Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 492 vizitatori azi
Sali de referinta in CNAM - Cabinetul de geografie. Laboratorul de biologie CNAM.

In istoria Colegiului National "Andrei Muresanu" cabinetele, laboratoarele, toata aparatura si dotarile au contribuit la mai buna functionare a liceului si au oferit elevilor ore in care acestias-au simtit minunat. Cabinetul de geografie a insemnat mult pentru profesoarElena Nascu, dar si pentru elevii care au asistat cu drag la orele sale.

Cabinetul de geografie, a fost pana acum cativa ani unul reprezentativ pentru un numar mare de elevi. Fosta sala 51 a fost pentru Elena Nascu, profesoara de geografie timp de 20 de ani la CNAM ca "a doua casa". Aceasta a declarat: "Acolo imi  desfasuram multe activitati, faceam lucrari, pregateam teste, toate materialele imi erau acolo". Materialele despre care se vorbeste nu erau deloc putine: "Avem acolo globuri pamantesti, numeroase  harti, atlase, colectii de minerale, proiecte si referate ale elevilor, roci si multe altele."

Elena Nascu vorbeste despre aspectul cabinetului cu nostalgie:"Cabinetul a fost infintat intre anii 80-81 de catre regretatul Lupu Vasile iar in anul 91 ( cand am venit eu in scoala) erau  adunate o serie de plante, tipuri de medii, plante iubitoare de umezeala etc. Aspectul cabinetului era unul exemplar, modern pentru acea perioada, fiecare banca era conectata la curent, puteau fi copiate harti, bancile fiind din sticla, fiecare elev avea propriul sau atlas, se lucra foarte bine!. In aceasta clasa am avut parte de momente minunate: am realizat numeroase planse, harti, foarte multe referate, portofolii, ne-am pregatit pentru olimpiada, m-am straduit mereu sa pregatesc lectii intersante!."

Toate aceste ore in care copiii se initiau in tainele geografiei nu au trecut neobservate: "Am avut elevi care au adus rezultate importante la Olimpiada de geografie  sau la diferite concursuri cum ar fi "Stiintele pamantului", elevi precum Simon Sanda, Peter Paul, Doroban Tudor, Morosan Alexandra, Pop Ancuta, Bratfalean Bianca si multi altii. Acesti elevi au adus multe premii de la diferite concursuri si olimpiade, in semn de multumire pentru orele in care doamna profesoara s-a dedicat intru totul pentru a-i ajuta pe elevii sai .

Ca orice profesor de geografie, doamna Nascu nu putea sa faca doar ore si sa nu mearga in excursii sau sa faca lucrari practice: "Mergeam in excursii in fiecare an, copiii erau incantati si mereu ma intrebau: "Cand mai mergem in excursie?" Imi amintesc ca odata am mers intr-o excursie in Muntii Rodnei iar cand am ajuns pe creasta Pietrosu unul dintre elevi a exclamat: "Nu credeam ca exista locuri asa frumoase in tara noastra"!

 Un raspuns primit de la Elena Nascu la intrebarea: "Va este dor de cabinetul de geografie?" este foarte impresionant… Fosta profesoara a raspuns: "Imi este foarte dor de cabinet si de fiecare data cand vin in scoala pasii ma poarta inevitabil spre sala 51". Profesoara era atat de dedicata muncii sale, incat nici in ziua de azi nu a renuntat la  pasiunea sa, geografia: …"Mai vin la scoala si suplinesc, iar acasa am o colectie impresionanta de reviste de stiinta sau de geografie si atunci cand nu citesc ma uit la o emisune de stiinta, celelalte emisiuni nu-mi capteaza deloc atentia".

Intrebata daca crede ca a reusit sa le transmita si elevilor sai aceasta pasiune pentru geografie, aceasta a afirmat: "In general perceptia mea este ca iubeau geografia, am multi elevi care acum sunt profesori de geografie, sau fac studii la universitati renuimte din tara sau din strainatate. Cred ca orele mele nu au fost irosite... am reusit sa-i invat lucruri care sper ca le sunt folositoare si in ziua de azi. Ma intalnesc aproape zilnic cu fosti elevi care imi spun cat de dor le este de orele de geografie si sunt foarte multumita la auzul acestor cuvinte.

