Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Marti 27 Iulie 2021 - 14587
Scoala Gimnaziala Nr. 1 prezinta basmele romanesti in Slovacia.

Contributia proiectelor europene, respectiv a proiectelor Erasmus, capata sens prin munca intensa a elevilor din tarile participante in cadrul mobilitatilor internationale . Proiectul We Are Better Friends with Our Stories promoveaza literatura populara a cinci tari.

Perioada de desfasurare a proiectului este din septembrie 2018 pana in septembrie 2020. Romania este reprezentata de Scoala Gimnaziala Nr.1.  Celelalte scoli partenere provin din Slovacia, Portugalia, Turcia. In perioada 12 octombrie-18 octombrie  2019 sase elevi bistriteni,  insotiti de prof. Bors Elena si prof. Petri Alina, au reprezentatScoala Gimnaziala Nr.1 Bistrita. Alaturi de alti 10 profesori si 24 de elevi au participat la o intalnire transnationala la Scoala Stefana Smalika, Tvrdosin Slovacia.

Tema de proiect a reflectat literatura de factura populara, respectiv basmele populare. Unul dintre obiective este de a familiariza participantii cu literaturile nationale ale tarilor din proiect. Totodata, am putut remarca o crestere a interesului elevilor romani pentru a cauta basme inedite din literatura noastra, pe care sa le traduca in limba engleza cu scopul de a discuta despre tema, personaje, actiune cu elevii din proiect.

Activitatile din proiect pun in lumina creativitatea elevilor. Acestia au ocazia de a reinterpreta basmele, de a le actualiza. Se pot observa teme comune, personaje similare tuturor literaturilor, iar , pe de alta parte, elevii au ocazia sa identifice personaje noi. Copiii au citit in limba engleza, au lucrat pe marginea textelor, au facut scenarii si au interpretat personaje din basme. De asemenea, abilitatile digitale le-au fost solicitate in a produce filme si animatii corespunzatoare temelor abordate.

            Scoala din Slovacia este situata intr-o zona cu un deosebit potential turistic. Ceea ce a impresionat a fost simtul civic caracteristic poporului slovac. Localitatile din Slovacia sunt atent gospodarite, cetatenii au grija sa pastreze o curatenie impecabila, sa fie receptivi la aspectele ecologice.

          In ceea ce privette sistemul educational, elevii au remarcat spatiile scolare generoase, echipate astfel incat elevii sa poata studia, sa poata face sport. In Slovacia se pune mare accent pe dezvoltarea deprinderilor practice ale elevilor: cusut, crosetat, impletit, constructii, reparatii. Elevii sunt invatati de la varste fragede sa fie responsabili, sa se respecte, sa se ajute. Valorile europene unesc si dau forta noii generatii de elevi.

 

Prof. Petri Alina, responsabil cu diseminarea mobilitatii

 

 

 

 

 

De asemenea, au realizat ilustratii sugestive pentru culegerea de legende europene. Activitatile au avut ca scop si incurajarea lecturii.Celelalte tari au prezentat legende specifice istoriei, credintelor din tarile respective. Fiecaare partener a pregatit momente inedite: muzica, dans, dramatizare. Elevii s-au transpus apoi in personajele din legendele altor popoare si au interpretat in mod sugestiv legendele populare turcesti, poloneze, slovace, portugheze si romanesti.

              Partenerii din Polonia au asigurat un program divers elevilor din mobilitate. Astfel, s-a realizat o cunoastere a scolii, a sistemului de invatamant polonez. Fiind o scoala cu profil sportiv, elevii se pregatesc la o piscina adaptata tuturor categoriilor de varsta, au o sala de sport, pista pentru alergare, terenuri sintetice, sala pentru tir cu arcul. In cadrul manifestarilor din proiect, elevii au participat la ateliere internationale si au interpretat semnificatia legendelor, au rescris finalul acestora si au pus in scena creatiile literare. Activitatile  din proiect au incurajat gandirea critica, abilitatile de comunicare in limba engleza, au promovat toleranta si respectul pentru valorile europene, pentru diversitate si pentru multiculturalitate. Actiunile culturale au continuat cu vizitarea Varsoviei, un oras greu incercat de al doilea Razboi Mondial. Acesta a fost distrus in proportie de 85% in bombardamente si a fost reconstruit, cu maiestrie, la forma actuala. S-au vizitat muzee, biserici, institutii pentru ca elevii sa isi faca o parere cat mai complexa. Produsul final al acestei mobilitati a fost o harta a legendelor europene care se vor regasi intr-un e-book. De asemenea, toate produsele vor fi diseminate pe platforma proiectului, pe pagina de e-Twinning a proiectului. Acest proiect da sansa legendelor populare sa prinda viata prin folosorea noilor tehnologii, a noilor demersuri didactice, ceea ce demonstreaza necesitatea de a prezenta literatura intr-o maniera adecvata, atractiva pentru generatiile actuale.

 

Prof. Cristina Hadarau, responsabil proiect.

0 comentarii7252 vizualizări01 noiembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0