Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 9204 vizitatori azi
CNAM ONLINE, un ziar tanar intr-un liceu centenar.

Povestea RDL la Colegiul National "Andrei Muresanu" a inceput gratie unui grup de elevi dornici sa descopere tainele jurnalismului, a continuat multumita unui al doilea val de mici jurnalisti si consemneaza zilele acestea centenarul liceului prin intermediul unei a treia generatii care, alaturi de primele doua au un numitor comun: daruirea, perseverenta si stradania de care coordonatorul jurnalistilor a dat dovada in cei doi ani in care a carmuit publicatia CNAM ONLINE Inceput in anul 2010, in urma unei selectii facute de Fundatia Soros care dorea sa puna, pe plaiurile mioritice, bazele jurnalismului cetatenesc prin intermediul elevilor de liceu, proiectul a prins rapid in opt licee din tara, printre care si CNAM.

Odata acceptata aplicatia de catre fundatie, echipa proaspat inchegata, formata din Andrei Rai, Emima Pop, Daniel Danciu si Teodora Ciocan, a inceput munca la CNAM ONLINE. Primele articole au luat calea site-ului sustinut tehnic de expertii Fundatiei. Implicarea civica era scopul principal, iar ei au demonstrat asta prin teme care vizau subiecte politice, sportive, de administratie, de sanatate dar mai ales subiecte legate de scoala.

Prin tara, in cautarea secretelor jurnalismului

Pentru patrunderea tainelor jurnalistice Fundatia Soros a oferit elevilor doua stagii de formare, primul fiind la Sibiu, in intervalul 8-11 aprilie 2010. Aici, in timp ce colegii lor se bucurau de vacanta de primavara, elevii jurnalisti luau lectii despre ce inseamna un bun cetatean… Acum practic, ziarul CNAM ONLINE a luat forma pe care noi o vedem astazi, iar reporterii de liceu au fost instruiti de jurnalisti profesionisti, in asa fel incat ziarele nou-aparute sa isi puna amprenta acolo unde aveau sa functioneze.

Intorsi intre zidurile colegiului, proaspat initiatii redactori au pornit motoarele, prima actiune de implicare si promovare fiind cu ocazia Zilei Tineretului, in data de 2 mai a anului 2010.

Tabara de vara a redactiei CNAM ONLINE a fost la Sinaia unde, din nou, cele opt echipe au avut ocazia sa invete ce inseamna munca de jurnalist in mijlocul naturii, printre ursi... la propriu. Acum au scris primele articole de pe teren si s-a dat start-ul concursului pentru cel mai bun ziar online.

La sfarsitul anului 2010, la Bucuresti, intr-un cadru specific unei mari sarbatori prilejuite de implinirea a 20 de ani de la infiintarea filialei romanesti a Fundatiei Soros, activitatea echipei, completata cu cinci noi membri (Teodora Buhai, Radu Hanganut, Ramona Scurtu, Ioana Somotecan si Cornelia Taluta) avea sa fie rasplatita. Astfel, CNAM ONLINE devenea al treilea cel mai de succes ziar de liceu din intreaga tara.

Jurnalismul cetatenesc, forma de implicare a cetateanului in societate

Se stie ca orice lucru, dupa ce este facut, poate fi declarat ca fiind "bun" doar daca prin existenta lui schimba ceva in bine. A fost si cazul publicatiei CNAM ONLINE, care in cei doi ani de activitate a reusit sa-si lase amprenta in mediul bistritean.

Fie ca a fost vorba despre studii in ceea ce priveste alimentatia tinerilor si cat de multe stiu acestia despre adevaratele obiceiuri alimentare sanatoase, petitii prin care se solicita cresterea numarului de locuri de parcare si de piste pentru biciclisti, ori solicitari de creare a unor spatii pentru depozitarea deseurilor reciclabile, toate acestea au fost realizate de liceenii-jurnalisti ai colegiului. Prin munca, insistenta si daruire, acestia au reusit sa schimbe intr-o oarecare masura, preceptia bistritenilor referitoare la impactul pe care omul de rand il poate avea in societatea in care traieste.

Unde promovare nu e, nimic nu e

Mergand mai departe, CNAM ONLINE a invatat ca orice lucru bun, oricat de bun ar fi, trebuie sa fie cunoscut de catre cei pentru care exista, astfel ca viitorul sa-i aduca suportul celor capabili sa investeasca in lucrurile si oamenii de calitate ai societatii.

CNAM ONLINE a incercat si a reusit acest lucru prin intermediul evenimentelor puse la cale, dar mai ales cu ajutorul mediei bistritene. Fie ca a fost vorba despre organizarea de conferinte de presa, mese rotunde pe teme de interes public sau emisiuni TV transmise live, reporterii de liceu au incercat sa arate ca schimbarea in societate si amploarea pe care aceasta o are nu depinde de varsta ci doar de volumul de vointa si de munca.

Dupa mai mult de doi ani de activitate, ziarul CNAM ONLINE traieste alaturi de elevi, absolventi, fosti absolventi, profesori si alaturi de toata suflarea bistriteana un eveniment unic: 100 de ani de scoala in cladirea Colegiului National "Andrei Muresanu", moment marcat cu fast in paginile virtuale ale acestei publicatii aflate acum la cea de-a treia generatie de redactori-liceeni: Robert Brici, Isaac Cauni, Cristiana Chiuzan, Daiana Natalia Cojoc, Gabriel Danea, Manuela Herinean, Daniel Pop, Andreea Zdrobau, Florina Vidican. Pe ei ca si pe colegii lor mai mari coordonatorul ziarului, prof. Aurelia Hiruta, nu-i menajeaza, dar ii apreciaza pentru efortul depus, considerand jurnalismul "o scoala in scoala pentru ziua de maine".

 

Radu Hanganut,

Junior editor la ziarul CNAM ONLINE.

1 comentariu3493 vizualizări12 mai 2012
rss 2.0
rss 2.0