Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Marti 26 Mai 2020 - 30136 vizitatori azi
Calatorie in lumea povestilor cu animale europene.

In perioada august 2011- iulie 2013, Gradinita cu Program Prelungit nr. 3 Bistrita este partener in cadrul proiectului multilateral Comenius "Du bestiaire europeen à l’ecricture collective de contes " ("De la povestile europene cu animale la scrierea comuna a unei povesti"), derulat in colaborare de noua unitati scolare din sapte tari ale Uniunii Europene.

Temele principale ale acestui proiect Comenius sunt educatia ecologica si interculturalitatea, iar obiectivele vizate se refera la motivarea copiilor de a se implica mai mult in activitatea de invatare prin intermediul povestirilor despre animale si de a participa activ la creearea acestora.

In prima parte a celui de-al doilea an de proiect, 2012-2013, in lunile octombrie-noiembrie, s-a facut un schimb de carti de povesti prin posta intre scolile partenere, carti care au fost studiate de catre copii la grupa sub coordonarea doamnelor educatoare.

Din decembrie 2012 pana in aprilie 2013, scolile europene implicate in proiect  scriu pe rand cate o pagina dintr-o poveste cu animale conform unei planificari realizate de profesorii participanti la ultima mobilitate transnationala din septembrie 2012.

Astfel, cele cinci grupe de copii din Gradinita cu Program Prelungit nr. 3 Bistrita implicate in proiect, contribuie la scrierea a patru povesti comune pentru nivelul de varsta 3-6 ani: "Roland, le cheval" (Calul Roland), "La quete de Marty" (Cautarea lui Marty), "The mule with the curly horsewair" (Magarusul cu coama creata) si "The little squirrel" (Mica veverita), prezentate si pe site-ul www.ani-europe-ani-tales.eu.

In decursul ultimelor patru luni, educatoarele de la grupele implicate in proiect au indrumat copiii in scrierea textelor pentru paginile povestilor comune si in realizarea imaginilor corespunzatore folosind tehnica de lucru aleasa de copiii care au inceput povestea: pictura, desen sau colaj. Animalul-personaj principal porneste din tara natala (Franta, Romania, Italia sau Turcia) si trecand prin tarile partenere, incearca sa gaseasca ajutor pentru rezolvarea unei probleme ecologice. Copiii s-au implicat cu entuziasm in conceperea si ilustarea paginilor cartilor de povesti ce le-au avut in lucru, in masura talentului literar-artistic al fiecaruia.

Cartile de povesti sunt concepute in limbile franceza si engleza, iar modul de lucru este modern, prin intermediul unui soft educational al partenerilor francezi de la Ecole Bellenaves, Didapages.

Unul dintre produsele finale ale acestui proiect Comenius vor fi cartile de povesti concepute pe cele trei nivele de varsta cuprinse in proiect (3-6 ani, 7-9 ani si 9-14 ani) si imprimate la Editura CRDP Moulins-sur-Allier din Franta, fiind prezentate la ultima reuniune de proiect de la Scoala Gimnaziala Sinandrei, jud. Timis, in perioada 17-21 aprilie 2013.

Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta comunicare reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.

 

Coordonator proiect,

0 comentarii3661 vizualizări28 martie 2013
rss 2.0
rss 2.0