Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 27282 vizitatori azi
SCOLILE NASAUDULUI.

De ani buni, carturarul nasaudean GHEORGHE PLES isi da singur de lucru pasind pe drumul unei ample cercetari spre a scoate la lumina frumusetea Nasaudului,  prin renumitele scoli ce-l reprezinta, facandu-l cunoscut pe plan national si nu numai. A deschis noi directii de cercetare a scolilor, cercetare ce s-a finalizat printr-o ampla lucrare in trei tomuri, de o certa valoare stiintifica, "SCOLILE NASAUDULUI", cu deschidere  spre universalitate, ce capteaza interesul unor categorii largi de cititori. O constructie ce are la baza ceea ce a fost  si este intelept din lumea de ieri si de azi, colective de dascali, de elevi, programe scolare, metode de predare, orientarea scolara si profesionala, oameni de seama ce au  incoltit pe terenurile fertile ale scolilor nasaudene, deci o documentare impresionant de bogata cu detalii din epoci diferite.

Prof. dr. Gheorghe Ples, nasaudean din tata-n fiu, a studiat in scolile Nasaudului, iar apoi le-a slujit cu competenta ca profesor si ani in sir, director,  lansand  mereu chemari, provocari, cu alte cuvinte, atitudini de responsabilitate civica, angajare si solidaritate umana. Lucrarea este un examen de viata, un vis implinit, care da dascalilor personalitate, generozitate, iar generosi nu pot fi decat cei care au ce da.

Autorul a preluat stafeta generatiilor anterioare si le-a urcat cu mandrie spre culmi. Viata ti se pare saraca, fara bucuriile din anii de scoala, ani bogati in fapte demne, caractere frumoase, cu tineri valorosi, care nu accepta sa traiasca in lumea ingusta a mediocritatii.

Cartea mintilor luminate ce au  inflorit  pe pamantul nasaudean, ne precipita si ne  readuce la anii marelui avant intelectual, anii primelor descoperiri care ne-au  stimulat curiozitatea de a sti, toti cu dorinta de a fi originali si de a face descoperiri, ani cu multe cunostinte,  indrazneala, curaj, timiditate, dar si multa fantezie, deci o inraurire a evenimentelor scolare cu profesori buni si "rai", cu deschidere spre lume, ce ne-au scos din starea de natura biologica la cea de cultura.

Volumele au  zeci de antene, din care putem  recepta intreaga simfonie scolara, necesitand perseverenta, nopti nedormite si un grad inalt de constiinta. Apreciem efortul personal al autorului, cat si a celor care au furnizat date. Pe parcursul cercetarilor,  chiar si autorul a avut multe de invatat potrivindu-i-se dictonul "Inveti, invatand pe altii", iar pentru ca sa inveti pe altii trebuie sa inveti tu, toata viata.  Aceasta este de fapt menirea dascalului, de a cerceta, de a studia si de a invata zilnic, spre a fi performant si a intretine in clasa o atmosfera tonica si munca lui sa aiba un sens creator.

Satisfactia autorului de a aduce la zi scolile nasaudene intrece orice performanta.

Prin volumele de fata, autorul da profunzime fiecarui element din viata scolara, fiind solidar cu colectivele didactice, are darul de a se impune profesional si pune suflet in  tot ce face,  fiind increzator mereu in fortele proprii. Identica comparatia "o pasare nu se teme ca se rupe creanga pe care sta, pentru ca increderea ei nu e in creanga, ci in propriile aripi."

Prin lucrarile ce au imbogatit spiritual urbea noastra s-a creat o adevarata sarbatoare, se simte vocatia profesionala a autorului ce straluceste stelar in cele trei tomuri tehnoredactate astfel  incat sa se poata citi usor, cu o expunere clara, argumentata. Bibliografia  finala confirma minutiozitatea consultarii surselor informative, ilustrand convingator istoria fiecarei unitati scolare nasaudene. Domnul Gh. Ples  se dovedeste a fi un bun pedagog si scriitor, cu reale calitati,  cu putere de gandire si interpretare, bine documentate, ce reuseste sa patrunda in medii diferite, fiind un bun exemplu de organizare si cercetare. Sporeste avutia nasaudeana cu un belsug de fapte si idei rasarite din scolile de ieri si de azi, regandite creator intr-o sinteza incitanta la lectura, cu folos didactic ales. Sunt scrise intr-un stil cursiv, argumentat, clar, determinand o lectura facila, atractiva. Cititorii au la dispozitie detalii din epoci diferite, manuale de pedagogie pline de indemnuri pentru tineretul studios.

Folositi la maximum  anii de scoala studiind cu perseverenta! "Ce se invata temeinic in scoala e un bun castigat  pentru toata viata" spunea acad. Petre Jitariu in cartea "Amintiri despre anii de scoala".

Inchei cu dorinta : Mi-ar placea sa fiu din nou elev, sa traiesc anii de scoala astazi, sa ma bucur de frumusetea lor, de tot ce ne ofera noua elevilor. Sa trec Somesul din cartierul unde am copilarit, sa vin la scoala cu cartile in mana, imbracat in costumul stramosesc, avand mereu in  minte ideea ca neamul si glia carora apartinem, mai persista de-a lungul anilor.


      Ioan Mititean

 

0 comentarii2345 vizualizări27 ianuarie 2019
rss 2.0
rss 2.0