Un sfat pe care Elena Nascu ar vrea sa-l adreseze tuturor elevilor de acum cat si celorlalti oameni este urmatorul: "Cel mai bun lucru ar fi sa nu neglijeze natura, sa nu inchida aceasta "carte" deosebita, natura nu este cu noi si nici impotriva noastra, trebuie sa lucram in acelasi sens caci altfel ea se razbuna."

  Sursa: Marturii ale prof. Elena Nascu.

    

 Cristiana Chiuzan - Reporter de liceu la ziarul CNAMonline.

 

 

 

 

Laboratorul de biologie CNAM

              Daca am defini laboratorul de biologie am putea spune ca este o incapere dotata cu ustensile  si aparate special construite in vederea cercetarii stiintifice, experientelor didactice si lucrarilor de control.

             In cadrul Colegiului National "Andrei Muresanu" laboratorul de biologie a avut doua locatii. Nu se stie exact momentul in care laboratorul a fost fondat, dar pana in anul 2000 laboratorul de biologie isi avea locatia in corpul actualului CDI (Centrul de Documentare si Informare) si era organizat, la fel ca in present, in trei sali: o sala de curs, o sala de microscopie si cabinetul profesorilor de specialitate. De mare importanta este faptul ca pana in anul 1964 laboratorul nu dispunea decat de materiale didactice pentru clasele V-VIII, avand ca profesor pe doamna Pop Viorica.

              Anul 1964, reprezinta momentul in care a luat fiinta Scoala Medie 2, fiind intemeiat ciclul liceal prin trecerea unui rand de clase si de profesori de liceu de la Liceul Numarul 1 (astazi Colegiul National "Liviu-Rebreanu") din acea perioada. Astfel, datorita acestui fapt, materialul didactic necesar claselor liceale trebuia confectionat. S-a inceput cu crearea "materialelor intuitive"-planse, care erau extrem de utile pentru acea perioada, o parte dintre acestea fiind un rezultat al muncii cot la cot dintre elevi si profesori. In prima faza directorul David Galatan, impreuna cu laboranta Taganel Elena (in ziua de azi avocat) au avut un rol important, ajutand prin  furnizarea materialelor precum cartoane si lipici, care asigurau o calitate mai buna a materialului didactic. Eforturile profesorilor si elevilor au fost sustinute si de Ministerul Educatiei care a  contribuit atat cu planse cat si ulterior (in anul 1966) cu microscoape si truse de disectie. Odata cu cresterea numarului de materiale didactice, plansele au fost organizate in planse de anatomie, zoologie, botanica si genetica.

              Pana in anul 1990 laboratorul a avea laboranta; pana in anul 1965 Elena Taganel, iar din 1965 pana in anul 1990 Maria Oprescu. Un prim rol al laborantei  era ca la indicatiile profesorilor sa organizeze materialele astfel incat sa poate fi gasit in timp util si sa coincida cu profilul materiilor conform programei. De asemenea, laboranta trebuia sa intretina materialele, sa pregateasca ustensilele (trusa de disectie, microscopul, etc.) si sa obtina materialele biologice necesare experimentelor.

             In laborator erau, asa cum am spus mai sus, trei camere unde erau depozitate dulapuri cu vitrine dintre care doua dulapuri erau cu materiale pentru anatomie, iar trei dintre ele erau pentru zoologie; suporturi de planse si o masa pe care erau asezate animale impaiate. Majoritatea materialelor didactice au fost procurate in timp prin eforturi sustinute de catre profesori, prin relatii sau prin ajutor de la anumite cunostinte si, de asemenea, prin mici ajutoare de la Gradina Botanica din Cluj.

             Reprezentativa pentru eforturile de dezvoltare a laboratorului, este si povestirea profesoarei Leontina Giurgea, cu privire la acvariu.  Acvariul a fost creat in scoala dintr-o intamplare. "Cand am fost cu fiul meu pentru prima data la Gradina Botanica din Cluj am intalnit o cunostinta care ne-a dat o mimoza. Dupa un timp de la vizita la Gradina Botanica, acea cunostinta a venit si mi-a lasat la scoala o plasa de plastic plina cu pesti vii. Eu eram la ore, asa ca am amanat constructia micului acvariu improvizat pana in dupa-masa acelei zile. Dupa ce, impreuna cu doamna laboranta am injghebat acvariul, ne-am uitat la pestii care, saracii, abia daca mai aveau in apa oxigen. Noi stiam ca apa de la robinet e plina de clor si nu le place pestilor. In fine am umplut o galeata cu apa si apoi am mai luat o galeata goala. Am trecut apa dintr-o galeata in alta de cateva ori, iar apoi am pus pestii in apa. Noroc ca pestii nu erau prea pretentiosi! Cu siguranta la vremea aceea, prin anii 1964-1965, laboratorul de biologie era singurul loc unde copiii puteau sa vada un acvariu.

