Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 05 Iulie 2020 - 12422 vizitatori azi
Unic in Romania, Kids in motion in derulare la CNAM.

Kids in Motion, proiect de educatie non-formala prin film de animatie stop-motion in premiera in Romania si organizat pentru 20 de elevi de la Colegiul National "Andrei Muresanu" este in plina derulare.Kids in Motion este finantat de programul national StartOng, lansat de Kaufland si implementat de asociatia Act for Tomorrow.

Avand la baza principiile educatiei nonformale, proiectul ofera elevilor posibilitatea de a realiza filmulete de animatie prin tehnica stop-motion, sub indrumarea regizoarei Raluca-Maria Rusu.Elevii au astfel parte de un proiect interesant si inovator derulat in premiera atat in judet cat si in tara, care le pune creativitatea, abilitatile si imaginatia la incercare.

Ideea a pornit de la Compania de productie de film si animatie Artless si de la Atelierul de animatie pentru copii Minimotion din Bucuresti, ambele infiintate de regizoarea Raluca-Maria Rusu.Formata la Scoala Internationala De Film si la Academia De Arte Media din Köln, Germania, Raluca-Maria Rusu declara: "Acest proiect este primul de acest gen finantat in tara. Copiii sunt o sursa inepuizabila de idei pentru film de animatie. Ei vad adesea ceea ce le scapa adultilor si pot asocia idei si elemente fara legatura intre ele, capacitate pe care adultii au pierdut-o.

Majoritatea din cei 20 de copii selectati vin de la clasele de scoala primara din programul Step by Step, deoarece ei stau, de obicei, pana la ora patru la scoala si astfel este mai usor de controlat intervalul orar in care se desfasoara proiectul.

Elevii recomandati de cadrele didactice au abilitati  artistice, nu au probleme de comportament si deficit de atentie si pot lucra bine in echipa.

La prima sedinta au invatat regulile miscarii corpurilor in spatiu prin niste jocuri si aplicatii si au inteles de ce apare iluzia miscarii in filmul de animatie, dupa care au facut exercitii pe aceasta tema.

La a doua sedinta au construit o poveste cu un personaj principal si cu o actiune. La sedintele trei, patru si cinci construiesc personaje si decoruri din materiale diverse, iar la sedinta a sasea le animeaza manual si le capteaza cu un aparat foto’’.

Copiii sunt foarte incantati de aceasta experienta, spunand ca pentru un personaj trebuie depusa foarte multa munca si trebuie  alocat mult timp, aproximativ doua sedinte a cate trei ore, cel putin. De asemenea trebuie acordata multa atentie detaliilor pentru ca personajele, care sunt construite dupa o tehnica ce le permite mobilitatea mainilor, capului si a picioarelor, sa poata efectua diferite miscari.

Dupa ce termina de modelat figurinele, elevii se duc la locul in care filmeaza, unde incep sa animeze manual figurinele, captand miscarea acestora cu ajutorul unei telecomenzi conectate la un aparat foto si la un laptop cu un soft de animatie.

Profesoara pentru invatamant primar Halmu Rodica declara: "Imi place foarte mult aceasta initiativa, pentru ca in orasul nostru sunt putine proiecte care aduna copiii si ii provoaca sa faca activitati creative. Din clasa mea au fost alesi cinci elevi, care fac parte din grupul tinta al proiectului. Ni s-au dat cateva criterii, in niciun caz subiective: copii cu capacitate buna a atentiei, spirit de echipa, creativi si pe partea literara, dar si pe cea artistico-plastica.

Copiii au fost foarte incantati, dar si foarte discreti, deoarece povestile din filmele lor sunt pastrate in secret pana la premiera din 19 decembrie.

Ar fi frumos sa existe editii urmatoare! Pentru elevi a fost ceva inedit si extrem de atractiv, deoarece ii vedeam in fiecare zi cand plecau la activitate, cu cat drag se duceau si cu cata motivatie pentru a ajunge acolo sa lucreze’’.

Proiectia publica a filmelor realizate de copii va avea loc in data de 19 decembrie 2019 la Cinematograful Dacia, ora 16:30. Pentru cei interesati, intrarea este libera in limita locurilor disponibile, ocazie cu care vor putea cunoaste viziunea regizorala a copiilor. Pana atunci, atelierul de animatie, aflat acum la cea de-a treia grupa de copii, continua sa-i fascineze pe micii creatori.


Cristina Tiboca si Grigore Buta, reporteri de liceu

Foto: Raluca-Maria Rusu si Erik Kiss

0 comentarii4137 vizualizări05 decembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0