Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 9142 vizitatori azi
Doua zile de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri la C.N. Andrei Muresanu.

Colegiul National "Andrei Muresanu" aniverseaza Centenarul Marii Uniri printr-o serie de activitati, desfasurate in scoala si in afara scolii, toate integrate armonios in proiectul "File din istoria locala si nationala".

Un spectacol pentru centenar

Anul acesta, in luna noiembrie 2018, Colegiul National "Andrei Muresanu" a organizat editia a III-a a concursului "File din istoria locala si nationala", proiect care isi propune promovarea identitatii nationale in CNAM si in comunitatea locala.

Coordonatorii proiectului sunt: prof. Angela Coltea, Prof. Mihaela Maierean si Bibliotecar: Nicoleta Butuza, iar echipa de proiect este formata din Prof. Antal Attila, Prof. Stefania Borodi si Prof. Valean Alexandru, iar promovarea media fiind asigurata de reporterii de liceu sub coordonarea Prof. Hiruta Aurelia. Grupul tinta este compus din 80 de elevi din clasele: V-VIII (384 de elevi), IX-XII (200 de elevi) si, nu in ultimul rand, cetateni ai Bistritei (cel putin 100 persoane).

Proiectul vine din nevoia intoarcerii spre trecut, spre cunosterea si evidentierea valorilor culturale, locale si nationale. Istoria este elementul liant, intre trecut, prezent si viitor prin constientizarea valorilor culturale si spirituale locale si nationale, prin munca in echipa, prin dezvoltarea spiritului creativ si de competitie in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Activitatile au debutat marti prin evenimentul desfasurat la Cercul Militar Bistrita care a constat intr-un spectacol aniversar compus din dans, recital de poezie si cantec popular la care au participat elevi din sase scoli din Bistrita si din judet, dupa urmatorul desfasurator:

Lorena Negrusa a deschis evenimentul cu un discurs despre Unire, dupa care elevii clasei a IV-a C de la Scoala Gimnaziala "LUCIAN BLAGA", Bistrita au incantat audienta cu un colaj de dansuri intitulat "Sa dansam pentru 100 De Ani De Istorie!" fiind coordonati de profesorii de invatamant primar Muresan Crina Maria si Andreica Maria.

Elevii clasei a II-a coordonati de prof. invatamant primar Rodica Halmu au interpretat "Buna vreme", "Suntem romani", "Cantecul reintregirii".

Scoala Gimnaziala nr.7 Bistrita, cu elevii Flaviu Galpeanu, Cristina Ciui si Alexandru Sandu, coordonati de Prof. Galpeanu Gabriela au interpretat "Canta cucu-n Bucovina".

Elevii Liceului de muzica "Tudor Jarda" Silviu Avram, Alexandru Echim, Ionela Varvari, Marius Suciu au cintat la clapa, Tlousi Halas la saxofon, Gica Spinu la clarinet, iar cei de la Scoala Gimnaziala "Avram Iancu", coordonati de prof. Adina Oniga au recitat poezia "Poetul" de George Cosbuc, iar eleva Valea Ioana Teodora a recitat o compozitie proprie. Eleva Maria Catana a recitat poezia "Patria".

Maria Urda, eleva la CNAM a interpretat doua cantece care au rasunat in intreaga sala, impresionand auditoriul: "Pe Campul lui Horea" si "Vin romani la Alba!". Valentina Daria Fodorean din clasa a VII-a a recitat poezia "La multi ani, ROMANIA!". Elevii Elena Alexandra Balan, Andra Miriam Sighiartau, Rada Maierean si Vlad Paul Rusu au interpretat melodiile "Pentru ea", "Capul de la Turda", "Transilvania fumoasa".

In continuare, Andreea Catalano, Mihai Chis, Ania Moldovan, Raul Peterlin, au prezentat o sceneta, acest moment fiind dedicat implinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

In incheiere intreaga sala a intonat cantecul "Treceti batalioane romane Carpatii".

Unitate in diversitate pentru centenar

Ziua de 29 noiembrie, a debutat printr-o reintregire simbolica cu fratii nostri de peste Prut, materializata prin vizita oaspetilor din Republica Moldova de la Liceul Teoretic "Ion Creanga"din Chisinau, care au fost primiti romaneste, cu paine si sare. Elevele Fechete Cristina, Dalia Tigauan, Delia Bachis, Catalina Sighiartau, Rada Maierean si Elena Hazbeiu au colindat si au cantat melodii patriotice, amintind de atmosfera festiva a momentului.

Schimbul cultural a fost initiat de prof. pentru invatamant primar Aurora Rad, din echipa de proiect face parte directorul adjunct Irina Matei si prof. invatamant primar Dorina Podina, in parteneriat cu ISJ BN si CCD BN, iar delegatia romanilor de peste Prut a fost intampinata de directorul Colegiului National "Andrei Muresanu", Iuliana Vlad, directorul adjunct Irina Matei, inspector invatamant primar, Smaranda Florean. Cei doi manageri ai liceelor partenere au semnat Charta de infratire, pecetluind astfel relatia de colaborare cu deschidere spre viitor.