                Pe masura ce trecea timpul, am observat ca apa din acvariu se tulbura din ce in ce mai repede, iar pestii nostri cresteau tot mai mari. Nu intelegeam ce se petrece, pana cand doamna laboranta a observat ca, la fiecare vizita in laborator, reprezentantii claselor care veneau dupa planse le dadeau la pesti bucati de corn, sau de paine. Evident doamna laboranta nu i-a mai lasat."

                      In acea perioada, pana in anul 1967 liceul dura trei ani si anume IX, X, XI, iar apoi din 1967 si pana in ziua de azi liceul cuprinde 4 clase: IX, X, XI, XII. La fel ca in ziua de azi concursurile si olimpiadele includeau o faza pe scoala si o faza pe judet, iar la inceput olimpiadele au fost pentru liceu, abia mai tarziu fiind organizate si pentru clasele a VIII a. Atat doamna Giurgea Leontina cat si doamna Bacanu Otilia de-a lungul carierei profesionale au avut elevi care au ajuns la faza nationala, iar doamna Bacanu a obtinut o mentiune pe tara.La olimpiadele de biologie-anatomie participau doar elevii care doreau sa dea admitere la medicina, iar cei care doreau sa dea la farmacie participau la olimpiada de biologie-genetica.

                 In anii 1973-1974 Liceul cu profil teoretic "Andrei-Muresanu" trece la profil industrial, ceea ce implica cresterea numarului de clase si aparitia claselor zburatoare. De asemenea un impact profund s-a produs asupra catedrei de biologie, astfel ca s-a redus numarul orelor de la doua la una, iar intr-un an nu s-a mai facut chiar deloc anatomie, efectul acestei perioade de industrializare constand in faptul ca elevii aveau sa invete singuri anatomia sau chiar sa participe la cursurile de dupa-masa organizate de profesorii de biologie din acea perioada.

                  Din amintirile Leontinei Giurgea, in perioada in care ea pregatea elevii dupa-masa, doctorul Dreghici le-a oferit elevilor pe care ii pregatea o surpriza. Intr-o zi i-a invitat la o autopsie si le-a oferit organe in formol. Conform profesoarei: urmarile au fost coplesitoare. Eu nu am mai putut manca, iar elevii care au fost cu mine, desi nu s-au plans, stiu ca au experimentat aceleasi stari deoarece, la fel ca acum, vorbele circulau repede.

                  Din anul 2000 si pana in prezent, dar mai ales dupa terminarea renovarii liceului,  laboratorul de Biologie si-a gasit gazduirea in sala A9, sala situata in beciul Colegiului National "Andrei Muresanu".

                   De-a lungul unui secol intre zidurile scolii s-au perindat diferite generatii de profesori de biologie, dintre care dinainte de 1965 memorabila este  profesoara Viorica Pop, intre 1965-1990 catedra de biologie era formata din Leontina Giurgea si Otilia Bacanu, iar de la sectia maghiara profesoara Horvath Piroska si laboranta Oprescu Maria.

Din 1990 urmeaza o noua generatie de profesori, formata din profesori  veniti  in mod  succesiv: Otilia Bacanu (pana in 2003), Alexandru Broasca (pensionat in 2009). Din acea perioada, dupa propriile marturii scoala a avut primul laborator de microbiologie din judet, fiind la inceput dotata cu microscoape mai rudimentare, iar apoi dintre cele mai performante.

In prezent componenta catedrei de biologie  este costituita astfel: Oltita Curtuius (din 1990), Duta Moldovan (din 1993), Alincuta Preda (din 2009) si Silai Ana (din 1978) la sectia maghiara

                   In concluzie, de-a lungul unui secol de experienta laboratorul de biologie a experimentat diferite schimbari, urmand deviza liceului "Per Aspera ad Astra."

 

Surse: Marturii ale prof. Oltita Curtuius, Leontina Giurgea si Alexandru Broasca

 

Isaac Cauni, reporter la ziarul CNAM online

 

0 comentarii6153 vizualizări15 mai 2012
rss 2.0
rss 2.0