Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 28 Martie 2024 - 14587
"in lupta" impotriva fumatului

Fumatul interzis in orice spatiu inchis, comercializarea produselor din tutun - interzisa in incinta unitatilor sanitare si la o distanta mai mica de 250 de metri  fata de acestea, precum si amenzi de pana la 5000 de lei pentru cei care nu respecta regula. Sunt cateva dintre masurile urmarite printr-un proiect legislativ aflat la ora actuala in dezbaterea senatului.

          "Nu sunt eu nici medic, nici vreun moralist al vremurilor noastre, dar recunosc si sustin raspicat ca sunt un ferm critic al fumatului. Pe langa faptul ca il consider un viciu, iar viciile inseamna slabiciuni cu care oamenii pot fi usor manipulati, fumatul este extrem de nociv", sustine deputatul PSD, Ciprian Luca.

          Demnitarul aradean isi argumenteaza afirmatiile printr-o serie de statistici ingrijoratoare privind implicatiile pe care le are fumatul in viata noastra. Rapoartele arata ca la ora actuala, 1,3 miliarde de persoane fumeaza, in conditiile in care alte cinci milioane de persoane mor anual, tocmai din cauza fumatului. 90% din cazurile de cancer pulmonar 75% din numarul bolnavilor  de bronsita cronica si emfizem si 25% din cazurile de cardiopatie ischemica au ca numitor comun consumul de tigari. Nicotina antreneaza transformari chimice si biologice la nivelul creierului creand  dependenta.

           Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante nocive organismului, 60 fiind considerate cancerigene, care gudron, arsenic, benzen. Ele sunt responsabile pentru 40.300de decese premature anual inregistrate in Romania si Britanie si peste 1,2 milioane numai in Europa.

          "Daca totusi aceste cifre nu va spun nimic, merg mai departe si va spun ca fumatul ucide si nefumatorii. In realitate, 85% din fumul tigarii fumate de un fumator este inhalat de nefumatorul aflat in preajma acestuia. In acest caz ma simt dator sa fac apel la constiinta fiecarui fumator, caruia daca viata lui i se pare nevaloroasa, atunci sa faca bine sa respecte viata celui de langa el. Este posibil ca in fata legii sa nu fim cu totii egali, dar va asigur ca in fata mortii nu ne mai ajuta nici banii, nici rangul social.  Este adevarat ca prin democratie am castigat o multime de drepturi si mai ales am cistigat libertate. Dar aceste drepturi vin cu o serie de obligatii, iar libertatea ne este permisa pana la limita la care actiunile noastre incalca libertatea si drepturile celuilalt", sustine deputatul Ciprian Luca.

          In Statele Unite, fumatul pasiv este considerat a fi cauza a 46 000 de decese prin boli de inima in fiecare an. Specialistii estimeaza ca expunerea la fumul de tigara cauzeaza  3000 de cancere pulmonare printre nefumatori si este responsabila pentru 300 000 cazuri de infectii ale tractului respirator inferior la copiii sub 18 luni, in fiecare an.

          "In contextul datelor prezentate, considerati ca asa-zisa imagine creata in fata colegilor sau a prietenilor merita riscul pierderii sanatatii? Aveti impresia ca o tigara va calmeaza ? Credeti ca o tigara va face sa pareti mai interesant? Sunt simple impresii, eronate, care din pacate nu fac decat sa creeze dependenta, transformandu-va in niste slujbasi ai unui viciu nemilos, care "arde" pe langa bani, sanatatea dumneavoastra si a celor dragi. In situatia data, imi exprim sustinerea fata de initiativa colegei mele Manuela Mitrea care a depus initiativa legislativa privind interzicerea fumatului in orice spatiu inchis. Este adevarat ca noi reprezentam toti cetatenii indiferent ca sunt marcati de acest viciu sau nu, si ca de aceea nu trebuie sa fim partinici. Nici nu sunt, dar consider ca daca nu am puterea sa-i conving sa renunte la fumat prin argumente logice (legate de sanatate, buget,constiinta) atunci macar am puterea sa restictionez acest fenomen care ia amploare cu o viteza halucinanta, stiind ca prin aceasta macar pot veni in sprijinul celor ce trebuie sa fumeze pasiv. Asadar ma alatur demersului colegei mele si fac un apel catre toti colegii mei (indiferent de culoarea lor politica) sa sustina aceasta initiativa si mai mult decat atat sa o si voteze. Sunt sigur ca o astfel de lege va face ca mandatul nostru sa nu treaca neobservat in istorie", a conchis deputatul Ciprian Luca.

 

 

Biroul de Presa al PSD

22.02.2011                                                                                                                                                     

1 comentariu2863 vizualizări23 februarie 2011




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0