Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 26 Septembrie 2020 - 17502 vizitatori azi
Sistemul public de pensii se indreapta spre colaps.

Astazi am depus o declaratie politica pe un subiect, in legatura cu care se trag semnale de alarma de 10 ani incoace. Din pacate, se pare ca am depasit deja punctul critic: Sistemul public de pensii se indreapta spre colaps. Problema trebuie considerata de securitate nationala

In Romania una din patru pensii este platita pe datorie. Cu alte cuvinte trei sunt achitate din sistemul de pensii, iar a patra din alt buget decat cel al pensiilor de stat, in dauna invatamantului si investitiilor. Adica, in loc sa lasi banii unor domenii cu bugete si asa insuficiente, pompezi an de an mereu mai mult, in gaura neagra a pensiilor de stat.

Deficitul pensiilor de stat la nivelul anului trecut era deja de 3 miliarde de euro, conform unui raport dat publicitatii de Academia Romana. Adica 2% din Produsul Intern Brut. Si nu e secret pentru nimeni ca deficitul e in crestere, micsorarea CAS-ului de la mijlocul anului trecut aruncand o presiune suplimentara pe bugetul de pensii. Asa ca la inceputul anului viitor un alt calcul va arata cat de tare s-a rostogolit bulgarele deficitului in sistemul public de pensii. Estimarile de acum vorbesc de inca 1 miliard de euro, potrivit Consiliului Fiscal, adica in total 4 miliarde de euro.

De ipoteza unui faliment al sistemului de pensii din Romania se vorbeste public din 2004 incoace, de la una dintre iesirile publice ale fostului presedinte.  La 10 ani de la acest semnal de alarma, fara rezultate concrete semnificative, un raport al Academiei Romane, pe care l-am mentionat, avertizeaza ca suntem in situatia unui faliment de tip Caritas al pensiilor de stat in urmatorii 10-15 ani. Adica prin 2040, cand asa numita generatie a decreteilor va fi pensionata.

Falimentul sistemului de pensii este, fara indoiala, o chestiune de securitate nationala. Pentru ca intrarea in colaps a sistemului public de pensii inseamna in ultima instanta intrarea in faliment a statului roman. Asa ca intrebarea care se ridica este daca facem ceva sau asteptam inevitabilul cu bratele incrucisate, cam asa cum asteptam, fara sa facem concret ceva, marele cutremur?

Solutiile specialistilor cer interventie imediata, strategica, pentru ca rezultatele sa se vada abia peste multi ani. Sunt amintite printre altele nevoia de a creea circa 700 de mii de locuri de munca in urmatorii ani sau scoaterea lor din economia gri pentru a aduce deficitul la limite rezonabile, politici de limitare a pensionarilor anticipate, cresterea gradului de colectare, in conditiile in care Romania are cele mai mari taxe pe pensii si somaj din Europa, dar sunt colectati abia jumatate din acesti bani.

 

Deputat PNL, Stelian Dolha.

0 comentarii1932 vizualizări03 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0