Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 26 Septembrie 2020 - 17174 vizitatori azi
Anul 2014 - anul luptei impotriva evaziunii fiscale. Declaratie de Ziua UNESCO.

In conditiile putinatatii bugetare, confirmata de ultima rectificare negativa, in Romania vorbim tot mai des si mai mult de evaziunea fiscala, adica de modalitatea in care prea multi indivizi sau agenti economici rau intentionati eludeaza legislatia si obligatiile pe care le au fata de bugetul tarii, adica fata de toti ceilalti si in ansamblu  fata de societatea in care traiesc.

            Ultimele date, estimative desigur, oferite de Ziarul Financiar, evalueaza acest fenomen la 50 de milioane de euro pe zi, adica aproape 3 euro pentru fiecare cetatean. Aceasta inseamna ca, lunar, pentru fiecare dintre noi aproape 100 de euro nu intra in circuitul financiar iar anual mai bine de 1000 de euro nu sunt impozitati si in mod direct nu beneficiaza de ei niciunul dintre noi.

            Plecand de la amploarea fenomenului, raportata la bugetul de stat si la PIB, aceasta presupune cifre procentuale ce ating zecile de procente. Cu necesitate afirmam ca din orice punct de vedere acest fenomen trebuie sa stea mult mai mult in atentia institutiilor cu competente in domeniu si nu o spunem pentru faptul ca n-ar sta ci, tocmai pentru ca actiunea pare ineficienta de la nivelul de la care o constatam si analizam.

            Constienti de faptul ca marea parte a institutiilor fiscale si financiare din tara au trecut printr-un proces profund de restructurare, ce a inceput sa isi arate roadele si, mai ales, a demonstrat ca este laudabil prin amploare si obiective, atragem astazi atentia cu acest prilej si de la tribuna Parlamentului Romaniei, asupra fenomenului semnalat si necesitatii de a reincepe cu forte sporite lupta impotriva lui.

            Din orice punct de vedere, evaziunea fiscala reprezinta un act reprobabil daunator si incorect fata de societate in ansamblu. Constatam cu totii eforturile Guvernului Romaniei de a asigura finantare in toate ramurile ce-i cad in sarcina, aceasta in timp ce indivizi inconstienti beneficiaza de fructele relelor comportamente, sfidand legislatia tarii uneori in cazuri flagrante (pe litoralul Romaniei, in perioada de sezon, bonurile si alte probe fiscale sunt mai rare decat navele de croaziera ce ar trebui sa aduca miile de turisti in vacanta).

            Consideram astazi ca societatea romaneasca este pregatita si dispusa sa sustina o politica si o campanie publica referitoare la eradicarea acestui fenomen. Cei mai multi dintre cetateni sunt constienti si convinsi de faptul ca achizitionarea unui produs nefiscalizat e o pacaleala in primul rand pentru ei, atata timp cat pretul acestuia e cel de pe raft si in niciun caz nu e redus cu impozitul datorat statului. Mai mult, prapadul la care asistam cu ocazia fiecarei inundatii, de exemplu, e un rezultat al serviciilor din constructii nefiscalizate care in mod automat nu includ nicio garantie pe lucrari si nici o protectie minimala pentru muncitorii angajati, asta referindu-ne numai la un mic exemplu larg raspandit in economia contemporana.

            Avem de aceasta convingerea ca inceperea unor demersuri pentru o campanie publica de constientizare si motivare impotriva evaziunii fiscale si-ar arata roadele in timp foarte scurt si ar crea un mediu propice pentru atingerea unui obiectiv in interesul tuturor cetatenilor onesti ai tarii: un mediu economic echitabil, o economie responsabila social si automat un buget al tarii redimensionat in sens pozitiv si care sa poata satisface marile necesitati sociale, culturale si investitionale. Caci suntem constienti ca intr-un demers de acest tip, populatia e cea care trebuie sa fie prima care sa penalizeze comportamentele nefiresti si in acelasi timp, sta pe primul loc al pagubitilor in mod direct de fenomenul vizat.

            Propunem din acest motiv declararea anului 2014 ca an al luptei impotriva evaziunii fiscale si deci a eliminarii comportamentelor nesanatoase din economie, precum si a solidaritatii fata de agentii economici onesti, singurii de care o societate are nevoie in ansamblul ei.

 Declaratiei politica.

Data - 12 noiembrie 2013           

Dobra Dorin Mircea-  Senator PNL.

.

 

Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO a adoptat in sedinta aniversara de marti, 12 noiembrie, o declaratie de intentie, cu ocazia zilei de 16 noiembrie, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din Romania.

In declaratie sunt confirmate mai multe directii principale de activitate, precum si aderarea la principiile fundamentale ale Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura prin care fiecare stat contribuie la dezvoltarea umanitatii si realizarea unei societati globale.

In dorinta de a promova o viziune integratoare a societatii romanesti prin sustinerea culturii, educatiei si stiintei ca elemente fundamentale ale natiunii romane, potrivit acestui document, Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO se angajeaza:

 Ø      Sa contribuie activ la protejarea si conservarea monumentelor din patrimoniul national inscrise in Lista Patrimoniului Mondial sau pe Lista tentativa UNESCO;

Ø      Sa sprijine neconditionat si prin toate mijloacele cresterea calitatii educatiei si a cercetarii stiintifice;

Ø      Sa se implice in promovarea valorilor culturale romanesti si a bunurilor romanesti inscrise in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ;

Ø      Sa sustina interesele nationale la nivelul UNESCO.

 Pentru realizarea acestor deziderate, Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO considera ca este necesara elaborarea unei strategii nationale sustinute de efortul conjugat al tuturor institutiilor nationale implicate in problematica UNESCO.

  La evenimentul din aceasta dimineata au participat: domnul Remus Pricopie, ministru al Educatiei Nationale, presedinte al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, doamna Maria Grapini, ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, domnul Radu Podgorean, Ministerul Afacerilor Externe, Secretar de stat, doamna Irina Cajal Marin, Ministerul Culturii, Subsecretar de Stat.

  Senator Dobra Dorin-Mircea. 


0 comentarii2023 vizualizări12 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0