Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 13 Aprilie 2021 - 14587
UDMR este partasa la dezastrul guvernarii Boc - PD-L

PSD considera ca UDMR este responsabila in aceeasi masura ca si PD-L de criza in care se gaseste astazi Romania. Milioane de cetateni romani, printre care si sute de mii de etnici maghiari, traiesc acum in conditii mult mai grele decat o faceau in urma cu 2 ani, iar acest lucru se intampla din cauza felului in care este guvernata tara de coalitia PD-L - UDMR. Profesorii, medicii, functionarii de etnie maghiara, carora UDMR le-a jurat credinta eterna, au suferit la fel de mult din cauza taierilor de salarii si a cresterii de taxe ca si colegii lor romani. UDMR sprijina si face parte din aceeasi guvernare care, in prezent, inchide scoli si spitale pe tot teritoriul tarii, adica si in regiunile locuite de etnicii maghiari. Legea Educatiei nu va fi niciodata o scuza pentru saracia din Harghita si Covasna, iar liderii Uniunii vor intelege acest lucru la alegerile din 2012.

Voi sustine in continuare ca Legea Educatiei, in forma propusa de Guvern la santajul UDMR, este o lege proasta, care face mult rau, nu doar elevilor romani, dar si copiilor din familiile maghiare. Sistemul de invatamant nu trebuie sa faca discriminari intre elevi, el trebuie sa asigure reprezentarea corecta a traditiilor si valorilor tuturor etniilor din aceasta tara. In forma ei actuala, Legea Educatiei este indreptata impotriva elevilor romani din regiunile locuite preponderent de etnicii maghiari. PSD nu va accepta niciodata asa ceva.

UDMR a fost in trecut un partener de incredere al PSD si PNL. Am convingerea ca putem recladi acest parteneriat, daca liderii Uniunii renunta la santajul pe care l-au practicat in ultimii ani. Ca partid de guvernare, UDMR are o responsabilitate fata de interesul national al Romaniei, iar acesta cere acum o schimbare radicala a felului in care este guvernata tara. Daca liderii Uniunii nu inteleg sa priveasca dincolo de agenda minoritatii maghiare, ei nu vor reusi niciodata sa recastige increderea partenerilor din Opozitie.

Iar UDMR nu trebuie sa uite niciun moment ca aliatul langa care stau acum este unul renumit pentru tratamentul pe care il aplica "prietenilor". Santajul de la Legea Educatiei este un motiv suficient pentru ca Traian Basescu sa sprijine in continuare aparitia unui competitor al UDMR in randul minoritatii maghiare. Nu cred ca liderii UDMR au uitat de vizitele lui Basescu in secuime din 2007 si 2008. Daca ei nu inteleg ca tara cere astazi altceva de la noi, atunci este foarte posibil ca la alegerile din 2012 Uniunea sa se bata pentru voturile maghiarilor cu un alt partid reprezentant al aceleasi minoritati. Romania si minoritatea maghiara au nevoie acum de o Uniune responsabila fata de viitorul acestei tari.

 

 

Valeriu Zgonea

Vicepresedinte PSD

 


0 comentarii2016 vizualizări15 februarie 2011
rss 2.0
rss 2.0