Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 08 August 2020 - 15436 vizitatori azi
Reducerea CAS, o datorie a clasei politice pentru mediul economic.

Daca cineva are vreun merit pentru depasirea crizei economice in tara noastra, acel cineva este mediul economic. In toata perioada dificila inceputa in 2008 si incheiata in 2013, mediul politic nu a stiut sa contribuie la depasirea crizei, ba mai mult, a luat in fiecare an decizii fiscale ce nu au facut decat sa ingreuneze si mai mult viata agentilor economici. Amintim aici doar cresterea TVA-ului la 24% si preturilor combustibililor, astfel incat ambii indici ne situeaza in varful clasamentului in Uniunea Europeana.

Sa fie clar, nu suntem nicidecum in recesiune economica, nici macar in interpretarea rau voitoare dar plina de satisfactie a presedintelui Traian Basescu. Sa compari trimestrul II al anului 2014 cu trimestrul I si mai mult cu trimestrul IV din 2013 e mai nedrept decat sa compari merele cu perele, eventual merele cu suruburi. Acestea si pentru ca insasi sezonialitatea economiei romanesti nu iti permite sa faci acest lucru, sa compari un trimestru in care ai toate incasarile din exportul recoltei cu un trimestru din plina iarna. Nu suntem asadar in recesiune, dar nici nu ar trebui  sa inteleaga cineva ca la acest lucru pozitiv a contribuit in vreun fel Guvernul Ponta. Ba dimpotriva, prin marirea pretului accizei la carburanti si stoparea investitiilor guvernamentale, guvernul isi culege astazi roadele franarii avansului economic din ultimele doua trimestre ale anului 2013.

Din toate aceste motive noi cei din clasa politica suntem datori sa adoptam aceasta masura si numai pentru a atenua masurile amintite mai inainte. Nu facem vreun favor mediului economic cu acesta masura, ci, cel mult, mai estompam din poverile puse pe acesta in ultimele luni.

Acestea sunt motivele pentru care noi parlamentarii ACL am cerut sesiune extraordinara in speranta ca vom trece cat de repede posibil aceasta decizie politica. E si un moment in care coalitia de la putere,  poate demontra ca are un ochi macar si pentru mediul economic, fara eforturile carora tara nu ar fi putut trece cu bine perioada dificila din ultimii 5 ani.

 

Senator Dorin Mircea Dobra.

0 comentarii2086 vizualizări18 august 2014
rss 2.0
rss 2.0