Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 14 August 2020 - 6960 vizitatori azi
Lipsa de fermitate a Baroului Bucuresti dauneaza profesiei de avocat.

Baroul Bucuresti a amanat de cateva ori luarea deciziei privind excluderea lui Adrian Nastase, desi situatia acestuia se incadreaza in prevederile legale care reglementeaza profesia de avocat. Astfel, Legea 51/1995 a profesiei de avocat, prevede:

-           incetarea calitatii de avocat "in cazul in care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, potrivit legii" (art 27, lit d).

 -          si ca este nedemn de a fi avocat "cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei"( art. 14, lit. a).

In situatia lui Adrian Nastase se afla si fostul judecator Florin Costiniu si fostul senator Catalin Voicu. Toti trei au fost condamnati definitiv pentru fapte de coruptie sau asimilate coruptiei si era de asteptat ca Baroul Bucuresti sa nu aiba nicio ezitare in a lua decizii de excludere din avocatura in astfel de situatii.

O simpla reamintire: 

- Nastase Adrian  - condamnat la 2 ani inchisoare pentru ca s-a folosit de functia de presedinte de partid pentru a obtine bani, bunuri sau alte foloase. A executat 8 luni.

- Voicu Catalin - condamnat la 7 ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, este in penitenciarul Rahova.

- Costiniu Florin - condamnat la 4 ani inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta.  

Mentinerea lui Nastase, Voicu si Costiniu in breasla avocatilor ar fi o ofensa pentru toti cei care profeseaza cu respect pentru lege. Ce sa inteleaga avocatii onesti: daca un magistrat este condamnat pentru coruptie, se poate face linistit avocat si poate profesa? Este jignitor atat pentru avocati, cat si pentru magistrati! Asa cum erau si declaratiile condamnatului Catalin Voicu, conform stenogramelor din dosar: " daca pierdem alegerile, reteaua e in functiune" si " i-am rezolvat pe toti, dom'ne, ca unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puscarie", care au accentuat perceptia negativa a oamenilor despre justitie. 


Sper si indemn Baroul Bucuresti sa ia decizii conform legii si care sa il onoreze.

Declaratia poate fi citita si pe internet, la adresa: http://www.monica-macovei.ro/blog/2013/10/21/lipsa-de-fermitate-a-baroului-bucuresti-dauneaza-profesiei-de-avocat/  

 

0 comentarii1925 vizualizări21 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0