Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 01 Iunie 2020 - 16552 vizitatori azi
Anii 90-ani de multiple transformari la Colegiul National "Andrei Muresanu".

Anii ‘90, anii marilor schimbari in toate domeniile, au gasit liceul industrial Andrei Muresanu - transformat apoi in liceu teoretic - bine intretinut, ingrijit, dotat cu toate cele necesare desfasurarii unei activitati educative la cele mai inalte standarde de calitate. Intre timp, s-au desfiintat unele profile: mecanic, chimie industriala, mecanica fina si optica si s-au infiintat profile noi, existente si astazi: matematica-fizica, chimie-biologie, istorie-stiinte sociale si filologie.

Odata cu disparitia simbolurilor epocii comuniste - stema tarii, portretele fostului conducator Nicolae Ceausescu, emblemele partidului comunist si cele ale organizatiilor UTC (Uniunea Tinerilor Comunisti) sau de pionieri aruncate din scoala si aprinse, treptat s-a renuntat si la multe caracteristici pozitive ale acelei perioade. S-a renuntat la uniformele scolare, de exemplu, care impuneau respect si admiratie, accentuand in mod negativ discrepantele dintre diferitele categorii sociale. Dupa spusele doamnei Rauca, care isi aduce aminte cu drag de vremurile trecute, cladirea liceului "Andrei Muresanu" era in stare foarte buna, deoarece conducerea unitatii s-a luptat pentru a obtine fondurile necesare pentru efectuarea in timpul vacantelor de vara a reparatiilor curente necesare.

Cat despre uniforme, se spune ca acelea de pana la revolutie erau frumoase, impunand respect si admiratie. Fetele aveau sarafane bleumarin si camasi albe, mereu curate, calcate si apretate, iar baietii aveau costume bleumarin cu cravata. In primii ani, elevii erau respectuosi si atenti cu profesorii. Cunosteau codul bunelor maniere, care era prelucrat in timpul orelor de dirigentie care faceau parte din programa scolara.

Tot din marturiile doamnei Rauca aflam cum erau profesorii in acea vreme: "Profesorii aveau prestanta, barbatii veneau in costum si cravata, iar profesoarele in fusta decenta sau pantaloni. Era un colectiv cu un mare grad de maturitate. Toti profesorii erau bine pregatiti si uniti in activitatea lor." Din acestea ne dam seama de ce a ajuns "Andrei Muresanu" colegiu national si una dintre cele mai bune scoli din judetul Bistrita-Nasaud.

Anii ‘90 sunt anii care, putem spune, au marcat cel mai mult istoria liceului. Acum apare notiunea de libertinaj, dispare uniforma, fiecare elev venind la scoala cu ce avea sau cu ce vroia, dupa statutul social al fiecaruia.

In prima perioada a anilor ‘90, elevii si-au pastrat atitudinea respectuoasa si atenta unii fata de altii si mai ales fata de profesori, apoi parca relatiile dintre ei s-au mai racit. Profesorii   si-au mai pierdut din autoritate, elevii si-au insusit dreptul (?) de a se revolta, de a se opune, de a protesta, si uneori chiar tendinta de a-si manifesta cu violenta nemultimirile. Codul bunelor maniere, respectat cu strictete inainte, devine treptat codul bunului plac. Scoaterea treptata din orar a orelor de dirigentie a avut o influenta destul de importanta in acest sens. La aceste ore se rezolvau tot felul de probleme, elevii erau ajutati sa se cunoasca mai bine, sa se apropie unii de ceilalti, sa gaseasca raspuns la tot felul de necunoscute.

Activitatea educativa din liceu, desfasurata acum in conditii oarecum mai stresante decat inainte, a continuat datorita priceperii si abnegatiei de care au dat dovada cadrele didactice in misiunea lor de pregatire a unor elevi extraordinari, de care liceul nu a dus lipsa niciodata.

Libertatea de a alege, de a incerca, de a te transforma, de a te perfectiona fara ingradiri, a dus la o evolutie pozitiva a invatamantului in toate scolile din tara, liceul "Andrei Muresanu" nefacand exceptie. Datorita activitatii excelente desfasurate in anii ‘90, a daruirii cu care munceau in scoala profesorii de atunci, multi dintre elevii de atunci au devenit la randul lor profesori, unii fiind colegi de cancelarie mai tarziu cu fostii lor dascali si reusind sa realizeze impreuna un invatamant modern, adaptat la noile transformari ale societatii romanesti.

O dovada in plus este aceea ca oricine trece prin salile de clasa ale liceului "Andrei Muresanu" isi picura definitiv in suflet dragostea si neuitarea fata de acesta.

 

Manuela Herinean

Proapsat jurnalist la ziarul CNAMonline

0 comentarii3633 vizualizări10 mai 2012
rss 2.0
rss 2.0