Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Indemnizatiile primarilor - sa incetam cu ipocrizia.

Conform Constitutiei primariile si consiliile locale reprezinta autoritatile administratiei publice, si conform legii, reprezentantii acestor unitati rezolva treburile publice din comune si orase, pe toata durata mandatului conferit de catre alegatori.

Cu toate ca acestia nu sunt subordonati nimanui, cu exceptia cetatenilor, munca pe care ei o depun pentru comunitate si atributiile asumate de catre acestia sunt stipulate de lege si presupun, printre altele, organizarea alegerilor, a referendumului, a recensamantului, alcatuiesc rapoarte eonomice, de mediu si sociale ale unitatii administrative pe care o reprezinta. De asemenea, detin responsabilitatea exercitiului bugetar, exercitat in comuna sau oras, proiectelor economice si de dezvoltare locala, cat mai fezabile si corect elaborate in vederea absorbtiei fondurilor europene. Gestioneaza situatii de urgenta, serviciile publice, bunurile din patrimoniul public si privat. Emit avize, acorduri si autorizatii, implementeaza angajamentele luate in vederea integrarii europene in domeniul mediului si apelor.

Ceea ce am dorit sa evidentiez este faptul ca primarii poarta o uriasa responsabilitate in raport cu statul si cetatenii sai. Primarii sunt cei care cunosc cel mai bine interesele si problemele pe plan local, solutioneaza eficient problemele colectivitatilor locale si gestioneaza in mod eficient atat resursele ce li se aloca, dar si cele create pe plan local.

Pentru a exmplifica rolul pe care un primar il indeplineste in unitatea administrativ teritoriala pe care o administreaza, voi impartasi succesul pe care primarul din Lunca Ilvei l-a inregistrat, acela ca prin proiectul de parteneriat public privat incheiat intre Primarie si fabrica Silvania International, se asigura alimentarea cu caldura si apa calda in institutiile comunei.

Acest primar a administrat o investitie in valoare de 2 milioane de euro, atribuita prin fonduri europene. Indemnizatia domniei sale, ce nu este un caz singular in ceea ce priveste actiunile intreprinse pentru dezvoltarea locala, totalizeaza suma de circa 1.720 de lei pe luna.

Exista foarte multe cazuri similare, in care salariile sunt foarte reduse in raport cu responsabilitatile detinute, precum, primarul din Branistea care primeste o indemnizatie in valoare de 2000 de lei lunar, primarul din Ilva Mica incaseaza o indemnizatie de 1.763 de lei pe luna, cel din comuna Sintereag obtine un venit de 1.680 lei lunar, iar primarului din comuna Monor i se ofera o indemnizatie in valoare de circa 1.800 lei pe luna.

Daca sumele mentionate mai sus au lasat impresia ca sefii administratiilor publice locale, primarii, sunt mediocru remunerati, atunci voi aduce in atentia voastra etapa imediat urmatoare salarizarii si anume, pensionarea.

In judetul Bistrita-Nasaud exista primari in functie din anii 1989-'90, care au obtinut 5 sau 6 mandate consecutive si au fost la conducere mai mult de 20 de ani, ce in curand se vor pensiona. Acesta este si cazul primarului comunei Galatii Bistritei, care dupa 37 de ani in campul muncii, dintre care 22 de ani in administratia locala, se va pensiona in acest an si conform calculelor efectuate, ii revine o pensie in valoare de 1000 de lei. Acesti oameni care au trait toate regimurile politice, schimbarile si greutatile, au raspuns in fata oamenilor si au dat dovada de cinste si demnitate timp de 20 de ani, nu pot fi batjocoriti si umiliti, acum cand ies la pensie.

Sper ca suntem cu totii de acord, ca a venit momentul sa ii apreciem si rasplatim pe oamenii care isi indeplinesc atributiile, cu dedicatie si succes, asa cum se cuvine, discutand despre oamenii cu cea mai mare legitimitate electorala.Trebuie sa ii rasplatim si sa ii sprijinim in eforturile depuse de-a lungul anilor, iar tinand cont de sumele pe care acestia le administreaza, trebuie sa ii protejam de tentatia coruptiei.

La urma celor afirmate mai sus, sunt de acord si consider ca marirea indemnizatiilot primarilor este o masura fundamental necesara, votul din comisiile de ieri fiind de salutat.

 

DANIEL SUCIU

DEPUTAT PSD COLEGIUL 2 BISTRITA-NASAUD.

 

0 comentarii2863 vizualizări25 februarie 2014




rss 2.0
rss 2.0