Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 07 Iulie 2020 - 8394 vizitatori azi
Senatorul Dorin-Mircea DOBRA a fost in Danemarca.

In perioada 1-3 octombrie 2014, delegatia parlamentara romana, condusa de Vicepresedintii Comisiilor pentru Afaceri Europene din Senat si din Camera Deputatilor s-au intalnit la Copenhaga cu omologii din Parlamentul Danez si cu reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Danemarcei.Din delegatie au facut parte: Mihaela POPA, Vicepresedinte Comisia pentru Afaceri Europene din Senatul Romaniei, senator Dorin-Mircea DOBRA, senator Marius COSTE, Vasile-Catalin DRAGUSANU, Vicepresedinte Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputatilor si deputat Radu Bogdan TIMPAU. La reuniuni a participat si Viorel Ardeleanu, Ambasadorul Romaniei in Regatul Danemarcei.

Cu acest prilej, membrii Comisiilor pentru afaceri europene ale Parlamentului Romaniei au avut un schimb de idei, asupra mai multor teme de actualitate europene, cu accent pe rolul Parlamentelor nationale in deciziile UE, in cadrul intrevederilor programate cu Presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul danez (Folketing), Eva Kjer HANSEN, cu Presedintele Comisiei pentru Migratie si Integrare din Parlamentul danez, Troels RAVN, precum si cu Jens KISLING, Subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Politici Europene.

In cadrul discutiilor cu Presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Eva Kjer Hansen, a fost reliefata importanta intensificarii schimbului de experienta dintre Comisiile pentru afaceri europene din cele doua Parlamente nationale, fiind prezentate evenimentele importante preconizate la nivel parlamentar in perioada urmatoare.

De interes, in contextul intalnirii, a fost si subiectul legat de documentul elaborat de Comisia pentru Afaceri Europene din Folketing privind rolul Parlamentelor nationale la nivel European: "Strategia in 23 de puncte al Parlamentului Danez", prin care se propun 23 de idei cu privire la modul in care parlamentele nationale pot contribui la reducerea deficitului democratic si la asigurarea legitimitatii deciziilor luate la nivel European dar si de Agenda Strategica pentru Uniune intr-o lume in schimbare, adoptata la Consiliul European din 26-27 iunie 2014.

De asemenea, domnul senator Dorin Mircea Dobra si domnul senator Marius Coste au apreciat Strategia Parlamentului danez.

Mai mult, domnul senator Dobra, atat in calitatea sa de parlamentar dar si de profesor, a lansat invitatia de a consolida relatia cu partea omoloaga prin intermediul unor vizite de lucru organizate impreuna cu Senatul Romaniei si Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Studii Europene.

Doamna senator Mihaela Popa, Vicepresedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului Romaniei si-a exprimat deschiderea fata de ideea unei colaborari si a unui schimb de experienta pe teme de imigrare, integrare, in cadrul intrevederii cu Presedintele Comisiei pentru Imigrare si Integrare din cadrul Parlamentului Danez, domnul Troels Ravn.

In cadrul discutiilor cu reprezentantii Ministerului de Afaceri Externe, domnul Jens KISLING, Subsecretar de stat, Departamentul pentru Politici Europene si domnii Heimann Larsen si Soren Jacobsen, a fost analizata si relatia de colaborare intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene.

De asemenea, cele doua parti au avut un schimb de opinii asupra subiectelor de actualitate ale agendei europene, precum evolutiile din vecinatatea estica si relatiile cu statele partenere din Parteneriatul Estic, cu accent pe situatia din Ucraina si relatiile cu Republica Moldova. Au fost abordate aspecte de interes in contextul evolutiilor institutionale. Partea romana cat si partea daneza au convenit asupra necesitatii promovarii unui dialog amplu bazat pe intensificarea contactelor bilaterale pentru identificarea unor solutii la provocarile cu care se confrunta in prezent UE.

A fost abordata, totodata, si tema aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, partea daneza reiterand sprijinul pentru concretizarea acestui obiectiv.

In cadrul intrevederii a fost relevata dinamica accelerata a relatiilor economice bilaterale inregistrate in ultima perioada, precum si necesitatea intensificarii cooperarii in domeniile de interes comun, in special cele privind siguranta energetica in spatiul european.

La finalul fiecarei intalniri, atat partea romana cat si partea daneza si-au manifestat dorinta de continuare si consolidare a relatiilor bilaterale.

 

Foto 1 - presa romana din Copenhaga.

0 comentarii2002 vizualizări08 octombrie 2014
rss 2.0
rss 2.0