Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Ioan Tamaian, deputat PNL - Telurul, bogatia reala a zonei miniere Rosia Montana.

In ultima perioada, in Romania, unul dintre cele mai mediatizate subiecte, tratate de la grupurile de presa si televiziune pana la diverse categorii sociale, este acela al exploatarii de la Rosia Montana. Cea mai mare parte a persoanelor care trateaza prezentul subiect discuta despre ce ar trebui sa faca Romania, daca este corecta exploatarea celor aproximativ 300 de tone de aur si cele aproximativ 1600 de tone de argint impreuna cu firma canadiana sau ar fi mai potrivit ca tara noastra sa incerce singura o exploatare a propriilor resurse.

Insa, datorita atentiei sporite fata de acest subiect special, apar elemente noi care pot schimba miza exploatarii si care prezinta aspecte inedite ale acestui subiect. Ca urmare a studiului diverselor materiale si a discutiilor purtate cu specialisti in domeniu, parerea personala, stimati colegi parlamentari, este ca nici aurul si nici argintul (metale valoroase de altfel, dar care se gasesc in zacaminte aflate in mai multe parti ale lumii) nu constituie adevarata valoare a zonei care se afla in discutie in vederea exploatarii resurselor. Pe langa metalele de valoare amintite mai sus, conform studiilor specializate, in zona Rosia Montana se afla minereuri de arseniu, titan, molibden, cobalt, galiu, crom, nichel, si germaniu. Dar, poate cea mai importanta resursa a zonei, este constituita de prezenta unui semimetal rar de o valoare deosebita, denumit telur, folosit in tehnologia de varf, de la bombe atomice la celulele fotovoltaice care alimenteaza navele spatiale. Din informatiile pe care mass-media le aduce in atentia publicului, fizicianul Robert Jaffe de la Institutul Tehnologiei din Massachusetts, citat de publicatia New Scientist, a afirmat ca telurul are o importanta mai mare decat a aurului, fiind privit in ultimul timp ca fiind mai pretios decat acesta.

Pentru a intelege rolul acestei resurse, este necesar a aduce in fata dumneavoastra cateva explicatii in ceea ce priveste semimetalul de care am facut vorbire, precum si oportunitatea de a-l exploata. Telurul, ca resursa, a intrat in atentia oamenilor de stiinta inca de acum 10 ani, dar in ultimii ani importanta acestuia a luat un avant deosebit. Dupa unele studii stiintifice, ar fi fost descoperit in zona Sibiului in urma cu 231 de ani, mai precis in anul 1782 la Zlatna, de catre Franz Joseph Muller, baron von Reichenstein. Conform profesorului dr. geolog Gheorghe Popescu, care a studiat acest semimetal rar, telurul este pretuit in lume mai mult decat metalele pretioase comune, Romania avand al doilea zacamant din lume ca volum, dupa China. Avantajul nostru, insa, este dat de faptul ca putem beneficia de respectiva resursa foarte usor, aflandu-se la suprafata pamantului in toate zonele in care a fost exploatat aurul, zacamintele de telur insotind aurul si argintul in stare bruta. In China in schimb, telurul se afla la adancimi importante, punand astfel pe locul doi in lume importanta respectivelor zacaminte.

Tratand subiectul si din punct de vedere economic, inginerul Neagu Florea, fostul director al IPROMIN, societatea care a proiectat minele de aur din Romania incepand cu anii 60, a afirmat ca valoarea celor 300 de tone de aur din zacamant este de 9,5 miliarde de Euro, cele 1600 de tone de argint valoreaza 800 de milioane de Euro, iar zacamintele de metale rare valoreaza de aproximativ patru ori mai mult decat valoarea aurului si argintului la un loc, aproximativ 41 de miliarde de Euro. Dupa calculele inginerului Florea, din exploatarea totala ar rezulta o valoare de peste 51 de miliarde de euro, pe cand datoria publica a Romaniei ar fi de 37 de miliarde de Euro.

Fata de aspectul prezentat mai sus, consider ca orice comentariu ar fi de prisos, luand in calcul faptul ca doar din exploatarea zonei Rosia Montana, conform studiilor elaborate, ar putea rezulta plata totala a datoriilor publice si ar exista si un profit de aproximativ 14 miliarde de Euro, suma care ar putea contribui intr-o anumita masura la relansarea economiei nationale. Pentru acest lucru, se impune o prospectare actualizata, prin forare, a zonei Rosia Montana, sub atenta supraveghere a statului prin comisiile si institutele de specialitate, pentru a cunoaste cantitatile reale de rezerve de telur prezente, in vederea unor calcule de eficienta in exploatare. Totodata, o prospectare actualizata ar ajuta si in vederea elaborarii unor proiecte viitoare, deoarece in ultimul timp au aparut in presa o serie de articole care aduc in discutie discrepante intre hartile de prospectiuni prezentate de Rosia Montana Gold Corporation si hartile intocmite si informatiile detinute de catre reprezentantii Institutului Geologic Roman. De asemenea, este absolut necesar sa fie studiate si celelalte resurse prezente, fie ele metale sau semimetale, in stare nativa sau sub forma de compusi, materiale care pana nu demult erau considerate deseuri miniere la fel ca si telurul, in vederea identificarii solutiilor de exploatare si a valorii acestora, pentru o mai buna fructificare a bogatiilor solului romanesc.

Putem afirma asadar ca noi, romanii, avem o tara cu bogatii deosebite, o zestre de o valoare incontestabila lasata mostenire de catre inaintasii nostri, care au pazit-o in anumite momente chiar cu pretul vietii si consider ca nu trebuie sa ne lasam prada fricii, nestiintei, poate in anumite cazuri si naivitatii, pentru a vinde strainilor zacaminte deosebit de valoroase, pe sume derizorii.

Va solicit asadar, stimati colegi, sa va indreptati atentia in mod obiectiv asupra temei si a materialului prezentat, pentru a putea gasi o solutie viabila de exploatare a acestor incontestabile bogatii in mod eficient, pentru a putea asigura generatiilor viitoare posibilitatea de a trai intr-o tara prospera si pentru a putea realiza, impreuna, dezideratul pentru care ne aflam aici, in Parlamentul Romaniei".

5 Noiembrie 2013.

Declaratie politica.

0 comentarii2814 vizualizări06 noiembrie 2013




rss 2.0
rss 2.0