Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Joi 09 Aprilie 2020 - 9314 vizitatori azi
REVISTA LECHINTEANA "PreTexte" PREMIATA LA CCD VRANCEA.

De bun augur s-a dovedit a fi ziua de vineri, 28 iunie 2013, pentru scoala lechinteana. Aceasta deoarece revista "Pretexte" a Liceului Tehnologic din localitate a obtinut un pretios (la propriu si la figurat) premiu II in cadrul concursului interjudetean al revistelor scolare, organizat de Casa Corpului Didactic "Simion Mehedinti" Vrancea.

Cu un numar de 29 de scoli inscrise in competitie (reprezentand judetele Vrancea, Ialomita, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin si Bihor), editia a XIII-a a concursului mai sus amintit si-a desemnat castigatorii intr-o maniera transparenta. La jurizare au participat atat membri CCD Vrancea, cat si reprezentanti ai mass-media locale (aspect care trebuie salutat in ideea unei garantii a corectitudinii evaluarii participantilor). Revista "PreTexte" a participat la sectiunea "Liceu" a concursului si a reusit sa cumuleze in urma jurizarii 91.5 puncte (din 100 posibile), adjudecandu-si astfel premiul II. Premiul I a revenit, intr-un mod absolut meritat, publicatiei Colegiului National "Unirea" din Focsani, intitulata "Revista Noastra", cu 99 de puncte.

Revista vranceana castigatoare merita, sincer toate felicitarile. Nu o cunosteam inainte de acest concurs, dar, dupa ce am luat contact cu aceasta publicatie, nu am putut sa nu recunosc faptul ca reprezinta un punct de reper al revuisticii scolare. Prejudecatile romanesti privind favoritismele locale (care se pot declansa automat pentru cei care privesc rezultatele concursului din exterior) trebuie eliminate din start. "Revista Noastra" are multe atuuri de partea ei pentru un ochi neinflamat de orgolii narcisiste, un ochi care poate intrezari limpede valoarea. Ma rezum doar la a spune ca sunt destule paginile prin care "Revista Noastra" are o tinuta universitara, iar grafica realizata de elevi in fiecare numar poate echivala cu cate un vernisaj in sine...

De ce este pretios premiul castigat de "PreTextele" lechintene? Din mai multe motive. Intai de toate, pentru ca am fost in compania onoranta a unei publicatii precum "Revista Noastra" (de la care ai ce invata) si pentru ca am luat si bani (premiul nostru fiind de 150 lei). In al doilea rand, pentru ca am reusit sa atragem atentia asupra noastra (vezi articolele dedicate concursului din "Ziarul de Vrancea"). Am fost surpriza placuta a acestei editii a concursului, iar lucrul acesta nu poate decat sa ne bucure (cu atat mai mult cu cat din judetul nostru nu a mai participat altcineva).  In al treilea rand, premiul acesta poate fi vazut si ca o confirmare a valorii publicatiei Liceului Tehnologic Lechinta venita din exteriorul judetului. Aveam nevoie si de aceasta, nu-i suficient sa fii bun doar la tine acasa ("Pretexte" obtinand locul I la etapa judeteana a concursului de reviste scolare organizat de ISJ BN). In al patrulea rand, suntem mandri pentru acest premiu prin prisma catorva detalii care scapa celor din exterior. "PreTexte" e o revista tanara, cruda inca (dar nu fragila!), reprezentand un liceu tehnologic. E greu sa te compari cu o revista centenara (!) - "Revista Noastra" care reprezinta un colegiu national. Diferentele sunt date atat de cantitate, dar mai ales (si esential!) de calitate. Nu sunt ipoteze ale unor scuze cele aratate anterior, ci, dimpotriva, premise ale unui sentiment de mandrie, asa cum spuneam mai devreme. Daca am fost doar la 7.5 puncte de "Revista Noastra", inseamna ca un proiect de tipul "PreTexte" este, in mod cert, un succes. Asa cum am mai afirmat si cu alte ocazii, acest tip de evenimente sunt o recunoastere, o dovada a faptului ca prin ambitie, munca si perseverenta se pot face lucruri mari din nimic.

Iata deci ca la Lechinta se gasesc suficiente "pretexte" pentru a sterge prejudecatile: si la scolile "de la tara" se mai intampla lucruri valoroase!

 

ADRIAN ILIUTA

 

 

0 comentarii2471 vizualizări30 iunie 2013
rss 2.0
rss 2.0