Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 01 Iunie 2020 - 16346 vizitatori azi
Colegiul National "Andrei Muresanu" - de la biblioteca la primul CDI din oras.

Biblioteca Colegiului National "Andrei Muresanu" s-a modificat conform normelor europene in Centru de Documentare si Informare (CDI) de inalta tinuta. Biblioteca - izvor nobil de cultura.  Scoala de 100 de ani adaposteste inca de la inceputuri carti, documente si materiale informative  pentru educatia elevilor si continua activitate de formare si perfectionare a profesorilor.

Biblioteca Colegiului National "Andrei Muresanu" a constituit de-a lungul timpului un punct de reper pentru toti cititorii elevi si profesori din incinta acestei scoli si nu numai. De asemenea fiii si fiicele profesorilor care, studenti fiind, se adresau bibliotecii scolii pentru materiale de studiu au gasit aici un adevarat izvor de documentare. Tot biblioteca a fost punctul de sprijin major pentru elevii de la profilul pedagogic, care isi pregateau materialele didactice cu ajutorul bibliotecii si al bibliotecarei, care-i ajuta atat cu carti din biblioteca scolii cat si cu materiale personale, asa cum marturiseste Maria Borodi, bibliotecara liceului dintre anii 2000 -2010.

             In anii 80, bibloteca scolii detinea aproximativ 600 carti, care erau imprumutate si altor scoli din judet. Cand lipsea un profesor bibliotecara venea cu o carte in mana, cu degetul intre paginile cartii de unde isi propunea sa le citeasca elevilor.

 

            CDI - o biblioteca cu caracter enciclopedic

              In anul 2000 CNAM a fost selectat de catre Serviciul Cultural Francez in proiectul romano-francez "Educatia pentru informatie in mediul rural defavorizat", fiind centru pilot alaturi de alte cinci judete din tara (Alba, Botosani, Maramures, Neamt si Sibiu) in prima faza de implementare a Centrelor de Documentare si Informare in Romania. Astfel in data de 12 decembrie fost inaugurat CDI-ul scolii care a beneficiat pentru inceput de o singura sala ce avea toate dotarile necesare. Pentru a asigura o buna functionare a centrului,  patru profesori au oferit munca de voluntariat prin participarea la cursuri de formare, unul dintre ei, Lucia Orehov,  ajungand formator national si sprijinind astfel buna functionare a noului centru. Acesti profesori au facut si vizite in alte tari pentru a se documenta despre organizarea si functionarea Centrelor de Documentare si Informare.

 CDI este o reinventare a bibliotecii clasice ce ofera elevilor un plus prin tehnologia atat de necesara si utila astazi. Proiectul este implementat dupa un model francez de succes. Parteneriatul cu scoli din Franta a adus avantaje acestei biblioteci scolare prin schimbul de experiente si prin abonamentele permanente la ambasada Frantei de unde se primesc publicatii precum: " L’Ecole",  "Junior" sau "Le français dans le monde"

              Aparatura electronica si cartile alese alaturi de sprijinul bibliotecarei se imbina spre folosul elevilor.  Salile de lectura si accesul liber la raft ajuta cititorii sa deprinda noi aptitudini in  a-si gasi materialele necesare si a le selecta din cele peste 30 000 de volume existente.

Dintre cei 1200 de cititori inscrisi sunt activi aproximativ 900. Acestia au parte de expozitii permanente cu lucrarile profesorilor scolii, dar si de alte proiecte aflate in desfasurare. Evenimentele importante sunt sprijinite prin proiecte educative si distractive care atrag elevii. Alaturi de acestea sunt sustinute activitatile de voluntariat si campaniile sociale pentru combaterea bolilor si incurajarea igieniei.

 Surse: Nicoleta Butuza, Lucia Orehov, Maria Borodi

Andreea Zdrobau,

Reporter la ziarul CNAMonline.

 

 

 

 

PROBLEMATICA BIBLIOTECII COLEGIULUI NATIONAL "ANDREI MURESANU"

 Spatiul insuficient, lipsa fondurilor sau a tehnologiei avansate - internetul sunt cauzele din care bibliotecile noastre inca mai au de suferit. In data de 23 aprilie se sarbatoreste "Ziua Bibliotecarului din Romania" si "Ziua mondiala a cartii si a dreptului de autor" . Cu ocazia zilei mondiale a cartii si a dreptului de autor 4 elevi din clasa a X-a F de la Colegiul National "Andrei Muresanu" au vizitat cateva biblioteci din Bistrita, printre care chiar biblioteca scolii lor. Ei  au luat un interviu bibliotecarei Nicoleta Butuza, pentru ca  putina lume stie de aceasta zi si acum este un bun prilej sa se vorbeasca  despre biblioteca, bibliotecari si carti. Cine sunt bibliotecarii si ce fac ei,  toata lumea stie, dar ca se mai gandeste cineva  la bibliotecari e greu de crezut. Acesti elevi s-au gandit sa le faca o vizita de ziua lor, pentru a si vorbi cu ei nu doar pentru a imprumuta o carte si nimic mai mult…

Biblioteca nu este doar o simpla institutie , pusa la dispozitia comunitatii, ci este mai mult decat atat, ea te ajuta sa vezi aerul. Citandu-l pe managerul Oliv Mircea al Bibliotecii Judetene Bistrita-Nasaud,’’biblioteca vrea sa fie un mijlocitor, un lamuritor si deschide cai catre zone mai greu accesibile ale culturii, il ajuta pe carturarul de astazi sa suplineasca lipsurile de informatie cu stradania lui si  sa se regaseasca in atata cuget cat i-a dat soarta. Ea este: locul, fapta si metafora".

Aceasta le-a raspuns incantata tuturor intrebarilor si au aflat aflat ca biblioteca functioneaza din anii 50', incepand cu anul 2001 biblioteca a  fost transformata  in CDI (Centru de Documentare si Informare) cu biblioteca  integrata. Numarul total de carti de care dispune biblioteca este de aproximativ 31.000 de volume iar prima carte inregistrata a fost "Pagini alese" de Costache Negruzzi in 1960. De asemenea bibliotecara le-a mai spus ca majoritatea tinerilor care nu citesc o fac din cauza faptului ca internetul a monopolizat orice sursa de informatie insa aceasta biblioteca fiind a liceului este frecventata saptamanal de aproximativ 500 de elevi,  marturisind totodata ca  principala problematica a acestei biblioteci este lipsa fondurilor si a spatiilor de depozitare .

La sfarsitul interviului Nicoleta Butuza  spune cum ar trebui incurajat cititul cartilor si le da tinerilor un mesaj de incurajare "Trebuie adusi copiii la biblioteca inca din clasa I pentru a se obisnui cu cititul, iar mesajul meu de incurajare este : cititind iti hranesti sufletul."

 Consultanti de specialitate: biblioteca Colegiului National "Andrei Muresanu"- Bistrita, bibliotecar - Butuza Nicoleta, informatii suplimentare

 

Realizatori: elevii  Echim Darius, Gavriloaie Cornelia, Nusfelean Iulia, Sigmirean Mariana, X F

 

 

3 commentarii5383 vizualizări23 mai 2012
rss 2.0
rss 2.0