Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Vineri 17 Mai 2024 - 14587
Beclean: MOBILITATE IN GANGI, ITALIA.

A doua mobilitate din cadrul proiectului de parteneriat Erasmus+/eTwinning "Eco-Heritag@ge Matters", 2019-1-PT01-KA229-060791_6, s-a desfasurat in Italia, in perioada 21.11 - 4.12.2021. Scoala gazda a fost I.C. "F.P. Polizzano" din Gangi, o comuna in Provincia Palermo, Sicilia din sudul Italiei. Au participat elevi din ciclul primar si cadre didactice din Grecia - 4o Gymnasio Preveza, Portugalia - Agrupamento de Escolas Dr. Manuel Gomes de Almeida (coordonator) si Agrupamento de Escolas de Ovar Sul, Italia - I.C. "F. P. Polizzano" Gangi, Croatia - Osnovna škola "Retfala", si Romania - Colegiul National "Petru Rares" Beclean (reprezentata de elevii: Magdea Adina, Bindea Ecaterina, Marga Luiza, Nastase Alexandru si cadrele didactice: Cimpean Emese, Nastase Delia si Doros Ioana).

             Dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabila,  propuse a se realiza in cadrul proiectului, aceasta mobilitate s-a axat pe promovarea culturii siciliene, a istoriei locale, protejarea si ocrotirea mediului inconjurator, promovarea acestor locuri in vederea dezvoltarii turismului si crearea unor noi locuri de munca, intarirea spiritului de echipa, dezvoltarea abilitatilor lingvistice de comunicare in limba engleza, a abilitatilor sociale, a creativitatii, a increderii in sine in situatii inedite.

           Deschiderea festiva s-a desfasurat in Aula Polifunzionale a Primariei din Gangi. Dupa discursul domnului primar, a directorului scolii gazda si al coordonatorilor din fiecare tara, echipele formate din elevi au prezentat activitatile pe care le-au desfasurat in ultima perioada. Membrii echipei din Romania au purtat cu mandrie costumele nationale si au vorbit, cu ajutorul videoclipului pregatit, despre scoala la care invata, localitatea si tara unde traiesc, despre activitatile la care au participat.

          In Parcul Regional National Delle Madonie am desfasurat activitati de ecologizare si protejare a plantelor rare care se afla acolo, iar la muzeul Madonie Environmental am aflat despre flora si fauna siciliana, impresionati fiind de manna care se gaseste in tulpina unor specii de frasin si care se foloseste in laboratoarele de patiserie, dar si ca indulcitor pentru persoanele bolnave de diabet.

          Am vizitat scoala din Gangi cu cate trei clase pe nivel de invatamant, fiecare clasa are tabla interactiva,  laboratoarele si cabinetele scolare sunt dotate cu materialele necesare, se foloseste catalogul virtual, iar intr-o clasa sunt cel mult 15 elevi. Produsele finale ale activitatilor desfasurate in scoala au aratat cat de indemanatici, harnici si ambitiosi putem sa fim: stelute confectionate din hartie, dansul sicilian prezentat, dialogurile amicale despre ecologie si "puterea noastra" de a contribui la protejarea mediului in care traim.

          Italia e incarcata de istorie si credinta, iar noi ne-am convins ca asa este vizitand catedrale, biserici, teatrul antic, cetati din Palermo, Cefalu, Castelbuono, Catania. Am ajuns si la Marea Tiberiana, iar ziua in care am urcat pe vulcanul Etna, la cota 2500, a fost de neuitat.

          Multumind gazdelor noastre primitoare - director Francesco Serio, profesor Nicoleta Forestiere, precum si intregului colectiv de la scoala din Gangi, ne-am intors avand in "bagaj" prieteni de nadejde din cele patru tari,  cunostinte mai multe despre Italia si oamenii care traiesc acolo, cultura, si istoria siciliana, privelisti incantatoare, regrete ca au trecut repede zilele si sperante ca ne vom intalni, in aprilie, in Romania.

 

          Profesor inv. primar Ioana Doros si profesor Delia Nastase

0 comentarii3220 vizualizări13 decembrie 2021




rss 2.0
rss 2.0