Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 27 Mai 2020 - 22060 vizitatori azi
CONCURS "CORIGENT LA VIOLENTA".(17 poze)

Fenomenul violentei in scoala constituie o problema pe care unii o ignora, altii o iau in ras, unii o prezinta cu patos si mandrie sub forma de poveste, altii propun reguli si regulamente, fara a tine cont uneori de victimele acestui fenomen, de cei care sufera in fiecare zi cinsecintele ample si de lunga durata ale violentei verbale sau fizice.

La initiativa voluntarilor de la Crucea Rosie Beclean, elevii scolilor din orasul nostru au participat la un concurs numit "Corigent la violenta", desfasurat in 30 ianuarie 2013. Concursul a fost organizat cu ocazia Zilei Internationale a Nonviolentei in Scoala si s-a adresat tuturor elevilor care invata in Beclean.

Voluntarii de la Crucea Rosie, Dobrican Gabriel si Ciubancan Alin au tinut primele discursuri in fata elevilor, dovedind implicare, determinare, pasiune pentru ceea ce fac, explicand importanta constientizarii faptului ca o viata mai buna nu este decat rezultatul unei schimbari spre bine, iar schimbarea trebuie sa se petreaca in fiecare dintre noi, nu este decat o trezire la viata adevarata in care avem prieteni pe care trebuie sa ii ajutam, avem natura pe care trebuie sa o protejam, avem tinerete de care trebuie sa ne bucuram.

Domnul Agent Sef Alexandru Pogacean, reprezentantul Politiei Beclean le-a prezentat elevilor consecintele unor acte de violenta, iar doamna Consilier educativ Arpastean Dorina a facut cunoscut proiectul educativ derulat la Scoala Gimnaziala Grigore Silasi "Impreuna vom reusi", un proiect care se deruleaza pe parcursul intregului an, prin colaborarea atat a elevilor cat si a parintilor.  Proiectele "Ia atitudine!" si "Oamenii de langa noi", desfasurate la Colegiul National "Petru Rares" Beclean, impreuna cu elevii voluntari de la Crucea Rosie se bazeaza de asemenea pe derularea unor actiuni umanitare spre a aduce zambetul pe fetele celor bolnavi, batrani, singuri si tristi.

Echipele participante la concurs au pregatit prezentari power- point si filmulete pe tema violentei in scoala. Fiecare prezentare a fost originala, iar mesajele transmise au creat momente prelungi de tacere in randul participantilor la eveniment, elevi, profesori, reprezentanti ai Politiei locale. Juriul format din Prof. Haitonic Mihaela (Clubul Copiilor Beclean)- presedinta juriului, Dobrican Gabriel (Crucea Rosie Beclean), Prof Sangeorzan Gabriela (Liceul Tehnologic Agricol), Consilier Educativ Arpastean Dorina (Scoala Gimnaziala Grigore Silasi) Instructor Educatie Doros Anamaria (Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva), Consilier Educativ Todoran Liana (Colegiul National "Petru Rares" Beclean), Agent Sef Pogacean Alexandru (Politia Beclean), a apreciat indeosebi filmuletul de prezentare al elevilor Bude Andrei, elev la Colegiul National "Petru Rares" Beclean si Matyas Sebastian, elev la Scoala Gimnaziala Grigore Silasi. Cu un mesaj cutremurator si o interpretare apropiata de real a unor secvente de violenta posibile in scoala, precum si a consecintelor acestora, filmuletul le-a adus celor doi elevi bucuria de a fi desemnati castigatori.

Echipa "Best friends" coordonata de doamna profesoara Santa Silvia a realizat o alta prezentare interesanta. Cu emotie, entuziasm si implicare, elevele de gimnaziu Muszi Andreea, Bugnar Andreea si Baban Ioana au dovedit o buna cunoastere a pshihologiei elevului si a ceea ce poate pune in pericol fericirea si buna dispozitie a copiilor.

De initiativa, spirit de echipa, colaborare si creativitate au dat dovada si elevii Benche Andreea, Pop Moldovan Victoria si Marginean Adrian din echipa "Floare de colt", de la Liceul Tehnologic Agricol. Desi sunt liceeni si poate pentru multi elevi de varsta lor a fi violent inseamna a fi "cool", ei au dorit sa fie altfel, sa dea un exemplu de buna practica, participand la acest concurs cu o prezentare interesanta, avand ca mesaj indemnul "Nu fi indiferent!".

Echipa "Smiley" formata din Balasz Anamaria, Rus Dumitru, Rezmuves Razvan de la CSEI Beclean, sub indrumarea asistentului social Kozics Timea a prezentat felul in care " putem crea impreuna o lume care sa apartina tuturor", fiind increzatori in fortele proprii, dar atenti la reactiile, dorintele si asteptarile celor din jurul nostru.

Mezinele concursului au fost elevele din clasa a IV-a de la Scoala Gimnaziala Grigore Silasi:  Forrai Diana, Lup Naomi, Tarmure Rahela Sanuca, Prunean Andreea.  Echipa formata de ele, "Impotriva violentei", a fost apreciata atat de profesori cat si de elevii mai mari, care au primit o lectie frumoasa de la colegii lor din clasa a IV-a, despre felul in care unii copii pot fi afectati de limbajul agresiv al colegilor lor.

In timp ce juriul a deliberat, voluntarii de la Crucea Rosie au prezentat un film cu activitatile derulate de ei in cadrul acestei organizatii, facandu-le cunoscute elevilor si alte activitati pe care si le-au propus spre realizare in continuare, lansand totodata o invitatie celor care doresc sa se implice, celor carora le pasa. Pentru mai multe informatii se poate vizita pagina: http://www.facebook.com/pages/Crucea-Rosie-Beclean/382106618540145?fref=ts

Fiecare echipa participanta a primit cate o diploma din partea organizatorilor.

Activitatea initiata de reprezentantii organizatiei Crucea Rosie a fost apreciata de elevi si de profesori, avand un impact pozitiv asupra tuturor.

 

 Prof. Liana TODORAN - Colegiul National "Petru Rares" Beclean.

 

 

0 comentarii4396 vizualizări31 ianuarie 2013
rss 2.0
rss 2.0