Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
M.E.N. nu a prevazut in buget suma necesara decontarii transportului elevilor.

Consiliul National al Elevilor (CNE) constata atitudinea pasiva a Ministerului Educatiei Nationale fata de problemele cruciale ale sistemului educational preuniversitar. In prezent, articolul 84, alin (3) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, prevede faptul ca elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda.

 

 
Avand in vedere situa
tia actuala in ceea ce priveste decontul navetistilor si anume faptul ca Ministerul Educatiei Nationale nu a prevazut in bugetul de stat suma necesara decontarii transportului elevilor care studiaza intr-o alta localitate decat cea in care sunt domiciliati, Consiliul National al Elevilor considera acest fapt o incalcare a Legii Educatiei Nationale.
 
Una dintre cele mai importante si signifiante urmari pentru elevii din Romania este imposibilitatea unora dintre acestia de a se deplasa din localitatea de domiciliu in localitatea in care se afla unitatea de invatamant. Avand ca premise situatiile financiare precare si mediile familiale ale multor elevi, absenta unor surse financiare care sa le poata asigura transportul la si de la scoala, ii determina pe elevi sa renunte la scolarizare, rata abandonului scolar crescand. In trecut, rata abandoului scolar in Romania era de 14%, in timp ce in Uniunea Europeana, media era 12,8%. Strategia Uniunii Europene pentru anul 2020 prevede faptul ca rata abandonului scolar trebuie sa ajunga sub 10% in toate statele membre.  Astfel, o alta urmare a lipsei surselor financiare care sa asigure elevilor transportul scolar este incompatibilitatea statisticilor ratei abandonului scolar din Romania cu cele impuse de  Uniunea Europeana.
Totodata, o societate puternica are la baza un sistem educational performant, asadar elevii care astazi nu isi pot exercita dreptul la educatie, sunt cetatenii care maine vor vota in necunostinta de cauza, parintii care nu vor putea sa acorde copiilor lor o educatie temeinica.
 
In condi
tiile actuale, Consiliul National al Elevilor solicita Ministerului Educatiei Nationale sa prezinte o pozitie ferma si niste masuri concrete, fezabile, pentru remedierea situatiei in urmatoarea scurta perioada de timp.  In caz contrar reprezentantii elevilor vor lua masurile necesare in vederea apararii drepturilor si intereselor celor pe care ii reprezinta.
 
Pre
sedintele Consiliului National al Elevilor, Iulia-Flavia Miron a declarat: "Datoria Ministerului Educatiei Nationale este de a elabora o serie de politici si strategii, in vederea dezvoltarii unui sistem educational performant. Dat fiind faptul ca in bugetul de stat nu este prevazuta suma necesara decontarii transportului navetistilor, cu atat mai mult fiind o incalcare a Legii Educatiei Nationale si o posibila cauza a cresterii abandonului scolar, reprezentantii elevilor vor lua toate masurile necesare pentru aprarea drepturilor si intereselor acestora, in vederea asigurarii unui invatamant centrat pe elev care sa corespunda nevoilor lor si normelor prevazute de lege. "

 

 

Contact:
Cristian Girnea
ta - Secretar al Departamentului de Relatii Externe
Telefon: 0763 396 409
e-mail: garneata.cristian@yahoo.com.

 

 

1 comentariu2821 vizualizări21 mai 2013




rss 2.0
rss 2.0