Un alt moment aniversar al zilei s-a derulat in curtea Scolii Gimnaziale a CNAM de pe str. Zimbrului, in timpul pauzei mari, cand elevii de la clasele primare au celebrat centenarul Marii Uniri prin desfasurarea unui drapel al Romaniei lung de 45 de metri, intonand cantece patriotice si imnul national. Elevii de la gimnaziu au realizat pe hartie cartonata in culorile drapelului national o expozitie, intitulata "Mesaj pentru Centenar" care este expusa in curtea liceului

In cladirea de pe Bulevardul Republicii nr. 26, in pauzele dintre ore salile de clase si curtea liceului au fost invadate de acordurile Rapsodiei romane de George Enescu, ale Imnului Romaniei, dar si de alte melodii celebre cu tematica patriotica, care s-a auzit la difuzoarele scolii.

Pe holul de la etajul I al cladirii elevi din clasele a XII-a E, a X-a A, E si F au realizat o expozitie de tablouri pe panza ilustrand evenimente si personalitati legate de momentul Marii Uniri, sub coordonarea prof. Stefania Borodi.

Concursul intitulat File din istoria locala si nationala, a reamintit de numele proiectului. Prima proba a acestui concurs a constat intr-o serie de intrebari de cultura generala, legate de istoria Bistritei si istoria nationala, dar si de recunoastere a unor evenimente si personaje istorice prin fotografii, la care au participat sase echipe a cate cinci elevi la profilele stiinte sociale si filologie.

Concursul s-a desfasurat pe doua etape, prima fiind probade teorie, iar a doua proba, de creativitate, a constat in crearea unui catren pe baza a doua cuvinte extrase, prin tragere la sorti. Una dintre echipe a compus un text poetic pe care l-a cantat pe melodia cantecului "Treceti batalioane romane Carpatii" iar o alta a compus urmatoarele versuri :

Pe mana tricolor

In suflet patriot

Prin istorie trecator

Soarta s-o schimb eu pot.

Stramosii au luptat cu putere

Ca sa avem noi azi avere

Steagul in vant il fluturam

Azi Romania Mare o celebram.

In intervalul orar 13.00-14.00 un grup de 100 de elevi au iesit pe trotuarul din dreptul liceului pentru a puncta in mod festiv sarbatoarea Marii Uniri, impartind trecatorilor semne de carte si insigne cu insemnele nationale si cu texte cu mesaj patriotic, apartinand unor oameni de cultura, poeti si scriitori romani. Insignele au fost obtinute prin finantare nerambursabila de la Primaria Bistrita.

Unii trecatorii au fost incantati, altii au s-au bucurat si au multumit, dar au existat si unii cetateni reticenti, care  au trecut indiferenti pe langa elevi. Acestie au fost insa emotionati pentru momentul festiv creat in fata colegiului lor. Efectul a fost cu atat mai solemn, cu cat toti erau imbracati in costume nationale.

In timp ce juriul calcula rezultatele pentru aflarea castigatorilor au avut momente artistice desfasurate de elevi. Rezultatele i-au adus pe elevii clasei a X-a F pe primul loc, urmandu-i elevii din clasa a IX-a F, acestia clasandu-se pe locul doi, iar pe locul trei cei din clasa a XI-a F, restul concurentilor obtinand diplome de participare, carti si insigne. Acestia au fost premiati in functie de locul pe care s-au clasat si au primit cate o cana cu simbolurile centenarului si sigla Primariei Bistrita, alaturi de pixuri si diplome.

Intr-un interviu acordat CNAMonline, profesorul de istorie, Valean Alexandru a declarat: "Activitatea dedicata Marii Uniri, desfasurata in cadrul proiectului inchinat centenarului, a avut ca principal obiectiv trezirea sentimentului de constiinta nationala. Elevii au fost bine pregatiti, au fost implicati, atat din punct de vedere teoretic cat si artistic. S-au dedicat si au trait la maximum evenimentul, care a fost o reusita. Evolutia activitatii este plina de succes cu o implicare cat mai larga si care trezeste interesul copiilor pentru descoperirea istoriei nationale. Activitatea are un impact asupra elevilor si contribuie la dezvoltarea personalitatii lor, la cunoasterea istoriei."

Echipa clasei a X-a F a declarat: "Ne-am pregatit intens pentru partea teoretica a concursului, iar la partea artistica am incercat sa iesim din tipare si am abordat o maniera diferita. Ne-am simtit bine si ne-am bucurat ca am participat."

Elevii au asteptat rezultatele pe acorduri muzicale interpretate de Vlad Paul Rusu, Elena Alexandra Balan, Andra Miriam Sighiartau si Rada Maierean.

 

Amalia Rus, Andrada Valean Andrada Dragus, Amalia Ciherea, Forfota Nicola, Istrate Miruna Si Cristian Stancu, reporteri de liceu

Foto: Prof. Mihaela Maierean, Amalia Rus si Sharon Cretu

0 comentarii3535 vizualizări30 noiembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0