Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Luni 24 Februarie 2020 - 3972 vizitatori azi
Lucia Varga: Sper ca noul Cod Silvic sa fie aprobat pana la finele anului

Ministrul Delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura crede ca proiectul noului Cod Silvic va fi adoptat de Parlament pana la finele acestui an. Potrivit acesteia, principala modificare vizeaza introducerea unei practici europene in exploatarea durabila a fondului forestier.
"Codul Silvic este acum in dezbatere parlamentara la Senat. A fost discutat in Comisia de administratie, in Comisia juridica, iar acum a ajuns la Comisia de agricultura. Saptamana viitoare vor dezbate anexele la Codul Silvic. Sper ca noul Cod Silvic sa fie aprobat pana la finele anului.
O modificare majora a acestui Cod Silvic este interzicerea vanzarii lemnului pe picior, o procedura functionala in Europa. O alta modificare este acordarea dreptului de preemptiune de care vor beneficia, intr-o prima faza, fabricile de mobila, urmand sa fie extins si in alte zone", a declarat ministrul Lucia Varga.
Ministrul Varga a mentionat ca modificarile care vor fi aduse acestui act normativ vizeaza stoparea defrisarilor necontrolate.
"Vazand ca fenomenul taierilor ilegale este unul de proportii, din padurile proprietate publica au fost furati 200.000 mc lemn, fara sa se vada acest lucru, am inceput, in luna martie, o dezbatere ampla pentru a aduce modificari clare la noul Cod Silvic cu un principal obiectiv de a diminua taierile ilegale. Imi propun sa nu mai avem taieri ilegale si sa valorificam masa lemnoasa pentru dezvoltarea comunitatilor locale", a adaugat aceasta.
Oficialul guvernamental a participat astazi, la Sangeorz Bai, la o dezbatere pe tema noului Cod Silvic cu reprezentantii institutiilor publice, ai autoritatilor judetene si locale, ocoalelor silvice, dar si ai patronatelor din domeniul silviculturii si prelucrarii lemnului.
***
Vizita de lucru in judetul nostru a debutat cu trecerea in revista a pepinierei Ocolului Silvic din Lunca Ilvei, o investitie inceputa acum sase ani, exclusiv din fondurile autoritatilor locale. Incepand cu 2012, investitia a trecut pe profit. Ministrul delegat Lucia Varga a fost insotita de prefectul Ioan Tintea, vicepresedintele CJ - Dorin Popescu, directorul Directiei Silvice Bistrita - ing. Gheorghe Ivan, parlamentarii PNL - Stelian Dolha si Ioan Denes, dar si de administratorii unor firme de profil - Emil Iugan si Traian Larionesi.
Ulterior, ministrul Padurilor a vizitat fabrica Silvania International din Lunca Ilvei, din cadrul companiei MIS Grup, detinuta de Emil Iugan. "Aici am vazut un bun exemplu de folosire a resursei locale pentru dezvoltarea locala. E un model de dezvoltare pe care trebuie sa-l implementam in Romania. Marea provocare a noului Cod Silvic este sa-i punem impreuna pe cei care au astfel de depozite cu cei care valorifica lemnul", a declarat Lucia Varga.
Pe agenda zilei a figurat si o intalnire cu cei care isi desfasoara activitatea in fabrica "Frasinul" din Ilva Mica, firma patronata de Traian Larionesi.

.

Carmen Bulz
0 comentarii2100 vizualizări08 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0