Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 25 Septembrie 2020 - 2178 vizitatori azi
Victor Negrescu cere o Comisie pentru Internet, Agenda Digitala si Securitate Cibernetica.

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu i-a solicitat presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, infiintarea unei Comisii pentru Internet, Agenda Digitala si Securitate Cibernetica in cadrul legislativului de la Bruxelles. Victor Negrescu este detinatorul premiului "Europarlamentarul Anului" la categoria Internet si Agenda Digitala oferit la Bruxelles.

In cadrul unei scrisori catre presedintele Parlamentului European, Victor Negrescu a subliniat ca "Agenda Digitala, Internetul si serviciile de comunicare bazate pe IT au devenit, in ultimul deceniu, o parte intrinseca a vietii in UE" si ca "structura Parlamentului European in ceea ce priveste comisiile de specialitate a ramas in urma".

Potrivit apelului europarlamentarului social-democrat catre Martin Schulz, legislativul UE cuprinde 20 de comisii de specialitate, insa niciuna dintre ele nu vizeaza in mod direct mediul online sau securitatea cibernetica.

"Parlamentul European, ca organ legislativ fundamental al Uniunii Europene, trebuie sa abordeze intr-o maniera integrata si coerenta toate aspectele care tin de Internet, de Agenda Digitala si de siguranta cibernetica, asa cum face deja si cu celelalte domenii cheie. De aceea, va solicit sa luati in calcul infiintarea unei Comisii pentru Internet, Agenda Digitala si Securitate Cibernetica in Parlamentul European, care sa indeplineasca aceasta functie", afirma Victor Negrescu in apelul sau.

De la inceputul mandatului sau, Victor Negrescu s-a remarcat in domeniul Agendei Digitale prin pozitiile exprimate in plenul Parlamentului European si prin evenimentele organizate la Bruxelles care au vizat fie protejarea utilizatorilor de Internet, fie crearea unei piete interne unice in domeniul digital si scaderea tarifelor de comunicatii la nivel european. Europarlamentarul roman a scris numeroase articole pe aceasta tema in presa europeana, subliniind in mai multe randuri potentialul Romaniei si al Europei in domeniul IT&C.

Mai jos este redata scrisoarea integrala a europarlamentarului Victor Negrescu catre Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

 

 

 

 

Domnule Presedinte Martin Schulz,

Agenda Digitala, Internetul si serviciile de comunicare bazate pe IT au devenit, in ultimul deceniu, o parte intrinseca a vietii in Uniunea Europeana. Peste 80% din gospodarii au acces la Internet, iar sectorul IT&C din UE presupune in prezent sute de mii de intreprinderi si milioane de locuri de munca. Sfera digitala a capatat un rol fundamental, dat in primul rand de doua dimensiuni. Pe de o parte, comunicarea, accesul la informatii, educatia, transparenta administratiei publice, comertul, dar si multe alte domenii nu mai pot fi despartite in prezent de relatia cu Internetul. In acelasi timp, actualul context regional si recentele incidente din spatiul virtual (vulnerabilitatea informatiilor personale ale utilizatorilor de Internet europeni, evidentiata de episodul scurgerilor de informatii in cazul NSA, atacul cibernetic asupra TV5 s.a.) au atras atentia asupra vulnerabilitatilor sferei digitale si asupra importantei securitatii cibernetice.

Avand in vedere aceste evolutii, se poate spune ca structura Parlamentului European in ceea ce priveste comisiile de specialitate a ramas in urma. In momentul de fata, legislativul Uniunii Europene cuprinde 20 de comisii de specialitate, insa niciuna dintre ele nu vizeaza in mod direct mediul online. De-a lungul ultimilor ani, chestiuni de importanta majora din sfera Agendei Digitale au fost tratate fragmentat, fiind atribuite unui numar mare de comisii de specialitate. Parlamentul European, ca organ legislativ fundamental al Uniunii Europene, trebuie sa abordeze intr-o maniera integrata si coerenta toate aspectele care tin de Internet, de Agenda Digitala si de siguranta cibernetica, asa cum face deja si cu celelalte domenii cheie. De aceea, va solicit sa luati in calcul infiintarea unei Comisii pentru Internet, Agenda Digitala si Securitate Cibernetica in Parlamentul European, care sa indeplineasca aceasta functie.

Sunt constient de dificultatile de ordin organizatoric pe care o astfel de initiativa le presupune, dar tocmai acest lucru ne obliga sa actionam din timp, pentru a adapta structura Parlamentului European la nevoile cetatenilor si la actualitate. Cunosc stilul dumneavoastra constructiv de lucru si am remarcat, totodata, toate progresele efectuate de institutia Parlamentului European in timpul mandatului dumneavoastra. Aceste aspecte imi ofera si mai multa incredere in receptivitatea dumneavoastra pe marginea chestiunii enuntate in prezenta scrisoare.

Cu stima,
Victor Negrescu
Europarlamentar si coordonator al retelei S&D40 din Parlamentul European.

0 comentarii2436 vizualizări06 mai 2015
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0