Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 31 Mai 2020 - 2760 vizitatori azi
Colegiul National "Andrei Muresanu" in anii 2000.

Devenit colegiu national, liceul "Andrei Muresanu" continua sa scrie istorie. In anul 1999 Liceul teoretic "Andrei Muresanu" devine Colegiul National "Andrei Muresanu" un moment important despre care Stela Todea marturiseste: Cand am primit decizia de colegiu national am venit cu hartia in mana de la inspectorat… nici n-am vrut s-o pun in geanta, de bucurie… ".

            Desi timpul a trecut in mod ireversibil peste Colegiul National "Andrei Muresanu" transformarile suferite au fost unele care au imbunatatit statutul Colegiului si au incercat sa il mentina la cele mai inalte standarde. Veturia Rauca explica faptul ca: "Atunci cand vorbim despre Andrei Muresanu nu vorbim despre o simpla cladire ci vorbim despre complexul de la Andrei Muresanu".

            Profesorii si invatatorii de aici au fost intr-o perfectionare contiua, incercand sa aplice noua tehnologie si noile posibilitati de predare. Astfel au aparut in anul 2001 primele calculatoare si proiectul  "Step by Step" despre care initiatoarea proiectului, invatatoarea Smaranda Florean spune " A fost o provocare pentru noi deoarece implica invatamantul modern". Ea mai spune ca alaturi de Scoala Gen. Nr. 6 Colegiul National "Andrei Muresanu" a fost prima scoala din judet care a aplicat acest proiect. O alta invatatoare spune ca:"anii petrecuti la Andrei Muresanu la Step sunt cei mai frumosi ani din cariera".

            Colegiul National "Andrei Muresanu" a avut parte de profesori muncitori si uniti care au avut ca obiectiv principal educarea elevilor si implicarea lor in diferite activitati. Profesoarele de biologie relateaza: "Ne-am implicat in diferite activitati ecologice de unde am obtinut si premii, multe activitati fiind din initiativa proprie, o parte din activitati facand obiectul unor proiecte".

In anul 2001 scoala a avut un cor propriu care a reusit sa obtina locul doi la un festival desfasurat la Bucuresti. In 2006 a luat fiinta si formatia de muzica usoara a scolii "Smile from Veil". Nici trupa de teatru "Corint" nu a ramas mai prejos in a duce mai departe numele liceului. Infiintata in 1992, trupa isi incepe acum anii de glorie, reusind sa castige o serie de premii importante atat in tara cat si in strinatate, un adevarat lobby pentru Colegiul National "Andrei Muresanu", Bistrita.

S-au desfasurat diferite tabere de vara: tabara de engleza si cea de franceza. Despre tabara de engleza profesoara Strungar Monica povesteste: "Aici copiii vin cu drag si sunt invatati sa isi depaseasca timiditatea si inhibitiile, copul final fiind imbunatatirea cunostintelor". Iar despre tabara de franceza povesteste profesoara Orehov Lucia. Aceasta ne spune ca "tabara a fost un succes, copiii au venit aici mai multi ani la rand si n fiecare an s-a editat si un ziar al taberei". Au avut loc diferite proiecte cu licee din Belgia si Franta.

In anul 2000 Colegiul National "Andrei Muresanu" a fost selectat de "Centrul cultural francez"alaturi de alte patru licee din tara intr-un proiect de infiintare a centrelor CDI. La un moment dat exista si un "Targ al cititorilor de carte"care s-a desfasurat in mai multi ani fiind organizat tot de elevii scolii impreuna cu profesoara Camelia Toma avand drept scop promovarea cititului, iar in preajma Sarbatorilor de iarna holurile liceului au gazduit "Targul de Craciun", initiat de profesoara Katalin Bucur.

            In acesti ani performantele elevilor la fazele nationale ale olimpiadelor sunt remarcabile, obtinand premii si mentiuni la discipline ca: biologie, chimie, informatica, religie, romana si nu numai. Este demna de remarcat prezenta unora dintre elevii liceului in fruntea esalonului olimpic national: eleva Adriana Galben obtine in anul 2000 locul I la Olimpiada Nationala de Limba si literatura romana, iar elevul Paul Peter doi ani la rand (anii scolari 2006 - 2007 si 2007 - 2008) la biologie, acesta fiind si component al lotului olimpic national.

Performantele elevilor nu s-au limitat doar la olimpiade acestea s-au facut remarcate si la nenumarate concursuri scolare. 

In anul scolar 2006-2007 dispar clasele de seral.

            La inceputul anilor 2000 nu exista uniforma scolara. Aceasta s-a introdus la cererea elevilor, la inceput intr-o singura varianta, astazi in trei. Chiar si profesorii poarta uneori uniforma. Despre aceasta profesoara Ioana Ardelean spune: "Sunt o adepta a uniformei scolare. Imi da senzatia ca ma intorc intre elevi, e o nostalgie a timpului trecut. Sunt foarte mandra sa port uniforma."

            Colegiul National "Andrei Muresanu" a fost si este prin toate acestea un punct de reper in invatamantul romanesc de ieri si de astazi.

             Colegiul National "Andrei Muresanu" a fost si este un punct de reper in invatamantul de ieri si de astazi, este o scoala a prezentului in care se creste viitorul.

             Surse: Veturia Rauca, Ioana Ardelean, Duta Moldovan, Oltita Curtuius, Stela Todea, Lucia Orehov, Monica Strungar, CameliaToma, Smaranda Florean.

 

Florina Vidican - proaspat jurnalist la ziarul CNAMonline.

0 comentarii5187 vizualizări11 mai 2012
rss 2.0
rss 2.0