Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 27390 vizitatori azi
"Utilizeaza internetul, nu te lasa utilizat"!

Mai mult de un sfert (27,3%) dintre copiii din Romania petrec peste sase ore online, daca sunt intr-o zi de scoala, iar procentul acestora creste la 48,3%, daca sunt intr-o zi de final de saptamana sau de vacanta, o arata datele Studiului privind utilizarea Internetului de catre copii, realizat de Salvati Copiii, in cadrul proiectului Ora de Net. Salvati Copiii atrage atentia asupra modului in care utilizarea Internetului de catre copii are efecte directe asupra starii lor emotionale si a performantelor sociale si scolare.     

Astfel, copiii care se incadreaza in categoriile mentionate mai sus spun ca: • sunt semnificativ mai nemultumiti de relatia cu parintii, prietenii si profesorii, precum si de viata lor din prezent; • considera intr-o masura semnificativ mai redusa ca activitatile de zi cu zi au sens si sunt mai putin optimisti cu privire la viitor; • afirma ca au fost mai putin relaxati in ultimele doua saptamani si sunt mai nemultumiti de deciziile luate. Prezenta sporita in mediul online atrage in mod direct si expunerea la riscuri: • 54% dintre copii afirmand ca au fost deranjati sau suparati de catre alte persoane pe Internet; • 61% dintre respondenti spun ca s-au simtit inconfortabil ca urmare a ceva vazut pe Internet, semnificativ mai multe fete si elevi de liceu.     

In acelasi timp, Internetul reprezinta o resursa, fiind folosit de catre copii pentru a invata lucruri noi, a-si consolida cunostintele si a-si dezvolta abilitatile. Intrebati ce anume le place sa invete folosind Internetul, majoritatea copiilor mentioneaza lucruri care ii pasioneaza, despre care nu se vorbeste la scoala si care au o aplicabilitate in viata reala.      

Caracterul interactiv al informatiei, posibilitatea de a folosi suport video sau audio si faptul ca este facil reprezinta principalele motivatii pentru care copiii aleg sa invete online.     

Plecand de la aceste rezultate, Organizatia Salvati Copiii Romania a lansat competitia de proiecte scolare "Aleg constient. Stop dependentei de Internet!", adresata elevilor din invatamantul preuniversitar, coordonati de un cadru didactic. Initiativa este derulata in cadrul programului Ora de Net si se incadreaza in miscarea globala propusa de INSAFE -reteaua internationala a Centrelor Nationale "Better Internet for Kids". Partenerii acestei initiative educationale sunt: Ministerul Educatiei Nationale, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie si Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii.      

In vederea participarii la concursul mentionat, Clubul Copiilor Nasaud a organizat evenimentul "Utilizeaza internetul, nu te lasa utilizat"! care a avut loc in 2 aprilie 2019, orele 14.00, la sediul Colegiului National ‘George Cosbuc" din str.Granicerilor, nr 9, oras Nasaud si a reunit 52 de reprezentanti ai primariei, politiei, biserica, biblioteca, scoli partenere din localitate, presa si parinti.       

In cadrul intalnirii, participantii au vizionat resursele video si informationale oferite de coordonatorii nationali ai proiectului, au fost dezbatute cele mai importante aspecte privind dependenta de Internet si rolul adultilor in educarea copiilor pentru o folosire echilibrata a tehnologiei.      

Acest eveniment a fost organizat de echipa de voluntari "ALTFEL", coordonata de Pop Constanta si Rus Maria. " Internetul este un serviciu faimos si recunoscut in toata lumea ,asta deoarece satisface toate nevoile oamenilor, in orice domeniu si despre orice subiect si-ar dori. Este o facilitate extrem de versatila care ii ajuta pe oameni sa completeze si sa realizeze diferitele sarcini pe care le au, usor, convenabil si la indemana unor simple clicuri de mouse.    

Utilizarea internetului si a noilor tehnologii este un domeniu cu o dinamica deosebita, astfel datele sociale cu privire la acest subiect sunt extrem de perisabile. De asemenea, numarul utilizatorilor a crescut constant, atat la nivel international, cat si in Romania, ceea ce provoaca modificari atat in profilul social al utilizatorilor, cat si in modurile specifice de folosire a internetului.   

Dependenta de Internet vine din nevoia noastra nesatisfacuta de a ne conecta cu cei dragi. Atunci cand ei nu sunt disponibili, apelam la Internet, chiar daca asta nu va fi niciodata suficient ca sa acopere "golul" interior.  Cand alegem sa comunicam  mai degraba in online, putem ajunge sa simtim disconfort in conversatiile fata in fata si tindem sa le evitam. In acest fel, riscam sa pierdem relatii importante de prietenie sau ocazii placute de a petrece timp impreuna cu cei dragi.  Uneori este greu sa ne oprim din a folosi Internetul pentru ca ne-am obisnuit asa si nu putem sa ne imaginam cum ar fi fara.       

E in puterea fiecaruia dintre noi sa alegem cu ce scop folosim Internetul, ce continut accesam si, mai ales, cat timp petrecem online" a declarat Buia Dorina ,directorul Clubului Copiilor Nasaud.   

In perioada octombrie-decembrie 2018, peste 2200 de cadre didactice din 820 institutii de invatamant din 432 de localitati, s-au alaturat echipei Salvati Copiii in campania nationala "Da BLOCK agresivitatii. Stop cyberbullying!". Cei 47723 de copii implicati in activitatile derulate si raportate de dascalii lor, voluntari in cadrul programului Ora de Net, au participat la o serie de 3 activitati in timpul carora au aflat despre riscurile relationarii in mediul online si au identificat masuri de protectie pentru evitarea acestora. 


Mai multe  informatii despre aceasta campanile sunt disponibile pe www.oradenet.ro. 

https://bit.ly/2WPjwll ,

www.oradenet.ro/concurs2019 

0 comentarii2492 vizualizări03 aprilie 2019
rss 2.0
rss 2.0