Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 07 August 2020 - 12664 vizitatori azi
Revocati ordinul 920, domnule ministru al agriculturii!

Mii de fermieri se confrunta in aceste zile cu o situatie dificila, imposibil de anticipat pana in urma cu cateva luni. Au aflat ca risca sa nu mai primeasca subventiile pe cap de bovina din pricina unui ordin al ministrului agriculturii, 920/2013, emis si semnat la mijlocul lunii septembrie. Ordinul, care abroga un altul din 2010 introduce cateva conditii care elimina din start din schemele de subventionare extrem de multi fermieri.

O categorie vizata este cea a agricultorilor, care accesand masura 141, a fermelor de semisubzistenta, au fost obligati pentru a fi eligibili sa-si deschida PFA-uri si sa-si transfere aici cota de lapte pentru a demonstra ca vand lapte. Cei mai multi, fortati de conditiile de eligibilitate si-au transferat cota de lapte pe forma fiscalizata, dar si-au lasat animalele in schimb tot pe persoane fizice.

Pe ei noul ordin, 920, ii lasa de aici inainte fara subventiile pentru bovine. In aceeasi situatie s-au trezit multi altii. Cei care au mostenit exploatatia agricola inainte de 31 ianuarie 2013, dar certificatul de mostenitor a fost incheiat dupa aceasta data, sau chiar daca a fost operat inainte nu a fost inregistrat in Registrul National al Exploatatiilor . Si situatiile de acest gen continua pentru mostenitorii celor care au decedat dupa aceasta data de referinta, pentru cei care au cumparat exploatatii dupa acest termen si pentru multe alte cazuri diverse.

Dincolo de toate aceste date tehnice, de conditii si obligativitati, unele impuse de realitatile diferite fata de anul 2010, altele izvorand dintr-un exces de zel tipic birocratiei romanesti, se ridica o intrebare simpla. De ce pur si simplu subventia nu urmeaza exploatatia?  Este mai simplu si mult mai practic. Se schimba proprietarul, fie prin cumparare, fie prin deces, subventia o va primi noul proprietar. Fara conditii inutile, fara stres.

 Si inca nu este prea tarziu. APIA primeste inca solicitari pentru schemele de subventie pentru bovina, pana in 28 octombrie, iar cererile sunt acceptate pentru toata lumea. Aveti, deci cateva zile la dispozitie, domnule ministru Daniel Constantin sa modificati ordinul! Sta in puterea dumneavoastra sa schimbati, cu cateva cuvinte soarta a mii de fermieri. Sa nu uitam ca-i asteapta zile grele. Din ianuarie 2014 nu mai pot vinde laptele neconform, iar din 2015 se suspenda cotele de lapte. Haideti sa le acordam, cat sta in puterea noastra un ragaz, nu sa le taiem din putinele drepturi pe care le au!

Cu stima, deputat Stelian Dolha.

Foto- arhiva Bistritanews.ro

0 comentarii2086 vizualizări22 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0