Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 14 August 2020 - 10580 vizitatori azi
Spitalul Orasenesc dr. George Trifon Nasaud se afla in pragul unui colaps financiar.

Doamnelor si domnilor, Doresc sa aduc in fata dumneavoastra si a tuturor celor care sunt interesati de bunul mers al sistemului sanitar urmatorul caz care mi-a fost semnalat intr-una din discutiile purtate cu factori de decizie din zona sanitara din Bistrita - Nasaud.

          O sa va vorbesc despre situatia extrem de grava in care se afla la aceasta data Spitalul Orasenesc dr. George Trifon Nasaud. Unitatea sanitara a ajuns in postura de a acumula datorii foarte mari din cauza nedecontarii de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud a cazurilor asistate si care se inscriu in seria celor care beneficiaza de asigurare fara plata contributiei la Fondul Unic National de Asigurari Sociale de Sanatate. Este vorba despre copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 pana la 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca. Tot in aceasta categorie se inscriu tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri, dar si femeile insarcinate si lauzele daca nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.

          Unitatea spitaliceasca de care va vorbesc a acordat pana la 30 septembrie 2013 asistenta medicala pentru aproximativ 800 de astfel de cazuri, cu mult peste contractul incheiat cu CJAS Bistrita-Nasaud. Ori ce trebuia sa faca un medic al acestei unitati medicale? Sa dea sau sa nu dea asistenta medicala acestor cazuri? Sa acorde asistenta pentru ca asa a jurat sau sa nu se uite la cel bolnav pentru ca nu mai deconteaza Casa de Asigurari serviciul prestat?

          Asistenta medicala de urgenta acordata in camera de garda a spitalului a depasit numarul de 10.200, mare parte dintre acestea nefiind platite de catre Casa de Asigurari, chiar daca fiecare pacient a primit ingrijirea de care avea nevoie.

          Asadar, nedecontarea acestor cazuri a atras dupa sine efectuarea de cheltuieli suplimentare si ca atare acumularea de datorii.

          Cunosc faptul ca sistemul sanitar este unul greu incercat, atat prin lipsa fondurilor, cat si prin lipsa de personal, dar atat timp cat ne-am asumat sa acordam asistenta medicala cetatenilor tarii ar trebui sa ii si platim pe cei care o acorda. Ca atare, rog factorii decidenti sa se aplece asupra acestei probleme si sa dispuna, fie acoperirea datoriilor acumulate, dar si renegocierea contractului dintre CJAS si unitatea spitaliceasca in termeni rezonabili.

          Inchei prin a va aduce la cunostinta ca Spitalul Orasenesc dr. George Trifon Nasaud deserveste 23 de comune si un numar de peste 120.000 de locuitori din judetul Bistrita-Nasaud.

 

 Data 22 octombrie 2013            

       Ioan Denes

       Senator PNL.

0 comentarii2156 vizualizări22 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0