Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 30 Septembrie 2020 - 11658 vizitatori azi
Guvernul echilibreaza bugetele localitatilor cu un algoritm socialist.

Bugetul anului 2015 a reusit o performanta notabila: a lasat fara banii de dezvoltare tocmai primariile harnice, care au muncit cu spor anul trecut, au atras investitii si si-au facut planul la incasari din taxe si impozite. Astfel, mai bine de 300 de primarii din toata tara, intre care 18 din Bistrita-Nasaud, tocmai din localitatile cu potential, s-au trezit ca nu-si pot finanta proiecte in 2015, ca nu pot plati cofinantari, iar planurile pe care si le-au facut pentru anul in curs nu mai sunt valabile. 

          Orice predictibilitate s-a dus pe apa sambetei, datorita unui guvern paternalist, care si-a imaginat ca stie mai bine dintr-un birou care sunt nevoile administratiilor locale.

O formula laudabila in intentii, care a luat din mana presedintilor de consilii judetene distribuirea fondurilor de echilibrare este pe punctul sa esueze pentru ca a fost prost croita. Ministerul Finantelor a asigurat un venit minim considerat de functionare pentru toata lumea, care ignora insa numarul de locuitori si-i pedepseste practic, prin reducerea contributiei de la bugetul de stat, pe cei care au avut investitii in 2013 sau au avut un grad ridicat de colectare.

Rezultatul: cei care nu se descurca an de an vor avea anul acesta mai mult decat pot duce, iar ceilalti, care stiau cat decat pe ce pot conta s-au trezit cu planurile spulberate si cu bugete chiar de zece ori mai mici.

Cu siguranta ca acest haos nu s-ar mai fi produs daca Guvernul Ponta pe de-a intregul si Ministerul Finantelor in special nu ar fi impins croirea bugetului pe ultima suta de metri, la vremea agatarii globurilor in brazii de Craciun.  In pofida avertismentelor opozitiei, in pofida incalcarii oricaror termene legale, Ponta a facut tot cum il taie capul si a fusarit bugetul alaturi de ministrul finantelor intr-un mod populist si lipsit de orice transparenta. Acum, altii vor suporta consecintele.


Deputat Stelian Dolha,

Copresedinte PNL Bistrita-Nasaud

0 comentarii1897 vizualizări27 ianuarie 2015
rss 2.0
rss 2.0