Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 27032 vizitatori azi
ALEGE -TI DRUMUL ! spre invatamantul profesional.

Incepand cu anul scolar 2012 - 2013 invatamantul profesional este organizat dupa clasa a IX a, ca parte a invatamantului liceal, filiera tehnologica. Acesta ofera pregatire profesionala cu durata de 2 ani pentru dobandirea unei calificari.

Grupurile scolare din judetul BN pregatesc elevi pentru calificarile: sudor, strungar, zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar (Colegiul Tehnic Gr.Moisil Bistrita) lacatus mecanic (Liceul S.Halita Singeorz - Bai), sudor, electrician (Gr. Sc. Feldru), mecanic auto ( Gr. Sc. H.Coanda Beclean),  fermier montan (Gr. Sc. Silvic Nasaud), ospatar, comerciant - vanzator, frizer - coafor, (Gr. Sc. de Servicii Bistrita) confectioner produse textile (Gr.Sc.L.Rebreanu Maieru), sudor, strungar (Gr. Sc. R.Petrescu Pr.Bargaului).

Pe parcursul celor doi ani elevii vor parcurge disciplinele pentru invatamantul obligatoriu si modulele de pregatire practica pentru un acces mai rapid la un loc de munca si, implicit la independenta financiara. In anul I, 40% este pregatire teoretica si 60% pregatire practica, in anul II, 25% pregatire teoretica si 75% pregatire practica.

Prin invatamantul profesional vor fi pregatiti pentru o noua atitudine fata de munca, elevii vor dobandi respect pentru lucrul bine facut si profesionalism. Finalitatea programului consta in dobandirea unui certificat de calificare profesionala cu care absolventii pot fi angajati imediat dupa terminarea studiilor, in Romania sau in UE.

De asemenea in urma finalizarii invatamantului profesional de 2 ani, elevii dobandesc certificat de absolvire a invatamantului obligatoriu, care permite continuarea studiilor in invatamantul liceal, din clasa a XI a.

Pot fi inscrisi in clasa a X a invatamant profesional, elevii care sunt  acum in clasa a IX a a liceului, indiferent de filiera, profil sau domeniu de pregatire, pot accede elevii care au promovat cel putin clasa a IX a de liceu, dar care si - au abandonat ulterior studiile, precum si elevii din seriile anterioare care au finalizat scoala de arte si meserii.

Perioada in care isi pot exprima optiunea pentru calificarea profesionala si scoala unde doresc sa se pregateasca este 07 - 31 mai 2012.

Invatamantul profesional de 2 ani este un drum scolar pentru cei care doresc sa devina buni meseriasi, mai bine pregatiti pentru o viata profesionala de succes.

Pentru o informare completa elevii pot accesa adresa: www.alegetidrumul.edu.ro

Inspector scolar pentru invatamant profesional si tehnic, prof.Speranta Unciu 

 

0 comentarii2170 vizualizări15 martie 2012
rss 2.0
rss 2.0