Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
The Influence of Books- Proiect Erasmus +, Verona- Scoala Virgo Carmelli.

In perioada 15-25 februarie, 6 elevi insotiti de 3 cadre didactice de la Scoala Gimnaziala Nr.1 Bistrita ,B-N, s-au bucurat de  o experienta transnationala- Italia, Letonia,Turcia, Germania, Romania. Proiectul se afla la a doua intalnire: Reading Novels and Writing Scenarios.

Toate activitatile propuse de prietenii italieni ne-au aratat ca putem fi mai buni, prin respect, seriozitate, ingaduinta unii fata de ceilalti.

Verona, orasul in care traiesc si muncesc peste 40.000 de romani, ne-a oferit povestile romanilor plecati de acasa pretutindeni in Europa.

Speram ca ne-am intors mai buni si mai motivati.  Verona, Milano, Venetia, Bergamo- alaturi de noi.

Proiectul european promoveaza influenta pozitiva a lecturii care poate fi cea mai buna metoda de invatare a valorilor nationale. Copiii implicati trebuie sa descopere frumusetea lecturii.

24 elevi insotiti de 8 profesori, din 5 tari, au participat la aceasta etapa. In noiembrie 2018 a avut loc prima intalnire in Turcia, in februarie  2019 s-a derulat faza italiana, apoi va continua in celelalte tari.

Este de apreciat ospitalitatea familiilor care gazduiesc copiii celorlalte natiuni, un mod concret pentru a da viata acestui proiect european. Acest proiect este foarte important pentru comunicare, pentru ca elevii sa inteleaga obiectivele educationale ale sistemului italian. Punem in practica acest proiect vorbind limba engleza si limba italiana, ceea ce ne apropie de gazdele noastre.

 

"Matilde, ce iti place tie la acest proiect?"

"Vorbim multa engleza si ,apoi, copiii acestia sunt simpatici!"

Copiii au prezentat in Italia povestea lui Pinocchio de Carlo Collodi , care aparent este o lectura pentru copii, dar in realitate are mesaje mult mai profunde, are interpretari foarte importante, putin cunoscute, putin explicate.In workshop-ul desfasurat in echipe mixte, elevii au pus in scena jocuri de rol in limba engleza.

Televiziunea italiana a fost si ea implicata, iar participantii romani au fost apreciati pentru initiativa , seriozitate , munca si talent.

https://youtu.be/j2aaOxpdJos

 

Acest proiect a castigat popularitate. A cucerit imediat, pentru ca pune in prim plan CARTEA , un instrument aparent simplu, modest, dar elementar pentru a fonda valori, a fonda motivatie si curiozitate asupra cunoasterii. Un BUN deosebit de important!

 

Rebeca: "Mi-a placut mult scoala lor, activitatile desfasurate impreuna, familia grijulie care s-a ocupat cu multa atentie de mine...facand tot posibilul sa nu simt prea tare dorul de casa.Am legat noi prietenii, a trebuit sa ma adaptez unor alte cerinte, sa dau dovada de maturitate si sa ma integrez unui nou mediu.Au fost emotii unice si clipe de neuitat in programul organizat de scoala noastra!’’

 

Alessia:"Mi-a placut scoala din Verona.Aici am prezentat o piesa de teatru si am participat la activitatile scolare cu elevi din Italia, Germania, Turcia si Letonia.Erasmus inseamna o experienta unica, locuri noi, oameni deosebiti. Multumesc , doamna invatatoare si Erasmus!’’

 

Irina: "Am vorbit engleza mai mult decat o faceam acasa si am invatat multe cuvinte in italiana.Am vazut locuri pline de istorie. Am cunoscut copiii prietenosi, atenti si draguti.Elisabeta, maestra, a fost foarte draguta.Ea ne-a aratat invatatura povestii Pinocchio.

Am invatat sa fiu mai responsabila.A fost o experienta de neuitat, mai ales ca am zburat prima data cu avionul!’’

 

Lucas:"Mi-a placut Verona.Aici am auzit despre Romeo si Julieta.Am vazut cum elevii lucreaza cu tableta la scoala.Sunt veseli si cuminti.Mi-am facut prieteni germani si turci.

Am vorbit mult limba engleza.Spaghetele sunt delicioase!Am servit pizza si paste in fiecare zi. Multumim pentru atentia si grija gazdelor noastre!’’

 

Multumim Scolii Virgo Carmelli din Verona!

Sper ca am devenit mai buni cunoscand valorile europene pe care Italia le promoveaza. Proiectul Erasmus+ The Influence of Books ne-a aratat ca doar respectandu-i pe ceilalti te respecti pe tine!

 

 

Director, prof.Ancuta Mihaiu

Prof, coordonator proiect, Cristina Hadarau

Prof.inv.primar, Daniela Salanta

 

Scoala Gimnaziala Nr.1 Bistrita.

0 comentarii3227 vizualizări04 martie 2019




rss 2.0
rss 2.0