Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 13 Aprilie 2021 - 14587
Saracia in Romania, de patru ori mai mare decat media europeana.

Europarlamentarul PSD Corina Cretu atrage atentia asupra riscului unei explozii sociale in Romania, din cauza saraciei tot mai accentuate, dupa cum reiese din datele furnizate de Comisia Europeana ca raspuns la interpelarea eurodeputatului roman referitoare la vulnerabilitatea materiala a cetatenilor unor state ale Uniunii Europene. "Disperarea intemeiata a unor oameni impinsi sub pragul subzistentei poate afecta atat stabilitatea europeana, cat si, pe termen lung, proiectul Europei Unite", avertizeaza Corina Cretu.

"Datele puse la dispozitie de Comisia Europeana oglindesc dureros de precis realitatea grava cu care se confrunta Romania inca din anul 2009, de cand dateaza cele mai recente statistici centralizate la nivelul UE. Inainte sa se fi facut simtite efectele crizei economice, unu din trei romani era deja afectat de saracie severa, aceasta pondere fiind de patru ori mai mare decat media europeana. Raspunsul Comisiei reflecta atat preocuparea Executivului comunitar fata de impactul negativ al cresterii preturilor la alimente in UE, cat si posibilitatile sale reduse de a interveni concret pentru ajutorarea celor mai saraci cetateni ai Uniunii. Singuri in fata cinismului unei guvernari incapabile sa relanseze economia, romanii sunt impinsi intr-o situatie fara iesire", subliniaza europarlamentarul social-democrat, membru al Comisiei pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din cadrul Parlamentului European.

               "In conformitate cu cele mai recente date EUROSTAT, in 2009, Romania avea cea mai mare rata a riscului de saracie din UE cu 22,4 % (fata de media UE de 16,3 %). In plus, 32,2 % dintre romani sufereau de saracie severa (fata de media UE de 8,1 %). De asemenea, in Romania, partea din bugetul gospodariei cheltuita pe alimente era cea mai mare, cu 44,2 % (fata de media UE de 16,8 %). Ca rezultat, cresterea preturilor la alimente intre 2007 si 2010 este probabil sa fi afectat Romania mai grav decat alte state membre UE, in special persoanele sarace (in Romania, persoanele din cvintila veniturilor celor mai joase cheltuiesc 58,8 % din bugetul lor pentru alimente, fata de media de 44,2 %)", se arata in raspunsul comisarului european pentru Munca si Probleme Sociale, Laszlo Andor, la intrebarea cu solicitare de raspuns scris adresata de Corina Cretu.

      "UE a mobilizat mai multe instrumente si programe pentru combaterea saraciei - de la Strategia Europa 2020, adoptata de Consiliul European in iunie 2010, pana la Fondul social european, Fondul european de ajustare la globalizare, Fondul pentru dezvoltare rurala, Fondul de integrare, Instrumentul european de microfinantare Progress si Programul de distribuire a produselor alimentare catre persoanele cele mai defavorizate. Acestea, insa, pot contribui doar intr-o prea mica masura la reducerea saraciei, dupa cum se si vede in practica. Dar nu sunt, in sine, mecanisme de ajutor impotriva saraciei. Din pacate, guvernele de dreapta, majoritare in UE, neglijeaza principala problema a cetatenilor Uniunii Europene - saracia - care poate avea consecinte grave si imprevizibile", a declarat Corina Cretu.

 

 

Cititi fonetic

Biroul de Presa al PSD 

 


0 comentarii2254 vizualizări19 februarie 2011
rss 2.0
rss 2.0