Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 12 August 2020 - 31308 vizitatori azi
Pentru PNL, interesul politic si/sau pecuniar, primeaza interesului National.

Cat de disperat trebuie sa fii incat in fata dorintei unei tari intregi pentru a vota noul Cod silvic sa minti? E o culme a demagogiei sa dezinformezi pentru a face ca interesul de partid si/sau pecuniar sa primeze  in fata interesului national.  Concret, PNL,  prin vocea doamnei Varga, anunta ca ar vota Codul silvic daca s-ar scoate articolul 20 care "da liber la defrisari", neobligand micii proprietari (sub 10 ha) sa aiba amenajament silvic, pentru a-si putea exploata propria padure. De fapt, acest articol 20 ii pune in legalitate, facandu-i sa poata  beneficia CU RESPECTAREA  REGIMULUI SILVIC de propria padure.

Amenajamentele  silvice sunt niste studii foarte complexe, facute de ICAS sau firme autorizate in acest sens, care indica cum poate fi exploatata padurea pe parcursul a 10 ani, doar ca ele se pot face DOAR  PENTRU SUPRAFETE MAI MARI DE 100 ha. Micile suprafete de padure (sub 10 ha) nu sunt una langa cealalta incat micii proprietari sa se poata asocia si sa rezulte o suprafata de 100 ha. Din acest motiv, in nicio tara din UE, nu e obligatoriu amenajamentul pentru suprafete de padure sub 10 ha. In UE, exploatarea lemnului in acest caz, se face dupa ghiduri de bune practici.

Articolul 20 din noul Cod silvic le da dreptul micilor proprietari sa poata beneficia de cel mult 3 metri cubi/ hectar/an, din propria padure, DACA incheie un contract de administrare, pe minim 10 ani, cu un ocol silvic privat sau de stat. Adica, in urma contractului, padurea ar fi pazita si specialistii silvici ar marca ce arbori ar putea taia, in functie de tipul padurii, varsta acesteia, etc, asa incat sa nu depaseasca cei 3 metri cubi/ hectar/ an. Cantitatea reprezinta minimul de care ar putea  beneficia daca ar avea amenajament silvic, insa nu si-ar mai fura propriul lemn (de obicei lemn de foc) cum s-a intamplat pana acum (Codul silvic in vigoare le interzice sa exploateze propria padure fara amenajament desi, culmea absurdului, NU POT AVEA amenajament silvic).

Cat de disperat trebuie sa fii, tu PNL, incat sa nu-ti pese de interesul national si nici de doctrina ta liberala, pentru ca aici nu e doar interesul padurii (exploatarea ei in regim silvic), ci si interesul micilor proprietari de padure.

 

Doina Pana,

Deputat PSD.

 

0 comentarii1967 vizualizări13 mai 2015
rss 2.0
rss 2.0