Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Joi 02 Iulie 2020 - 17786 vizitatori azi
Luceafarul se citeste la Riga in cadrul proiectului Erasmus desfasurat de Sc. Gim. Nr.1 Bistrita.

Elevi si profesoriai Scolii Gimnaziale Nr.1 din Bistrita, implicati in programul proiectelor Erasmus+, desfasoara pe parcursul anului scolar 2019-2020 o serie de activitati menite sa promoveze o lectura de placere in randul elevilor. Aceste experiente de lectura sunt valorificate atat la nivelul scolii, cat si la nivel international , in cadrul mobilitatilor de proiect. Astfel, una dintre secventele de lectura care au avut un impact deosebit asupra participantilor, a avut loc in cursul mobilitatii din Letonia, in perioada 9-16 noiembrie 2019. Tema proiectului a fost poezia. Ca in orice proiect, elevii nostri au citit poezie si au selectat poeti pe care sa ii prezinte elevilor din Letonia, Italia, Germania si Turcia, participanti in cadrul acestui proiect. In mod deosebit, proiectul a vizat prezentarea poetului national Mihai Eminescu, deoarece copiii au reusit sa realizeze o dramatizare sugestiva a anumitor tablouri decupate din poezia Luceafarul. La proiect au lucrat elevi ai scolii care, chiar daca nu au participat in mod direct, si-au dovedit maiestria realizand portofoliul final. Pe de alta parte, fiecare elev a dus in dar cate o carte colegilor letonieni. Copiii au citit impreuna versuri in limba romana si au reusit sa ajunga la mesajul poetic prin traducerea acestora in limba engleza. Carti apartinand poetilor George Cosbuc, Nichita Stanescu, Lucian Blaga au fost donate bibliotecii scolare din Olaines, Letonia.

              Partenerii din Letonia  au asigurat un program divers elevilor din mobilitate.Am inceput prin o cunoastere plina de culoare a scolii, a sistemului de invatamant din Letonia. In Letonia, salile de clasa dispun de table interactive conectate la internet, astfel ca elevii au acces la platforme online pentru a desfasura lectiile. Suportul audio, video vine in sprijinul metodelor traditionale. De asemenea, o sala de festivitati amenajata cu scena si sistem de sonorizare performant, a dat posibilitate ca elevii sa cante, sa danseze, sa prezinte dramatizari. Intr-un cadru larg si primitor, activitatile au vizat concursuri despre literatura: notiuni  teoretice, recunoasterea poetului, completare de cuvinte care sa rimeze, etc.

Scoala Olaines Viduskola nr.19 se afla aproape de capitala Letoniei, Riga. Astfel, elevii au vizitat impresionantul oras Riga intr-o perioada cand Letonia se pregatea de sarbatoarea zilei nationale.Sentimentul de bucurie nationalarazbatea din drapelele arborate pretutindeni: in scoli, pe fatadele institutiilor, la pieptul fiecarui locuitor. De asemenea, orasul ne-a oferit sarbatoarea luminilor . Participantii au putut urmari proiectii gigantice pe zidurile cladirilor, spactacole de lasere si artificii.

              O componenta a acestui proiect a fost si schimbul de experienta in domeniul bibliotecilor. Elevii din proiect au desfasurat activitati la o biblioteca scolara. Biblioteca scolara letona tipica se prezinta sub forma unui spatiu multifunctional. Lectura se poate face intr-un cadru relaxant, pe fotolii sau pe saltele colorate, avand la indemana carti din diferite domenii. Ca o strategie de lectura este cititul imreuna cu un animal, in cazul nostru, am citit in compania cainilor. Copiii au fost pusi in situatia de a citi in prezenta acestor animale jucause, prietenoase, valorificand energia pozitiva a acestora. In acelasi timp, Biblioteca Nationala din Riga, o constructie moderna impresionanta a oferit un patrimoniu de carti din toate domeniile si din toate timpurile. Cel mai mic volum, cu o dimensiune de 5mm continea o versiune in limba letona a Psalmilor. Elevii au fost impresionanti sa parcurga toate salile acesteia, facand popasuri tematice, sub indrumarea personalului bibliotecii.

              In urma acestei mobilitati transnationale, copiii s-au intors cu noi orizonturi culturale, nu doar de lectura, si cu un sens al prieteniei, al perenitatii valorilor umane universale. Proiectul va continua pe parcursul acestui an scolar cu noi activitati, cu noi experiente .

 

Prof. Cristina Hadarau, responsabil proiect

0 comentarii3640 vizualizări19 decembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0