Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 28396 vizitatori azi
"Andrei Muresanu" si laboratoarele sale - Laboratorul de chimie.

Primul laborator de chimie apare la "Andrei Muresanu" incepand cu anul 1965. Debutand ca scoala primara si apoi gimnaziala, "Andrei Muresanu" devine, in anul scolar 1965-1966 Liceul Nr. 2. Disciplinele de studiu devin mai variate, iar nivelul informatiilor este din ce in ce mai ridicat, necesitand o dotare corespunzatoare a salilor de clasa. Una dintre disciplinele care se studiaza cu precadere in perioada liceului este chimia. Printre primele cadre didactice care au predat chimie in liceul nou format de numara profesoara Laura Purcelean, care declara cu nostalgie: "Am predat chimia, iar ca materiale didactice am primit un dulapior mic cu sticlute de penicilina, in care erau diferite substante aduse de acasa de catre copii: sare, otet si putin ulei. Sub conducerea directorului David Galatean am reusit ca in scurt timp sa transformam salile de clasa in laboratoare si cabinete in care elevii puteau sa participe activ la propria lor formare."

Primul laborator de chimie era situat la subsolul cladirii. Despre acesta Laura Purcelean isi aminteste: "Eu am inceput sa proiectez dulapuri pentru laboratorul de chimie, care au ajuns sa fie folosite si in alte scoli din oras. Am cautat pe la fabrici substantele si ustensilele necesare pentru a ne dota laboratorul." Dupa scurt timp scoala se putea mandri cu doua laboratoare de chimie complet dotate, in care elevii puteau lucra individual.

Astfel in 1978 se infiinteaza al doilea laborator de chimie de catre profesoara Laura Purcelean, fiind situat la etajul al doilea, unde se gaseste si acum. Acesta era dotat cu materialul didactic necesar, ca de exemplu substante chimice, sticlarie de laborator si mese din faianta "foarte reci", conform legislatiei in vigoare la acea vreme. In acest laborator s-au tinut fazele judetene ale olimpiadei de chimie, deoarece trebuiau efectuate si probe practice. Faptul ca exista un laborator a fost foarte important pentru elevii liceului, dovada fiind diplomele acestora. Laboratorul era dotat cu doua camarute aparte, unde erau depozitate substantele, in functie de pericolul pe care acestea il prezentau.

Acest laborator era utilizat intens de catre elevi. La fiecare inceput de an scolar acestora li se aducea la cunostinta regulamentul si normele de siguranta care trebuiau respectate cu strictete. Fiecare clasa din liceu mergea cel putin o data pe saptamana la laborator pentru a efectua experimente, chiar si cei din clasele gimnaziale, prin care elevii erau atrasi de acesta disciplina, retinand mult mai usor reactiile chimice prin experimente care aveau ca rezultat produse uzuale, ca de exemplu sapunul de rufe sau aspirina.

Inainte de ora profesorul isi pregatea materialele, in functie de experimentele pe care urma sa le efectueze. Atunci cand se efectuau experimentele elevii trebuia sa fie imbracati in halat si sa aiba la indemana un prosop in caz ca se intampla vreun accident, ca de exemplu varsarea, din gresala, a unei substante nocive. La finalul fiecarei ore acestia erau obligati sa se spele pe maini pentru ca nu cumva substantele periculoase sa se raspandeasca si sa puna in pericol sanatatea elevilor.

In perioada cand a fost liceu industrial, clasele de specialitate chimie industriala, la terminarea clasei a XII-a, pregateau lucrari de diploma fiind coordonati de catre inginerii care predau materiile de specialitate.

Dupa renovarea scolii s-a schimbat mobilierul, materialul didactic a fost inlocuit cu unul nou. Laboratorul de chimie a fost dotat de curand cu o tabla interactiva, ceea ce va face ca orele elevilor, petrecute in laborator, sa fie mult mai placute. In ceea ce priveste substantele din laboratorul de chimie, ele exista, dar n-ar fi rau daca patrimoniul de substante chimice ar fi reinnoit!

 

 

SURSE: Elisabeta Moldovan, Ildiko Fogarasi, Laura Purcelean

 

Daiana Natalia Cojoc

Reporter la ziarul CNAMonline.

0 comentarii2611 vizualizări14 mai 2012
rss 2.0
rss 2.0