplome si cu Antologia Concursului de creatie literara pentru elevi Tinere Condeie, editia 2017, aparuta la Editura Zorio. Revista "Regatul cuvintelor", al carei director este chiar scriitorul Petre Craciun, a starnit curiozitatea, in paginile publicatiei semnand materiale si scriitorii: Ana Blandiana, Alex Stefanescu, Mihai Sora, Arcadie Suceveanu, Horia Garbea, Radu Vancu etc. S-a prezentat si Revista bistriteana "Miscarea literara", nr 1/ 2018, numar cu un dosar de autor Irina Petras, in care Emilian Horea a semnat un grupaj de poeme, la rubrica Debut/ Cei care vin.

Excursia spre/ in orasul Iasi a constituit o parte importanta a acestei experiente, elevii avand oportunitatea de a vizita atat Casa Memoriala a lui Vasile Alecsandri de la Mircesti, cat si Bojdeuca lui Ion Creanga din Ticau, Parcul Copou si Teiul lui Mihai Eminescu, Sala Pasilor Pierduti si Catedrala Metropolitana.

In tabara, s-a desfasurat si un concurs de creatie literara pe doua teme, la gimnaziu - "colonizarea unei planete", iar la liceu - "Lumea din capsula mea". Castigatorii acestui concurs au primit doua trofee, Trofeul "Tudor Opris", dupa numele celui care a infiintat acest concurs de creatie literara, si Trofeul "Regatul cuvintelor", dupa numele revistei, si premii speciale ale juriului national. Printre cei care au castigat, se regasesc si Elena Ciot-Monda de la Scoala Gimnaziala Josenii Bargaului, cu trofeul "Tudor Opris" si Catalin Suteu, de la Liceul Pedagogic "Mihai Eminescu", Targu Mures, cu Premiu Special. O performanta deosebita!

S-au creat legaturi, s-au pus la cale proiecte de colaborare interjudetene. Cu o traditie de mai bine de 50 de ani, Concursul Tinere Condeie se organizeaza in fiecare an, si, de ani buni, Tabara de creatie de la Muncel e asaltata de elevi pasionati de scris.

 

Alexandra Manzat, clasa a IX-a

Colegiul National Liviu Rebreanu, Bistrita

0 comentarii2758 vizualizări28 iunie 2018
rss 2.0
rss 2.0