Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Marti 26 Mai 2020 - 30630 vizitatori azi
Seara romaneasca la Besancon cu ocazia targului de Craciun.

In data de 13 decembrie 2018, a avut loc la Besançon seara romaneasca organizata in cadrul proiectului "Besançon 100 Bistrita, portret in oglinda" din cadrul sezonului cultural romano-francez, un program coordonat de Institutul Cultural Francez din Paris, care a debutat la 1 decembrie 2018, avand ca termen de finalizare 14 iulie 2019. 

In acest an, invitat de onoare la targul de Craciun din Besançon a fost Romania, reprezentata de orasul Bistrita. Producatorii locali, ansamblul de dansuri populare "Dor romanesc", corala Centrului Judetean pentru Cultura, asociatia "Produs in Bistrita-Nasaud", pastravaria Rin si reporterii de liceu ai Colegiului National "Andrei Muresanu" au promovat zestrea culturala si traditiile judetului.

La cina festiva dedicata acestui eveniment au fost prezenti deputatul USR Cristina Iurisniti, primarii celor doua orase infratite: Teodor-Ovidiu Cretu si Jean-Louis Fousseret, comisarii pentru sezonul cultural Romania-Franta, Andrei Tarnea si Jean-Jacques Garnier, trezorierul Franchesylvanie, Claude Mercier, reprezentantii ARFA Maria Georgeta Dine si Monica Buboly, directorul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, Gavril Tarmure, responsabila cu probleme internationale din partea primariei Besançon, Arlette Burgy-Poiffaut, presedintele Franchesylvanie Antoine Petiard si multi alti prieteni ai celor doua orase infratite.

Evenimentul a debutat cu un grupaj de colinde interpretate de corala CJC Bistrita-Nasaud si corul colegiului Victor Hugo, Besançon, secondat de dansuri populare romanesti in interpretarea ansamblului "Dor romanesc". Au urmat discursurile reprezentantilor proiectului, seara incheindu-se cu un concert live interpretat de solisti francezi.

Spatiul salii Kursaal a gazduit expozitia de imagini intitulata "Bistrita memorabila" realizata de APIR, asociatia fiind reprezentata la Besançon de profesorii Iulia Ani si Danut Archiudean. Alaturi de aceasta s-au aflat materialele de promovare realizate de reporterii de liceu ai Colegiului National "Andrei Muresanu". Acestia au oferit tuturor persoanelor implicate in proiect revista "Bistrita-10 cladiri emblematice in 100 de articole pentru 100 de ani", pixuri si semne de carte bilingve, prin care promoveaza cladirile istorice bistritene de interes public destinate, in special, tinerilor in an centenar.Deputatul USR Cristina Iurisniti povesteste despre continutul proiectului si sublineaza ca a avut initiativa de a realiza acest proeict prin Institutul francez din Paris punand in legatura cei doi comisari roman si francez si implicand participantii la proiect in povestea comuna Bistrita-Besançon. De remarcat este perioada de derulare a proiectului, inceputul lui decembrie reprezentand aniversarea Centenarului Marii Uniri si 14 iulie ziua nationala a Frantei. Colaborarile din cadrul proiectului au favorizat relatiile interculturale dintre cele 2 orase, au apropiat oamenii si au creat prietenii. Pentru participarea la seara romaneasca toti cei care au vrut sa guste preparatele culinare au platit un bilet si au luat astfel parte la eveniment.

 Nu in ultimul rand, managerul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, Gavril Tarmure a marturisit ca intre tarile implicate, exista legaturi vechi pe plan cultural, pe baza unor simboluri comune, inceputul parteneriatelor fiind in 1993, iar strict pentru aceasta activitate s-au efectuat multiple planuri legate de infratirea Bistritei cu Besançonul.

In consecinta, mai multe institutii a celor doua orase au intrat in colaborare permanenta, unele dintre cele mai puternice relatii create fiind intre societatea de concepere a serviciilor sociale, organizatorii de concerte, Conservatorul National si liceele de muzica din Besançon si Inspectoratul Scolar Judetean si mai multe licee din Bistrita, cum ar fi Colegiul National "Andrei Muresanu" si Liceul "Tudor Jarda"

Acesta considera o influenta considerabila au avut-o proiectele de genul acesta asupra Romaniei si Frantei, fiind foarte probabil ca aceasta relatie sa fie ca si pana acum solida si pregatita sa infrunte greutati. De asemenea Gavril Tarmure a afirmat: "Atunci cand sunt momente in care Bistrita este invitat de onoare al Besançonului, acest lucru reprezinta o mare onoare pentru intreaga natie si o satisfactie faptul ca reprezentantii judetului din cele mai diferite domenii de activitate- culinar, artistic, al invatamantului- au atins asteptarile stabilite".

Ansamblul "Dor romanesc" a fost invitat in Besançon cu ocazia Targului de Craciun, cu scopul consolidarii relatiilor internationale dintre orasele infratite. Repertoriul lor este compus din dansuri specifice zonei Bistritei, Maramuresului, Salajului, Sieului, Banatului si de pe Campie.

Franta face parte din turneul ansamblului, care se va termina la sfarsitul anului. In cadrul evenimentului, au dansat atat afara, la Targul Marché de Noel, cat si la evenimentul desfasurat la Le Grand Kursaal cu titlul "Seara romaneasca".

Cele 4 perechi de dansatori au impresionat publicul, nu doar prin costumele originale, ci si prin atitudine si mesaj. Entuziasmati de momentul celor 8 si de ropotele de aplauze care nu se mai terminau, dansatorii au mai oferit inca un dans din Salaj.

Anghel Urs este coordonatorul orchestrei ansamblului "Dor romanesc" de 22 de ani, de cand s-a infiintat. Inainte de aceasta a fost dirijor la orchestra veche care exista in perioada anilor `80. Este pasionat de ceea ce face si spera sa faca asta cat mai mult timp de acum incolo. La intrebarea adresata de catre reporteri, referitoare la planurile pentru viitor, Anghel Urs afirma: "Viitorul este al vostru, al tinerilor. Voi trebuie sa va straduiti, sa munciti, sa faceti tarii noastre un nume, pentru a reveni la ceea ce a fost odata. Generatiile care urmeaza sa aduca inapoi fala Romaniei pe care am cunoscut-o eu in tineretile mele.

"Toate experientele avute de catre acesta sunt frumoase, datorita faptului ca a stiut sa se bucure de fiecare clipa din cariera sa. Tot ce a facut cu suflet si placere, a prins viata in multele amintiri pe care la are acum.


Mihaela Vlad, Anca Dodu, Amalia Rus, Stefan Petrina, Denisa Moldovan, reporteri de liceu

Foto: Sharon Cretu, Stefan Petrina, reporteri de liceu 

0 comentarii2492 vizualizări16 decembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0