Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 28068 vizitatori azi
Educatoare de la GPP 3 Bistrita participa la activitate de formare Erasmus+ in Narva, Estonia.

Gradinita Põngerjas din Narva Estonia a fost gazda in perioada 22 - 26 octombrie 2018 pentru un grup de profesori din Franta, Lituania, Portugalia, Romania si Turcia in cadrul celei de-a treia activitati transnationale de invatare, predare si formare a proiectului Small Scientists Across Europe (2017-1-FR01-KA219-037465). Doamnele prof. Morar Roxana, Scuturici Maria si Bugnar Viorica, alaturi de d-na director prof. Muscari- Salvan Carmen si coordonatoarea proiectului prof. Lazea Ionela au vizitat scoala gazda alaturi de cadre didactice din tarile partenere: gradinita Ecole Maternelle Tordo, Franta - coordonatoarea proiectului, Kauno lopselis-darzelis "Giliukas" din Kaunas - Lituania, Agrupamento de Escolas Rainha Santa Isabel din Coimbra - Portugalia, Gradinita cu Program Prelungit Scornicesti - Romania si Huma Hatun Ozel Egitim Anaokulu din Yildirim - Turcia.

In prima zi a intalnirii, d-na Jekaterina Golubtsova - directoarea gradinitei gazda, impreuna cu coordonatoarea proiectului, d-na Natalja Varkki, i-au intampinat pe parteneri si impreuna au vizitat gradinita. Astfel, oaspetii au aflat mai multe despre sistemul educational estonian, respectiv modul de functionare si organizare al gradinitei. Pentru urmatoarele zile partenerii au vizitat alte 2 institutii de nivel prescolar din Narva. Gradinita Penguin reprezinta un exemplu foarte bun pentru modul in care ar trebui sa arate institutiile care integreaza copii cu cerinte educationale speciale si nu numai: clase, piscine, saune, saline, sali de educatie fizica etc, special concepute pentru nevoile copiilor. Vizita la Gradinita Päikene din Narva ne- a oferit sansa experimentarii unei abordari a educatiei tehnologice in invatamantul prescolar estonian.

Activitatile derulate in cadrul gradinitei gazda, Gradinita Põngerjas, au vizat participarea la ateliere de stiinta (experimente stiintifice care aveau in centru elementul apa si modul de integrare a roboticii in predarea disciplinelor prescolare), dar si participarea la ceremonia de deschidere a Laboratorului Micilor oameni de stiinta din gradinita: o sala special echipata cu diverse jocuri, roboti si conceputa pentru a starni interesul si pentru a creste motivatia copiilor de a participa la aceste activitati. In cadrul ceremoniei, copiii gradinitei, alaturi de cadrele didactice indrumatoare, ne-au oferit lucrari realizate de ei si au interpretat cantece si dansuri pentru noi. Momente speciale pentru musafiri au fost dansul micilor roboti sincronizati perfect si, de asemenea, momentul in care copiii estonieni au cantat imnul proiectului impreuna cu toti oaspetii.

Coordonatorii proiectului din cele 7 tari partenere au avut intalniri specifice de lucru care au vizat buna desfasurare a proiectului, bilantul activitatilor dupa primul an derulat, planificarea activitatilor si mobilitatilor urmatoare, precum si discutarea urmatoarei teme a proiectului: Apa. Toate intalnirile, experimentele si vizitele acestei vizite la Narva au fost legate de a treia tema a proiectului: apa, care a fost din abundenta in acest frumos oras. Una din vizitele tematice ale intalnirii a fost statia moderna de alimentare cu apa din Narva, unde am aflat mai multe despre modul in care functioneaza aceste structuri si importanta lor pentru comunitatile locale.

Alte vizite cu tema acvatica au fost la Marea Baltica in Narva-Jõesuu si promenade de-a lungul raului Narova, o granita naturala intre Estonia si Rusia. Cu aceste ocazii, partenerii s-au familiarizat cu diversitatea culturala a acestui frumos oras, vizitand Castelul Narva Hermann si participand la un atelier de lucru (Stiinta pentru sanatate), descoperind lucruri interesante despre istoria orasului la Kazematte, unde am observat fortificatiile din jurul orasului.

Vizita la Colegiul Narva al Universitatii Tartu a constituit o oportunitate de a afla mai multe despre sistemul educational din Estonia, iar atelierul de artizanat organizat de gazde a oferit ocazia fiecarui vizitator sa-si creeze un tablou de toamna folosind lana colorata.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Erasmus+, noul program al Uniunii Europene in domeniul educatiei, formarii profesionale, tineretului si sportului.

Toate informatiile pe care le furnizam reprezinta responsabilitatea exclusiva a echipei de proiect, iar Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul in care este folosit continutul acestor informatii.

 

Coordonator proiect prof. inv. prescolar  Ionela LAZEA

Gradinita cu Program Prelungit Nr. 3 Bistrita

0 comentarii2856 vizualizări30 octombrie 2018
rss 2.0
rss 2.0