Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 26 Septembrie 2020 - 2546 vizitatori azi
PDL vrea masuri abuzive in Codul electoral
  • Romania nu isi permite luxul ca, in 2012, cand sunt alegeri locale si parlamentare, sa fie sase luni in campanie electorala.
  • In plus, in perioada de campanie sunt multe institutii care isi neglijeaza atributiunile curente si se ocupa exclusiv, sau in mare parte de organizarea campaniei electorale.
  • Preocuparile exclusiv electorale pe care le vor avea unele institutii de stat se vor extinde in mod nefast asupra romanilor.
  • In plus perioada ar trebui sa fie mai scurta si din perspectiva banilor negri care polueaza climatul politic.
  • Noul cod electoral ar trebui sa urmareasca urmatoarele principii:

o       Securizarea controlului banilor, prin controale severe;

o       Corectitudinea sistemului electoral din diaspora;

o       Cheltuirea banului public cat mai rezonabil si in cantitati cat mai mici.

  • Codul electoral trebuie sa suporte modificari in privinta adoptarii unui stil mai modest al campaniilor electorale.
  • Deocamdata propunerile pentru noul Cod Electoral nu aduc modificari de fond in ceea ce priveste modalitatile de alegere a primarilor si a parlamentarilor.
  • Partidul Conservator vrea ca alegerile pentru primari si presedintii de consilii judetene sa se desfasoare in doua tururi.

 

    Cele mai importante propuneri facute de Autoritatea Electorala:

o       perioada electorala pentru fiecare tip de alegeri este de 90 de zile; MAI MARE CU 60 de zile decat in prezent!

o       pot avea loc scrutine intr-o circumscriptie electorala sau intr-un colegiu uninominal numai in cazul in care pe buletinul de vot sunt inscrisi cel putin doi candidati sau doua liste de candidati dupa caz;

o       se interzice modificarea legii in anul in care au loc alegeri generale, respectiv dupa anuntarea datei unui referendum national;

o       urna de votare sa fie transparenta;

o       campania electorala va incepe la data declansarii perioadei electorale si se va incheia in ziua de vineri care precede data votarii, la ora 24,00;

o       numarul locuitorilor care se ia in calcul pentru stabilirea numarului de mandate este cel din Registrul National de Evidenta a Persoanelor;

o       alegerile parlamentare si prezidentiale urmeaza sa se organizeze in a treia duminica a lunii noiembrie;

o        alegerile locale urmeaza sa se organizeze in prima duminica a lunii iunie;

o       In strainatate, in statele in care datorita diferentei de fus orar votarea organizata duminica ar urma sa se incheie dupa ora 21,00 a Romaniei, votarea are loc sambata, intre orele locale 7,00-21,00.

o       In celelalte cazuri, votarea se desfasoara duminica, intre orele locale 7,00-21,00.

o       In vederea finantarii procesului electoral se infiinteaza Fondul pentru alegeri generale la termen aflat la dispozitia Guvernului, pe baza propunerilor AEP, ale MAI si MAE.

Biroul de presa

0 comentarii1869 vizualizări27 ianuarie 2011
rss 2.0
rss 2.0