Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Activitati ECO desfasurate la Grupul Scolar Agricol Bistrita .
Luna octombrie a debutat la Grupul Scolar Agricol Bistrita cu o serie de activitati tematice preluate din calendarul ecologic. Profesorii coordonatori ai acestor activitati, Runcan Pop Maria, Mora Elena, Bunea Oana si elevii claselor a XII-a A si a X-a A s-au intalnit in cabinetul de biologie pentru a marca Ziua Mondiala a Habitatului (1 octombrie), Ziua Mondiala a Animalelor (4 octombrie) si Ziua Mondiala pentru Reducerea Dezastrelor Naturale (8 octombrie). Acest eveniment nu ar fi fost posibil fara sprijinul doamnei director Belea Simona Maria, iar din partea Agentiei pentru Protectia Mediului a participat doamna Lobontiu Oana.
Prima activitate a dorit sa reaminteasca responsabilitatea omului pentru viitorul habitatului, atat uman cat si natural. ONU a desemnat inca din 1985 prima zi din luna octombrie ca Zi Internationala a Habitatului. Din prezentarile Power-Point ale elevilor a reiesit necesitatea armonizarii asezarilor umane cu mediul natural deoarece pamantul nu este doar habitatul oamenilor ci si al tuturor celorlalte vietuitoare. Conservarea habitatelor este un obiectiv esential si de interes general.
Ziua Mondiala a Animalelor este sarbatorita pe 4 octombrie, iar elevii liceului au sustinut ideea protejarii si salvarii animalelor, in special a celor pe cale de disparitie din Romania si din lume: capra neagra, rasul, cocosul de munte, pastravul, vipera neagra, vulturul barbos, broasca testoasa din Dobrogea, tigrii, caii salbatici. Pana in prezent se cunosc peste 6000 de specii care sunt amenintate cu disparitia.
Un eveniment important al lunii octombrie este Ziua Mondiala pentru Reducerea Dezastrelor Naturale. Tot cu ocazia acestui eveniment, eleva Chis Monalisa a castigat premiul I in cadrul concursului organizat de catre Scoala Verde.
Dezastrul natural reprezinta un fenomen extrem, cu probabilitate mare de manifestare intr-un anumit teritoriu, cu grave consecinte pentru mediul inconjurator si  pentru societatea umana. Numarul dezastrelor naturale a crescut de patru ori in douazeci de ani, iar efectele acestora pot fi economice, ecologice si sociale. Cele mai frecvente sunt cutremurele, eruptiile vulcanice, tsunami si inundatiile.
Fenomene neobisnuite, inundatii dezastruoase s-au inregistrat si in judetul nostru la Tarlisua, in anul 2006, cand 13 persoane si-au pierdut viata si multe case au fost distruse. Cel mai recent dezastru ecologic a avut loc zilele trecute in Ungaria, soldat cu pierderi de vieti omenesti, materiale si cu efecte de lunga durata ale poluarii.
Omenirea ramane neputincioasa in fata dezastrelor naturale. Sa luam aminte ca natura isi are legile ei, care trebuie respectate cu sfintenie. Noi, oamenii, suntem responsabili de ceea ce se intampla cu noi si cu natura. De aceea, pentru o lume mai linistita, protejati natura!
 
Prof. Daniela Man – Grupul Scolar Agricol Bistrita
0 comentarii2898 vizualizări13 octombrie 2010




rss 2.0
rss 2.0