Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 01 Iunie 2020 - 16670 vizitatori azi
Anii 80 la CNAM.

In anii 80, desi era liceu industrial, Andrei Muresanu isi castigase un loc fruntas intre scolile din judet. Avand in centru dascali ce nu pot fi uitati - Toma Tiberiu, Cojocaru Rodica, Lupu Vasile, Pasca Leon, Brudan Vasile, Ion Ratiu si multi altii, colectivul de cadre didactice era foarte bine inchegat.

Asa cum isi aminteste si d-l profesor Ciutan Brumarel, dascalii erau foarte apropiati unii de altii, respectandu-se reciproc, sustinandu-se si bucurandu-se de reusitele fiecaruia dintre ei. Si intre elevi si dascali erau relatii mai calde, mai sincere, avand la temelie respectul neconditionat pentru cei aflati la catedra. Fie ca munceau toamna in nesfarsitele saptamani de practica agricola sau la Fabrica Mecanica unde li se pregateau viitoarele locuri de munca, fie ca participau la emotionantele serenade la incheierea clasei a XII-a, nemaivorbind de orele de curs sau cele de atelier in care invatau sa sudeze, sa faca scaune si mese (pe care se mai invata si astazi), bunul simt insotea intotdeauna atitudinea elevilor fata de dascali. Multi dintre elevii de atunci sunt astazi dascali in liceu sau in alte scoli, continuand cu abnegatie si mandrie activitatea de educatie a tinerei generatii, iar altii au ajuns oameni de valoare in alte domenii, facand cinste societatii noastre.

Anii 80 - anii uniformelor scolare cu sarafan bleumarin, candeluta alba, costum si cravata pentru baieti. Ah! si cele doua codite - impletite sau nu. La fete, fireste. Fara suvite si buze vopsite. Doar cu unghii taiate scoase la vedere, cu mainile curate asezate frumos pe batistute la controalele din fiecare dimineata.

Anii 80 - anii defilarilor din 23 august, ai serbarilor grandioase de pe stadion, conduse de organizatiile UTC si PCR, anii de debut al unei rivalitati nesfarsite intre liceul nostru si liceul Liviu Rebreanu.

In perioada anilor 80 elevilor le era insuflat patriotismul prin intonarea imnului "Tricolorul" atat la inceperea orelor de curs cat si la fiecare eveniment sarbatorit in cadrul scolii.

O activitate practicata in folosul tarii era practica agricola, unde elevii supravegheati de profesorii lor, munceau de dimineata pana seara la culesul strugurilor, merelor sau sfeclei, la fiecare inceput de an scolar, in prima etapa cate doua saptamani, iar mai tarziu ajungandu-se la scoaterea de la ore timp de o luna sau chiar mai mult in unele cazuri. Reveniti la scoala elevii si profesorii depuneau mari eforturi sa recupereze materia de studiu si, ca pe intreaga perioada de pana la Revolutie, orele se faceau inclusiv sambata.

 Pe langa ideea obligativitatii de a presta o munca pe care ar fi trebuit sa o practice angajatii in agricultura si utilajele specializate, acea perioada a ramas in memoria fostilor elevi si profesori si prin aspectele ei placute si utile. "Aici elevii deprindeau o anumita disciplina a muncii, invatau sa fie responsabili si solidari, ajutandu-se intre ei la indeplinirea normei impuse" declara maistrul Aurel Ratiu

 

Sfarsitul anilor 80, mai precis iarna lui 89, a adus o schimbare radicala in viata societatii romanesti si implicit si in viata si activitatea liceului. Profesorii - obisnuiti cu linistea "generatiei in blugi" a anilor 80 - au trebuit sa faca fata unor noi generatii de elevi mai rebeli, mai emancipati, dar au dobandit si libertatea de a-si organiza activitatea fara constrangeri si fara indicatii "de sus", pe masura pregatirii si a puterii de munca a fiecaruia dintre ei.

In 1990, institutia primeste titulatura de Liceul Teoretic "Andrei Muresanu".

 

Manuela Herinean, Proaspat jurnalist la ziarul CNAMonline

Surse: marturii ale fostilor elevi si profesori: Brumarel Ciutan, Aurel Ratiu,  Florin Moldovan.

0 comentarii5579 vizualizări08 mai 2012
rss 2.0
rss 2.0